Eveniment-Social

EXCLUSIV! Acesta este cel mai spectaculos anunț legat de Grădina Botanică din Iași! Care este marea surpriză pregătită

Publicat: 07 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Acesta este cel mai spectaculos anunț legat de Grădina Botanică din Iași! Despre marea surpriză pregătită a făcut precizări chiar rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în exclusivitate pentru emisiunea BZI LIVE. Aici, aproape un milion lei a fost alocat pentru a se demara lucrările de modernizare a locului-simbol. Este vorba despre o clădire cu turn, ingenios realizată și unică, din sticlă cu iluminat nocturn, respectiv de noi construcții pe zeci de hectare. De asemenea, proprietarul va amenaja totul într-un stil exotic. Grădina Botanică este unul dintre cele mai vizitate din oraș, doar anul tecut ajungând aici peste trei sute de mii de persoane

Spectaculos anunț legat de Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași! Despre marea surpriză pregătită și noile investiții a făcut precizări chiar rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC (proprietarul Grădinii – n.r.), prof. univ. dr. Tudorel Toader, în exclusivitate pentru emisiunea BZI LIVE.

„Da, este deja un proiect câștigat și în valoare de aproximativ un milion de lei. Pe lângă acesta, ne mai gândim și la alte investiții pentru Grădina Botanică. Vorbim de reabilitări și modernizări la clădirea cu turn, spectaculoasă și unică, din sticlă cu iluminat nocturn și construcții pe zeci de hectare. Totul se completeză cu faptul că am intabulat, în ultimii ani, cea mai mare parte a terenului Grădinii Botanice. Este un loc-simbol al orașului și, dincolo de funcție, este o datorie morală a se face acest lucru la Universitatea «Cuza»”, a precizat rectorul UAIC.

Ce investiții spectaculoase vor fi făcute în Grădina Botanică a Universității „Cuza” din Iași

În acest context și în exclusivitate, tot într-un dialog derulat în Platoul BZI LIVE, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice, a prezentat date despre toate aceste investiții.

„Alături de echipa specială pe care o am alături am gândit multe proiecte care să transforme Grădina și să o aducem la nivelul celor existente în marile orașe ale lumii. Gândiți-vă ce ar însemna să avem un Vivariu, cu fluturi și alte vietăți, zone umede și în consonață cu plantele! Așadar, avem idei, doar că o mare problemă e legată de finanțare. Nu trebuie să uităm, și tocmai de aceea am și scos în prim-plan că doar Universitatea «Cuza» investește și susține totul. Ea primește, anual, peste 300 mii de vizitatori, mulți fiind turiști. Cred că tot Iașul ar putea susține acest loc special al urbei noastre. Apoi, putem folosi biotehnologii vegetale și intenționăm să participăm la competiții care să ne permită să schimbăm fața Grădinii Botanice”, a mai completat directorul Cătălin Tănase.

„Utilizarea energiilor verzi în Grădina Botanică. Lumina, vântul și apa pot fi folosite ca resursă”

De asemenea, acesta vorbește și despre utilizarea energiei verzi în Grădina Botanică, iluminat nocturn, modernizarea Serei – Turn, refacerea aleilor și prelungirea programului de vizitare.

„Trebuie să reamarcăm că, deja, am rezolvat iluminatul nocturn la Rosarium. Cu siguranță, ne dorim ca iluminatul să fie în toată Grădina, pentru că vrem ca și programul de vizitare, vara, să fie prelungit. Apoi, pentru toate acestea, intenționăm să utilizăm energiile verzi, deoarece avem lumină, vânturile și apa fiind resursă existentă la noi. Desigur, Sera-Turn este un obiectiv pe care ni-l dorim modernizat, să fie simbol! Aici nu s-a mai investit de mulți ani. Chiar anul acesta am aplicat pentru un proiect de finanțare, în valoare de 600 mii lei și co-finanțat de UAIC cu aproximativ 200 mii lei, în acest sens (proiectul a fost aprobat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională – n.r.). Asta implică reparații la zidărie, iluminat, sistemul termic și partea de udare. Apoi, partea de anvelopare necesită aprobări și autorizații speciale.

Avem expertiza necesară și pentru înlocuirea tâmplăriei metalice cu materiale și tehnici noi. Sperăm ca, până decembrie anul acesta, să rezolvăm și cu iluminatul. Am început și organizarea unui spațiu asiatic legat de cele două alei care duc spre lac. Cred că Grădina Botanică este a Iașului și este de apreciat că Primăria Iași ne-a propus idei pentru bugetare de la ea. Vrem să lucrăm și la strada Muntenimii și suntem convinși că vom găsit deschidere la Primărie și, într-un timp rezonabil, să avem sumele necesare pentu reabilitarea acesteia. Până acum, din fonduri proprii am refăcut 20 mii metri pătrați de alei. Cred că și ieșenii merită să știe că banii lor vor fi investiți în ceva frumos”, a conchis universitarul Cătălin Tănase.

Îmbunătățirea infrastructurii Grădinii Botanice din Iași

Mai departe, va fi îmbunățită infrastructura Grădinii Botanice, prin executarea unor lucrări de întreținere și reparații curente în Sera Palmarium, astfel încât acestea să ofere condiții optime de cultură specifice colecțiilor de plante și amplasarea de mobilier de grădină specific în secțiile exterioare. Se vor executa lucrări de întreținere și reparații curente în Sera Palmarium, astfel încât să fie asigurate condiții optime pentru cultura plantelor în spații protejate, reducerea cheltuielior pentru utilități (gaz, electricitate, apă) și pentru securitatea și siguranța angajaților și a vizitatorilor.

„Avem în vedere perfecționarea continuă a personalului didactic-auxiliar al Grădinii, prin participarea la schimburi de bune practici a 20 de angajați cu specialiști de la diferite instituții de profil din țară și străinătate, în vederea însușirii de noi tehnici și concepte moderne în domeniul de specialitate. Vor fi organizate evenimente cultural-educative (expoziții, workshop-uri, ateliere educative etc.) în Grădina Botanică, pentru promovarea importanței conservării resurselor vegetale și utilizării sustenabile a resurselor naturale, în parteneriat cu instituții de învățământ și organizații non-guvernamentale ce promovează protecția și conservarea naturii”, a mai reliefat prorectorul de la „Cuza”.

Adauga un comentariu