Actualitate

EXCLUSIV! Descoperire SENZATIONALA facuta de un student din Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 18 feb. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Un doctorand iesean a gasit intamplator, la marginea orasului Iasi, o serie de artefacte extrem de interesante! @ Avand in vedere valoarea lor istorica, acesta le-a predat autoritatilor @ Este vorba de cinci topoare celtice si de un inel, toate avand o origine, inca necunoscuta pana acum @ Este posibil ca topoarele, de origine celtica, sa dateze de acum peste 3.000 ani! @ Dat fiind importanta lor, autoritatile au demarat o ancheta in legatura toate acestea @ „Descoperirea poate fi socotita ca una de exceptie daca ne gandim ca asemenea tezaure erau, de obicei, depuse in afara asezarilor umane. Totusi, inelul consider ca este de origine medievala”, a transmis un reputat arheolog de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Un doctorand de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, anume Cezar Cioran, din localitatea ieseana Miroslava, a facut o noua descoperire arheologica epocala. Este vorba de cinci topoare celtice si de un inel, toate avand o origine, inca necunoscuta pana acum. Este posibil ca topoarele, de origine celtica, sa dateze de acum peste 3.000 ani! Dat fiind importanta lor, autoritatile au demarat o ancheta in legatura toate acestea.

Citeste si: Descoperire arheologica uimitoare, facuta la Iasi – VIDEO

„Acest tanar, alaturi de un reprezentant al primariei Miroslava, ne-a predat astazi (ieri – n.r.) o noua serie de obiecte pe care sustine ca le-a gasit, in situ si cu ajutorul unui detector de metale, in satul Vorovesti din comuna Miroslava. Toate acestea urmeaza sa fie analizate si cercetate de specialistii din cadrul Complexului Muzeal National Moldova respectiv de la Muzeul de Istorie pentru a se stabili cu exactitate despre ce este vorba”, a transmis Virgil Babii, coordonatorul Directiei  Judetene pentru Cultura (DJC) Iasi.

Vestigii de o importanta deosebita

In luna decembrie a anului trecut, Cezar Cioran a mai a scanat cu detectorul de metale o alta suprafata de teren, unde proprietarul sapase un sant pentru a-si delimita pamantul. Atunci, acesta a gasit noua topoare antice de bronz, denumite de specialisti celturi. Chiar daca artefactele au fost scoase la suprafata de un excavator, ele si-au pastrat pozitia initiala. Tezaurul cantareste doua kilograme. Potrivit legii, tanarul urmeaza sa primeasca 30 la suta din valoarea tezaurului pe care l-a scos la iveala. Specialistii la care au apelat oficialii de la CMNM Iasi au evaluat cele noua topoare la 8.000 de lei. Data fiind importanta obiectelor, autoritatile fac si aici cercetari. Mai departe, arheologii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) arata ca descoperirea poate fi socotita ca una de exceptie!

Citeste si: Descoperire surprinzatoare in centrul Iasului. Imaginile sunt spectaculoase

„In primul rand, in Moldova se cunosc putine descoperiri de tip depozite din obiecte de bronz,  ceea ce sporeste insemnatatea acestei descoperiri. Ea dovedeste o lume tracica bine inchegata in jurul anului o mie inainte de Cristos, cu numeroase aspecte spirituale in care se regasesc si asemenea depuneri de unelte si arme de bronz. Repet, dscoperirea poate fi socotita ca una de exceptie daca este sa ne gandim ca asemenea tezaure erau, de obicei, depuse in afara asezarilor umane, in locatii socotite de multe ori sacre. De asemenea, si cele noi cinci topoare gasite sunt tot de tip celtic. Totusi, inelul consider ca este de origine medievala. Probabil, cele gasite la Miroslava au apartinut unei capetenii razboinice din zona si au fost depuse, in mod simbolic, in arealul unde au fost reperate de acest cetatean”, a reliefat proaspatul conf. univ. dr. Vasile Cotiuga, reputat arhelolog de la Universitatea Cuza si coordonatorul Platformei ArheoInvest, una dintre cele mai moderne din tara. In final, conform raportului intocmi de expertul arheolog Bogdan Petru Niculica, obiectele fac parte dintr-un depozit de obiecte de bronz.

Citeste si: EXCLUSIV! Descoperiri arheologice surprinzatoare in subsolurile Mitropoliei – GALERIE FOTO IN PREMIERA

„Obiectele au fost descoperite la data de 13 decembrie 2015, in zona Padurii Uricani, localitatea Miroslava. Trebuie sa mentionam ca ne aflam in fata unui depozit de obiecte din bronz, constituit din noua celturi. Din punct de vedere istoric, acesta reprezinta un depozit curat. In ceea ce priveste datarea descoperirii, asa cum sugereaza tipologia mai veche intocmita de Mircea Rusu in 1966, precizam ca celturile (topoare – n.r.) de la Miroslava apartin tipului transilvanean, cu circulatie intra – si extra carpatica la nivel cronologic Bronz D sau Hallstatt A1 anume secolele XIII – XII inainte de Hristos (anii 1.300 – 1.200)”, arata Niculica.

Citeste si: Functiile si averile demnitarilor – Avalansa declaratiilor de avere

Adauga un comentariu