Actualitate

EXCLUSIV! Premiera pentru institutiile locale! Primaria Iasi face angajari din Asia, cu salarii de invidiat. Practica este contestata de scolile de profil

Publicat: 17 mai 2019
1

@ Municipalitatea ieseana apeleaza la forta de munca din strainatate @ Prin firma de recrutare se doreste angajarea unor specialisti tocmai din Asia @ Vor primi cazare si un salariu lunar de 900 dolari @ Firma de recrutare primeste aproape 2.000 de euro pentru fiecare candidat adus in tara @ "Timp de un an de zile am incercat sa gasim personal. Avem o coloana de 100 de autovehicule. Acum, stam in cinci mecanici auto. Cand avem defectiuni la o autogunoiera, pierdem timp pretios. Efectiv nu sunt oameni", spune directorul Catalin Neculau @ Reprezentanti ai colegiilor tehnice sustin ca pe piata locala exista forta de munca, dar nimeni nu vine cu o oferta reala @ Anul trecut, firma de constructii Conest SA a importat muncitori tocmai din Vietnam

Situatie disperata pentru angajatorii de stat. Daca firmele private au apelat deja la forta de munca externa, modelul a fost preluat si de societatile aflate in subordinea Primariei Iasi. Salubris SA, firma de salubritate a municipalitatii, a incheiat pe data de 6 mai un contract cu o firma de recrutare in vederea angajarii de personal calificat, zonele vizate fiind Asia si Republica Moldova. Salubris are nevoie de doi mecanici auto si de un electrician auto, dupa ce pe piata interna nu s-ar fi gasit personal disponibil. Cei care vor fi recrutati vor primi si un un salariu destul de bun, ce poate ajunge la 900 dolari, adica 3.780 lei, la cursul BNR de ieri.

Firma de salubritate asigura doar cazarea, iar contractul ar urma sa se desfasoare pe o perioada de doi ani. Angajatii trebuie sa cunoasca limba engleza. In cazul in care serviciile prestate vor fi pe placul conducerii, ulterior se vor face si mai multe angajari. Contactat de reporterii BZI, Catalin Neculau, directorul general al firmei de salubritate, a precizat ca angajarea firmei de recrutare a fost ultima solutie. De aproape un an nu a reusit sa gaseasca mecanici pentru parcul auto din dotare.

"Timp de un an de zile am incercat sa gasim personal. Avem o coloana de 100 de autovehicule. Acum, stam in cinci mecanici auto. Cand avem defectiuni la o autogunoiera, pierdem timp pretios. Efectiv nu sunt oameni. S-au incercat angajari si prin Resurse Umane. Am incercat si de la reprezentanta Iveco, tot nu sunt oameni. Ei si-au adus din Sri Lanka. Contractul va fi semnat pe o perioada de doi ani. Cazarea o asiguram noi, in containere specifice, cu toate dotarile", a declarat Catalin Neculau.

Ce castiga firma de recrutare

In urma unei achizitii publice a fost aleasa firma de recrutare BVB Recruit Finder SRL, din Brasov, care a ofertat suma de 30.000 lei, fara TVA. Pentru fiecare candidat recrutat, firma incaseaza aproape 2.000 euro. "In tariful mentionat sunt incluse toate cheltuielile referitoare la selectie, probe de lucru-video, analize medicale, formalitati de aducere in tara, legatura cu autoritatile statului, obtinere permise de sedere, vize, avize de munca, taxe, autentificari, legalizari, transport. Se va oferi consultanta angajatorului pe tot parcursul procesului de recrutare, pana la inceperea lucrului efectiv a candidatilor recrutati. Modalitate de plata acceptata: avans 30 la suta la semnarea contractului, 40 la suta la finalizarea selectiei, 30 la suta cand ajunge candidatul in Romania", sunt conditiile de recrutare a personalului. Firma din Brasov a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 652.169 lei, profit de 201.284 lei, datorii de 43.183 lei, cu un numar de 9 angajati. Societatea este controlata de doi actionari: Vasile Bogdan Barsanu (90 la suta) si Ioan Aciu (10 la suta).

Vezi si: Tranzactie imobiliara record in mijlocul Iasului: se vinde un teren in valoare de peste 4 milioane euro

Varianta scolilor tehnologice

Pe de alta parte, reprezentantii Colegiului Tehnic "Mihail Sturdza" au precizat ca exista forta de munca, numai ca firmele interesate nu propun oferte de munca. "In aceasta situatie ar trebui facuta o oferta in randul elevilor. Poate societatea ar trebui sa faca un studiu de piata, sa mearga la nivelul elevului. Poate fi o strategie de marketing. Sa bata la usa noastra si sa prezinte oferta. Acum, tinerii vad altfel plecarea in strainatate. Ar prefera sa ramana in tara", a spus Victor Bibire, directorul unitatii de invatamant. Colegiul Tehnic are deja un parteneriat cu Germania ca, dupa finalizarea studiilor, elevii sa poata lucra in strainatate.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Modelul pe care il incearca Salubris a fost deja implementat de societatea de constructii Conest SA. In vara anului trecut, sefii societatii au importat forta de munca tocmai din Vietnam. In prima faza, pe santierele Grand Conest Residence din Tudor Vladimirescu a sosit prima echipa de 27 de vietnamezi. Ei sunt apreciati pentru seriozitate si calitatea muncii. Acestia sunt platiti ca romanii, spre deosebire de Vietnam, unde salariul nu depasea nivelul de 100 de dolari. Dezvoltatorul asigura cazare si trei mese pe zi. Contractul cu firma de recrutare are o valabilitate de minimum un an.

