Eveniment-Social

Eveniment: „Comportament cameleonic” de Elena Stan, spectacol-lectură, regizor Ovidiu Lazăr, la Teatru Cub astăzi, 26 aprilie 2021, ora 19:00

Publicat: 26 apr. 2021
Sala Teatru Cub din Iași și regizorul Ovidiu Lăzăr
A doua ediție a proiectului "Lecturi³" continuă cu noul spectacol-lectură "Comportament cameleonic", un text al autoarei Elena Stan, în regia lui Ovidiu Lazăr. Evenimentul va avea loc luni, 26 aprilie 2021, de la ora 19:00, la Teatru Cub. Publicul se va bucura de prezența pe scenă a actorilor Daniel Busuioc și Brândușa Aciobăniței. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile

Astăzi, 26 aprilie 2021, de la ora 19:00 are loc un interesant eveniment intitulat „Comportament cameleonic” de Elena Stan, spectacol-lectură în regia lui Ovidiu Lazăr, la Teatru Cub. Publicul se va bucura de prezența pe scenă a actorilor Daniel Busuioc și Brândușa Aciobăniței. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Proiectul „Lecturi³” a fost inițiat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Iași și Revista „Alecart”

A doua ediție a proiectului „Lecturi³” continuă cu noul spectacol-lectură „Comportament cameleonic”, un text al autoarei Elena Stan, în regia lui Ovidiu Lazăr. Evenimentul va avea loc luni, 26 aprilie 2021, de la ora 19:00, la Teatru Cub. Publicul se va bucura de prezența pe scenă a actorilor Daniel Busuioc și Brândușa Aciobăniței. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Elena Stan s-a născut în 1968, în Vălenii de Munte, Prahova. Este absolventă a Facultății de Filologie, Universitatea Hyperion, București. Timp de 20 de ani a fost profesor titular de Limba și literatura română la Colegiul „Ferdinand I”, Măneciu, Prahova.

Piesa de teatru „Comportament cameleonic” surprinde atitudinea omului care încearcă să identifice oportunități și în situații de criză

Despre textul cu care a participat la această ediție a proiectului „Lecturi³”, Elena Stan scrie:

„Piesa de teatru «Comportament cameleonic» surprinde atitudinea omului care încearcă să identifice oportunități și în situații de criză și care consideră că este deținătorul adevărului suprem. El se consideră un damnat al societății, fiindcă oamenii obișnuiți din jur nu pot să îi identifice genialitatea. În realitate, personajul și-a ratat viața, fiindcă s-a complăcut în situația de a nu întreprinde nimic concret în dezvoltarea sa personală. Trecând prin toate categoriile estetice ale genului dramatic, piesă într-un act, cu un singur personaj, surprinde: faza de negare, teroarea și bravada, personajul trecând foarte repede dintr-o extremă în cealaltă”, arată autoarea Elena Stan.

Mai departe, aceasta arată că:

„Toma Necredinciosul simte nevoia să se justifice și face acest lucru, acuzând categorii socio-profesionale diferite, politicienii, părinții, întreaga societate. Tot universul a complotat la nefericirea lui! Limbajul utilizat este al unei persoane care se consideră centrul lumii și dorește să stăpânească universul prin felul său de a vorbi. Comportamentul cameleonic este o oglindă perfectă a realităților social-politice ale acestor vremuri. Finalul acestei piese de teatru este deschis, fiindcă spectatorul este invitat să își imagineze deznodământul dorit”, mai spune Elena Stan.

Proiectul „Lecturi³” a fost inițiat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Iași și Revista „Alecart”

Proiectul „Lecturi³” a fost inițiat de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Iași și Revista „Alecart”. Selecția textelor este realizată, conform unei grile de evaluare, de către un juriu alcătuit din reprezentanți ai celor trei parteneri de proiect. Spectacolele-lectură au loc lunar, iar publicul are acces gratuit. La finalul fiecărei ediții, juriul desemnează o piesă câștigătoare ce va fi transpusă scenic și va intra în repertoriul permanent al teatrului. Pe site-ul Teatrului Național Iași s-a adăugat o secțiune dedicată acestui proiect, ce se dorește a fi o bază de date virtuală pentru cei interesați de cele mai noi texte ale dramaturgilor din România și Republica Moldova. Toți cei care doresc să se alăture proiectului „Lecturi³” pot trimite piese de teatru la adresa de e-mail lecturi3@gmail.com.

Adauga un comentariu