Local

Eveniment științific la Miroslava. Prințesa Olga Sturdza – o viață în slujba lui Dumnezeu și a Patriei – GALERIE FOTO

Publicat: 21 oct. 2022
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Eveniment științific la Miroslava. Prințesa Olga Sturdza - o viață în slujba lui Dumnezeu și a Patriei  GALERIE FOTO
Prințesa Olga Sturdza a fost declarată post-mortem Cetățean de Onoare al comunei Miroslava

Viața și activitățile de binefacere pe care Prințesa Olga Sturdza le-a întreprins au fost subiectul unui eveniment științific la Miroslava. Aceasta a fost declarată post-mortem „Cetățean de Onoare al comunei Miroslava”. În cadrul evenimentului s-a sărbătorit și ziua Liceului Tehnologic „M. Kogălniceanu“. Cei prezenți la eveniment au asistat la comunicări științifice, prezentări de fotografii și documente de arhivă și au luat parte la câteva momente artistice

Prințesa Olga Mavrocordat s-a născut la data de 27 septembrie 1884, în satul Popești, județul Iași. În anul 1908 s-a căsătorit cu prințul Mihail Sturdza. În timpul primului război mondial, în 1917, înființează Orfelinatul „Principesa Olga M. Sturdza”, în conacul său de la Miroslava, care mai apoi, în anul 1936, devine Școala Agricolă.  Ea a înființat in timpul Primului Război Mondial Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor de Război, prin care a adăpostit 340.000 de copii. Aceasta a fost și artist plastic talentat. În anul 1924, a donat municipiului Iași, Monumentul Unirii.

afis evenimet Olga Sturdza
În data de 20 octombrie 2022, la Miroslava, a avut loc prima ediție a Simpozionului Științific dedicat Principesei Olga Sturdza

Eveniment științific la Miroslava privind comemorarea principesei Olga Sturdza

persoane in picioare la o conferinta
La simpozion au luat parte mai multe oficialități din județul Iași

Joi, 20 octombrie 2022, în Sala Verdi din cadrul Congress Hall Miroslava, a avut loc prima ediție a Simpozionului Științific „Principesa Olga Sturdza – O viață în slujba lui Dumnezeu și a Patriei”.

„Astăzi sărbătorim Ziua Liceului Tehnologic Agricol > Miroslava, instituție de învățământ care a fost susținută și dezvoltată de Prințesa Olga Sturdza. De aceea am decis ca în ziua de 20 octombrie să organizăm prima ediție a acestui eveniment dedicat >. Mulțumesc consilierilor locali pentru faptul că au votat acest proiect, distincția reprezentând un semn de înaltă prețuire și o reparație istorică față de cea mai importantă personalitate care a activat în comuna noastră în secolul trecut”, declară Dan Niță, primarul counei Miroslava.

În cadrul evenimentului Prințesa Olga Sturdza a primit, post-mortem titlul de „Cetățean de onoare al comunei Mirolsva”. Diploma a fost înmânată Alteței Sale Prințul Dimitrie Sturdza, nepotul Olgăi Sturdza.

Evenimentul a fost unul încărcat de emoție. Prințul Dimitrie Sturdza a precizat că este mândru că bunica sa a fost un exemplu pentru toate femeile din România. Deși a avut o viață plină de încercări aceasta nu și-a pierdut speranța în oameni și divinitate.

 Dan Nita imbracat la costum vorbeste in conferinta
Prințesa Olga Sturdza a fost declarată post-mortem Cetățean de Onoare al comunei Miroslava

Ziua Liceului Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu“, sărbătorită în cadrul simpozionului

persoane in picioare la o conferinta
În cadrul evenimentul au avut loc discursuri științifice si momente artistice

La eveniment au fost prezenți membri ai Consiliului Județean (CJ)Iași, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, conducerea primăriei Miroslava, profesori și elevi ai Liceului Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu”.

Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași, a menționat faptul că, la finalul procesului de reabilitare inițiat de instituția pe care o reprezintă, Palatul Sturdza de la Miroslava va reintra în circuitul turistic.

Manifestarea a inclus o prezentare de fotografii și documente de arhivă, un moment artistic susținut de Constantin Avădanei, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, și un mesaj din partea liceului miroslăvean, transmis de către eleva a liceului.

În data de 27seprembrie 2022 s-au sărbătorit 138 de ani de la nașterea prințesei Olga Sturdza, cea supranumită și „mama orfanilor de război“. Liceului Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu” a afost în anul 2021 beneficiarul unui proiect în valoare de peste 2 milioane de lei. Proiectul prevede organizarea stagiului de practică pentru 181 de elevi.

Primul eveniment științific la Miroslava va fi precedat și în anii următori de celebrarea cu fast a Prințesei Olga Sturdza și a activităților pe care aceasta le-a întreprins pentru copii orfani din timpul primului Război Mondial.

 masa cu tablouri pe ea
Evenimentul a fost plin de încărcătură emoțională și sensibilitate
Comentarii
  • …..în Sala Verdi din cadrul Congress Hall Miroslava……ei!….mai zi ceva!…Foarte entuziasmati taranii din Miroslava. Erau un pic suparati ca pe islazul lor s-a construit nu stiu ce si cine. Important e ca in spatele Antibiotice este un drum excelent.

  • Oleaca de istorie nu strica.
    Sotul lui Olga Sturdza a fost Mihail Radu Sturdza, diplomat, ministru de externe in guvernul national-legionar, demis de Antonescu inainte de rebeliunea din ian.1941.
    Bagat imediat in inchisoare de Antonescu, impreuna cu sotia sa, in aceiasi celula, timp de cateva saptamani.
    Reuseste sa fuga din tara, a ramas credincios crezului legionar si comandantului sau, Horia Sima.
    A scos doua carti de memorialistica si politica, in exil. A murit prin 1980, cred.

Adauga un comentariu