Eveniment-Social

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, inițiate de Inspectoratul Școlar Judeţean Iaşi

Publicat: 02 dec. 2021
Inspectoratul Școlar Județean Iași
Scopul acestui proiect, derulat pe o perioadă de 5 ani, începând cu 2021, și finanțat de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este modernizarea infrastructurii școlare

Inspectoratul Şcolar Iaşi susţine, prin proiectele sale, promovarea educaţiei incluzive, drepturile persoanelor cu nevoi speciale și organizează campanii de conștientizare privind problematica educației speciale, derulate la nivelul comunităţii.

În acest sens, în luna decembrie, I.S.J Iași inițiază o serie de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, celebrată pe 3 decembrie.

În cadrul primei activități din acestă serie, cadrele didactice din județul Iași sunt invitate să participe la un webinar intitulat „Școala incluzivă – repere teoretice și practice”. Propunerea se adresează cu prioritate unităților de învățământ din mediul rural care integrează copii cu CES, dar care nu au în încadrare profesor de sprijin/itinerant și nu au participat la formări în domeniul educației incluzive. Evenimentul va fi susținut de profesor Gabriela Raus, inspector școlar pentru învățământ special, ISJ Iași, și Alina Mendelovici, profesor logoped, CJRAE/Centrul Logopedic Interșcolar Iași, joi, 02 decembrie 2021, ora 14.00 – platforma Zoom, I.S.J Iași.

Vineri, 3 decembrie 2021, începând cu ora 10, la Colegiul Tehnic ,,Ion Holban” Iași se va desfășura o altă activitate adresată cu prioritate specialiștilor în problematica educației speciale cu expertiză în tulburarea de spectru autist.

Masa rotundă – „Autismul – o nouă provocare profesională pentru mediul școlar ieșean”- va reuni directori, specialiști, autorități locale și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale care vor dezbate noile provocări din mediul școlar ieșean în contextul incluziunii școlare a copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist.

Programul zilei va include dezbateri și prezentări ale unor proiecte implementate la nivel județean

10.00 – 10.15 – Cuvânt de deschidere – prof. Luciana Antoci, Inspector Școlar General al I.S:J. Iași

10.15 – 10.30 – Prezentarea programului de formare pe problematica autismului în cadrul proiectului Erasmus+ Autism They are On Of Us 2019-1-TR01-KA201-077188 – prof. Gabriela Raus, inspector școlar pentru învățământ special, și prof. dr. Eliza Ilie, inspector școlar pentru discipline socio-umane

10.30 – 10.45 – Prezentarea proiectelor europene derulate de I.S.J. Iași pe problematica autismului – prof. Gabriela Conea, inspector pentru proiecte europene

10.45 – 11.15 –  Prezentarea serviciilor de intervenție și terapie în cadrul Asociației „Zbor de fluturi” din judetul Iași – psiholog Roxana Bolotă, Vicepreședinte

11.15 – 12.00 – Prezentarea tematicii dezbaterii – profesor Gabriela Raus, inspector școlar pentru învățământ special

O altă activitate destinată elevilor speciali este Campania „Un dar, un zâmbet, o bucurie”- inițiativă propusă elevilor, cadrelor didactice și părinților din școlile de masă care pot dărui elevilor cu CES un dar sombolic în luna decembrie cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Profesorii, părinții și elevii se pot implica în acest proiect în perioada 02-22 decembrie 2021, demonstrând astfel că luna decembrie este una în care învățăm împreună că a dărui înseamnă sens și bucurie interioară.

Campania va ajunge în școli prin mesajul transmis de inspectorul școlar pentru învățământ special, prof. Gabriela Raus, totodată coordonator județean și regional al activităților de voluntariat în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară:

Dragă Voluntarule!

Dacă vrei să faci o bucurie unui copil cu nevoi speciale, pune în darul tău un gând frumos, o carte, o jucărie, rechizite, dulciuri, mici atenții care îi pot face sărbătorile de iarnă mai frumoase!

Anexăm prezentului comunicat invitația și agenda evenimentelor.

Adauga un comentariu