Comentarii
 • Pai cum asa, la unii dați salarii de 900 dolari, cam 35 milioane PLUS cazare, iar la romani ii luați de Sclavi și le dați minim pe economie. Aaaa plus ca firma de recrutare mai ua 2000 dolari pe fiecare, drept comision. Afacere asta nu gluma. Pai dacă rotești angajații vietnamezi piti face bani din mutatul hartiilor

  • Pai da, ca sunt niste conditii speciale pentru astia daca nu stiai. Am citit pe undeva, ca trebuie sa le asiguri minim 2000 2500 sau 3000 Ron pe luna. Sunt conditii impuse de UE.
   Oricum la noi este ca la prosti. Iesenii pleaca la munca in strainatate, noi ca ieseni suntem invadati de cei din BT VS BC SV etc etc etc si cam asta-i. Oricum cu astia trebuie sa fie o combinatie prin cineva. Primaria Iasi nu face nimic gratis. SI la Pallas au fost chinezi la greu, pentru ca romanii cereau de trei ori mai mult. Dascalu stie mai bine !!

   • Ieșenii, sau alții pleca la un salariu PENTRU MUNCA DEPUSA MAI BUN! Sa nu crezi ca nu ar lucra acasă pentru aceleași condiții date vietnamezilor! Pai dacă pui și aia 2000 comision și dai în plus la salariați? Mafie

   • Aduca cum „invadati de BT,VS…. te ai pomeni ca tu esti Pur sange iesean ?! Mai terminati odata cu prostia Asta „INVADATI” .Nimeni nui ‘de ai locului’ toti suntem de undeva veniti la un moment dat….

 • Normal ca duc din afara… Doar urmeaza sa lucreze pentru Zamosteanu la blocul ce il construieste in centrul orasului! Se face trocul.. Zamosteanu da curve, Mihaita da sclavi la schimb platiti din banii prostiilor ce l-au ales!

 • Da ca și la RATP, nu exista sindicat. De ce nu ne spun cei de la saluri cât primește un mecanic? Pai la vietnamez dai 3700 milioane plus cazare, timp de 2 ani și sa știe engleza!!!! Dar ce pi, z, da matii aici e ROMÂNIA!!! Eu dacă ma duc în Italia, aia cer Italiana, dacă merg în Anglia, aia cer engleza, la Bruxelles , aia cer franceza, CE Dracu e cu noi. Am ajuns ca uitam sa fim NAȚIONALIȘTI, sa iubim tara, OAMENII, și tradițiile!! GREVA GENERALA AR TREBUI. Și noi toți sa ii susținem! Tot salariul pe un vietnamez ajunge la 45 milioane pe luna (calculând și comisionul de 2000 pe om). mai Nesimțiților DAȚI BANII ĂȘTIA ROMANILOR!!! SINDICATUL, SINDICATUL, SINDICATUL corupților, SPAGARILOR ÎNCHIDEȚI OCHII??? Meritați fu, tuti mai mârlanilor!

 • Nu îmi vine a crede, că în tot Iașul ăsta, nu s-au găsit doi mecanici auto și un electrician auto, mai ales, că salariații de la buget, au sporuri și li se acordă și alte facilități pe lângă salar. Dar, așa e țopârlanul cretin: își f..e proprii conaționali. Unuia străin îi dă 900 de dolari, dar propriului concetățean, îi dă… Asta te face când îi vezi în campania electorală cerșind voturi și promițând marea cu sarea, să îi iei la bătut cu ouă clocite.

 • LA STRAIN DAI 4000 DE LEI SI FACE DE 6000, LA NOI DACA DAI 4000 FACE DE 1000 SI LUCRU PROST. CAM ASA SE INTAMPLA, STAU PE TELEFOANE SAU CU OCHIUL DUPA CEVA DE FACUT, VRIUN CIUBUC IN TIMPUL PROGRAMULUI. O SA VADA CUM SE LUCREAZA CORECT SI VOR PRIMI CORECT. AVEM NEVOIE DE PUTEREA EXEMPULUI. NU MA REFER LA TOATA FORTA DE MUNCA ,DOAR LA O PARTE ,STIIND CUM SE LUCREAZA IN SPECIAL IN FIRME DE STAT, REGII, ETC.

 • IN CAPITALISM PE UNDE SE MERGE LA LUCRU SE PLATESTE PE CE FACI INTR-UN ANUMIT TIMP. LA NOI UNII PRETIND BANI DOAR PE TIMP.

Adauga un comentariu