La sediul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România a avut loc un eveniment important dedicat poetului național Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit 173 de ani, dar și Unirii Principatelor Române. Opera lui Eminescu, poet, prozator și jurnalist român, considerat drept cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română, a fost editată și analizată în mii de volume. În cadrul acțiunii au fost prezentate cărți ale scriitorilor membri ai filialei ieșene, ce au în prim-plan opera eminesciană
Despre opera eminesciană din cadrul evenimentului au vorbit scriitorii Cassian Maria Spiridon, Theodor Codreanu și Marius Chelaru. Acțiunea de joi, 26 ianuarie 2023, s-a încheiat cu dezbaterea „Unirea Principatelor – actul de naștere al României moderne”.
De asemenea, tot la sediul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România a debutat și prima ediție din acest an a acțiunii „Salonul Scriitorilor”, pe care reprezentanții și-au propus să o organizeze lunar, la sfârșitul fiecărei luni calendaristice, publicul iubitor de literatură având, astfel, ocazia de a cunoaște aparițiile editoriale recente ale membrilor Filialei Iași a USR.
„Mihai Eminescu are relevanță de sute de ani, iar în momentul de față cu atât mai mult. De pildă, publicistica este actuală mereu nu din cauza lui Eminescu, ci mai ales a oamenilor politici. Așa că… a vorbi despre un Eminescu epuizat este o eroare a celor care nu cunosc tainele culturii românești”, a declarat criticul literar Theodor Codreanu.
Eveniment special la Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași
Cu prilejul sărbătoririi poetului național Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit, pe data de 15 ianuarie, 173 de ani, dar și Unirii Principatelor Române, la Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași s-a organizat o întrunire specială în care au fost prezentate cărți ale scriitorilor membri ai filialei ieșene, De asemenea, mari autori, ca Theodor Codreanu, Cassian Maria Spiridon și Marius Chelaru, au fost invitați să vorbească despre opera eminesciană.
Theodor Codreanu, critic și istoric literar, prozator, filosof al culturii și civilizației, a făcut, de asemenea, o trimitere la Eminescu și lumea de astăzi.
„Într-o vreme în care patriotismul, simțul național… sunt în prăbușire, eu spun că Eminescu este speranța noastră de renaștere a spiritului național și a unui viitor pe care îl vrem, nu o probabilă dispariție a națiunii, pentru că este posibil și acest lucru. Câte popoare nu au dispărut în decursul istoriei? La final rămân doar acelea care au supraviețuit și prin cultură”, a menționat criticul literar Theodor Codreanu.
Theodor Codreanu: „Numai zguduirile masive ale istoriei ne mai pot aduna”
Theodor Codreanu, născut pe data de 1 aprilie 1945, în Sârbi, comuna Banca, județul Vaslui, este unul dintre cei mai cunoscuți critici și istorici literar. Este recunoscut ca un reputat eminescolog, fiind laureat al trei premii naționale „Mihai Eminescu” pentru cel mai bun volum de exegeză eminesciană publicat într-un an. Este distins de Academia Română, Academia de Științe a Republicii Moldova și Președinția României. Din iunie 2022 este membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova, criticul fiind nominalizat la Premiul Nobel pentru comentariile asupra creațiilor eminesciene.
„Trăim într-o epocă a dezbinărilor și este foarte greu să-i aduni pe români. Văd că numai zguduirile masive ale istoriei ne mai pot aduna”, a adăugat criticul literar Theodor Codreanu la Uniunea Scriitorilor.