Local

EXCLUSIV! Gest uluitor al aleșilor din Primărie. Suma infimă de care trag cu dinții în vremuri de criză! Au refuzat să doneze pentru cei care au nevoie în vremuri de pandemie

Publicat: 03 apr. 2020

Jumătate din consilierii care fac parte din Consiliul Local și-au donat indemnizațiile către un fond de solidaritate deschis de municipalitate în sprijinul luptei contra pandemiei de COVID-19. Fondul a fost aprobat de municipalitate în ședința ordinară de plen de zilele trecute. O parte a consilierilor și-au donat doar indemnizația pe luna trecută, în timp ce unii au renunțat complet la această sumă până la finalul mandatului. Alții, însă, trag cu dinții de suma primită de la Primărie și nu vor să audă de donarea acesteia în scopuri medicale sau sociale

Mai mulți aleși locali ai municipiului Iași au ales să-și doneze indemnizațiile lunare de ședință către un fond deschis zilele trecute de municipalitate în sprijinirea luptei împotriva virusului COVID-19. Fondul de solidaritate deschis de municipalitate a fost avizat de plenul Consiliului Local în ședința ordinară de marți, 31 martie. O parte din consilierii locali au ales să-și doneze indemnizația pe luna martie, iar o parte au decis să-și doneze suma de care vor beneficia până la finalul actualului mandat. Este vorba de 1.095 lei pe lună, indemnizația stabilită pentru fiecare din cei 27 de consilieri locali. Însă nu toți au făcut acest gest.

Cu toate acestea, nu toți consilierii locali au răspuns pozitiv la acest proiect. Astfel, și-au donat indemnizațiile până la finalul actualului mandat consilierii: Călin Scripcaru și Paul Boișteanu (PSD) și independentul Andrei Postolache. Social-democratul Gabriel Surdu și-a donat indemnizația până în luna iunie 2020, iar viceprimarii Gabriel Harabagiu și Radu Botez și-au donat indemnizațiile până la finalul stării de urgență impusă în țară.

Unde vor ajunge banii?

Unii au renunțat doar la indemnizația pe luna trecută. Printre aceștia se află Tudor Dornean (PNL), Ciprian Bostan (PNL), Bogdan Crucianu (PSD), Marius Aur (PSD), Florin Boca (PSD), Vasile Sandu (PSD) și Violeta Găburici (PMP). Tot pe luna martie și-au donat indemnizația Iordan Vintilă (ALDE), Lucian Jugrin și Alexandru Coțofan (PNL) și Florentin Traian Ciubotaru (PSD).

De asemenea, și edilul Mihai Chirica a anunțat că salariul pe luna martie îl va dona în acest cont de solidaritate. Edilul are o indemnizație lunară de circa 15.000 de lei. Sumele strânse în cadrul acestui cont vor fi direcționate către dotări și cerințe speciale ale spitalelor din municipiul Iași, dar și pentru măsuri de ajutor social pentru persoanele flate în nevoie.

„Am decis constituirea unui fond de solidaritate cu scopul de a susține programul de combatere a pandemiei. Fondul este deschis pentru orice persoană, fizică sau juridică, care dorește să se alăture acestui efort. Am decis ca jumătate din fondurile care vor fi strânse să fie distribuite pentru dotări sau alte cerințe ale spitalelor din municipiul Iași, iar cealaltă jumătate pentru susținerea măsurilor de ordin social în orașul nostru”, a spus primarul Mihai Chirica.

Nu au aprobat bugetele direcțiilor, dar nici nu și-au donat indemnizațiile

Din păcate, nu toți aleșii locali au anunțat că vor dona aceste indemnizații măcar pe luna precedentă. Ceilalți 9 aleși locali nu au spus nimic despre acest lucru până acum. Lista de donații în acest cont rămâne deschisă. Asta chiar dacă municipalitatea fixase un termen limită, pe 1 aprilie, pentru ca toți consilierii să poată anunța perioada de timp în care renunță la indemnizațiile de aleși locali. Printre aceștia se numără și consilierii liberali Răzvan Timofciuc, Etienne Ignat sau Vlad Ghizdovăț.

Aceștia au votat împotriva proiectelor de buget ale direcțiilor subordonate Primăriei, susținând că salariile șefilor și a celor din consiliile de administrație puteau fi date către lupta împotriva COVID-19. Cu toate acestea, nici ei nu și-au donat indemnizațiile de ales local, deși suma nu este una atât de mare, în condițiile în care fiecare mai are un alt loc de muncă și nu trăiesc de pe urma celor 1.095 de lei, cât încasează lunar.

Un alt ales local care nu a vrut să renunțe la cei 1.095 lei este și Vlad Nedelcu (PSD). Acesta are numeroase proprietăți imobiliare atât în Iași, cât și în Suceava, dar și un autoturism de colecție Lada din 1979, iar mai nou, un Lexus, dar și o colecție de artă. Nedelcu deține și unele terenuri în Iași, Podu Iloaiei, Valea Lupului și în Prisaca Dornei din Suceava. Cu toate acestea, nu a vrut să renunțe la cei 1.095 lei pe care-i primește de la Primărie. Nici Mihail Pintilei, alt ales, cu o pensie anuală de 90 de mii de lei și cu diverse proprietăți, nu a vrut să renunțe la indemnizație pentru a o dona în contul respectiv.
Adauga un comentariu