Local

Eveniment în premieră: Legea zonelor metropolitane dezbătută la Iași! Noi proiecte de dezvoltare urbană vor fi puse în discuție în cele 3 zile de eveniment

Publicat: 09 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eveniment în premieră Legea zonelor metropolitane dezbătută la Iași Noi proiecte de dezvoltare urbană vor fi puse în discuție în cele 3 zile de eveniment
Proiecte privind dezvoltarea zonelor metropolitane vor fi dezbătute în cele 3 zile de eveniment

Legea zonelor metropolitane va fi dezbătută la Iași pentru prima dată. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a 3 zile. Vor avea loc dezbateri, ședințe și discuții privind Legea nr. 246/2022. Vor fi efectuate vizite de lucuru la CTP Iași, Aeroportul Internațional Iași precum și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, din Țuțora. Începând cu anul 2023, se dorește implementarea noilor prevederi și acte normative privind dezvoltarea zonelor metropolitane

Obiectivele generale ale politicii de dezvoltare metropolitană în România sunt următoarele: reducerea disparităţilor economice, sociale şi regionale prin consolidarea legăturilor urban-rural şi centru-periferie; creşterea competitivităţii economice şi capacitatea regiunilor de a prospera într-o economie globală; creşterea coerenţei actului administrativ şi asigurarea unei mai bune guvernări locale; asigurarea şi îmbunătăţirea accesului tuturor cetăţenilor la servicii de interes general. Evenimentul urmărește implementarea cât mai corectă și eficientă a normelor legislative dar și a proiectelor de dezvoltare.

Zona Metropolitană Iași a beneficiat în ultima perioadă de numeroase proiecte ce sporec atât calitatea vieții dar și gradul de dezvoltare economic al întregii regiuni.

 harta zona metropolitana Iasi
Proiecte privind dezvoltarea zonelor metropolitane vor fi dezbătute în cele 3 zile de eveniment

Evenimentul privind legea zonelor metropolitane va avea loc la Iași

suprafata teren
Parcul Logistic de la Lețcani va avea o suprafață de 30 hectare

Iașul găzduiește pentru prima dată evebimentul privind Legea nr. 246/2022. Aceasta prevede stabilirea cadrului instituţional, obiectivele, competenţele şi instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România. Evenimentul se desfășoară în perioada 09 – 11 noiembrie 2022.

În cadrul evenimentului de la Iași vor participa directori a unor instituții reprezentative din Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Lugoj, Oradea, Roman, Timișoara, Zalău, direct interesate de tema propusă pentru întâlnirile programate pe parcursul celor 3 zile ale evenimentului. Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, precum și Costel Alexe, președintele CJ Iași, vor participa la eveniment.

Pe parcursul celor 3 zile de eveniment vor avea loc dezbateri, discuției  și analiza Legii nr. 246/2022 privind zonele metropolitane, precum și pentru completarea unor acte normative. Vor fi realizate vizite de lucru la Compania de Transport Public (CTP) Iași, la Aeroportul Internațional Iași și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, din Țuțora.

Aplicarea unitară și coerentă a prevederilor legii zonelor metropolitane este esențială pentru ca relațiile de colaborare pe termen lung, ideile de proiecte și dezvoltarea sustenabilă să se realizeze cu o eficiență maximă pe tot teritoriul național.

marcaj pista pentru biciclete
Mai multe comune din Zona Metropolitană Iași au implementat proiecte pentru inființarea mai multor kilometri de pistă pentru bicilete

Dezbateri, proiecte și idei privind dezvoltarea si implementarea proiectelor vor fi discutate în cadrul evenimentului

autobuz alb pe drum
De la 1 ianuarie 2023, Zona Metropolitană Iași va beneficia de transport CTP Iasi

La eveniment vor participa peste 20 de asociații de dezvoltare intercomunitară. Cele 3 zile de eveniment au ca scop sporirea accesului la mobilitate și servicii pentru localitățile arondate zonelor metropolitane.

„Personal consider că Legea nr. 246/2022 ne creează și oferă oportunități noi pentru pregătirea și implementare unor proiecte de investiții majore de impact pentru zonele metropolitane, pentru asigurarea unei planificări teritoriale integrate și durabile, furnizarea în comun a unor servicii publice sau de interes local, modernizarea, dezvoltarea și creșterea serviciilor publice, dezvoltarea resurselor umane și a capitalului uman și, nu în ultimul rând, pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare”, declară Grigore Nepotu, directorul executiv al ADI Zona Metropolitană Iași.

Zona Metropolitană Iași este într-o continuă dezvoltare. Anul 2022 este marcat de obținerea și implementarea mai multor proiecte de reabilitare a infrastructurii, a renovării energetice sau proiecte ce privesc reducerea gradului de poluare. Implementarea transportului CTP Iași în Zona Metropolitană, Parcul Logistic de la Lețcani sau implementarea pistelor pentru biciclete sunt doar câteva din proiectele importante din ultima perioadă.

Legea zonelor metropolitane reprezintă ansamblul politicilor elaborate, cu consultarea partenerilor socioeconomici interesaţi, în scopul dezvoltării coerente şi durabile a unor arii teritoriale urbane şi rurale integrate din proximitatea municipiilor rețedințăde județ.

Adauga un comentariu