Eveniment-Social

EXCLUSIV! Profesorii, elevii și părinții se tem de infectare cu COVID-19 dacă vor participa la examenele naționale! Un subiect sensibil a explodat și a devenit viral pe Facebook!

Publicat: 09 mai 2020

Situație extrem de tensionată, în aceste zile, pentru mii de elevi, profesori și părinți din întreaga Românie! Un subiect sensibil a explodat și a devenit viral pe Facebook. Peste 15 mii de persoane au reacționat și au comentat, în doar câteva ore. Asta la un interesant sondaj (lansat pe pagina de socializare USLIP IAȘI News – n.r.). Acesta prezintă două variante de răspuns: 1. Sunt de acord ca Bacalaureatul și Evaluarea Națională să poată fi echivalate cu media anilor de studii din ultimii trei ani, 2. Doresc să susțin examenele în format tradițional, prin prezența în școală pentru a da probele scrise. Aici, peste 70 la sută au optat pentru posibilitatea echivalării mediilor în detrimentul derulării examenelor naționale. Mai mult, sutele de opinii scot la iveală realități crunte din sistemul de învățământ preuniversitar românesc

Perioadă de foc pentru întreaga țară, în plină pandemie de COVID-19! Chiar zilele acestea, un subiect sensibil a explodat și a devenit viral pe Facebook. Totul este legat de examenele naționale 2020, moment ce implică profesorii, elevii și părinți. În acest context, un interesant sondaj (lansat pe pagina de socializare USLIP IAȘI News – n.r.) de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași a stârnit un val uriaș de reacții și de comentarii.

Subiectul sensibil a explodat și a devenit viral pe Facebook. Mii de părinți, profesori și elevi se tem de infectare cu COVID-19

Acesta prezintă două variante de răspuns: 1. Sunt de acord ca Bacalaureatul și Evaluarea Națională să poată fi echivalate cu media anilor de studii din ultimii trei ani, 2. Doresc să susțin examenele în format tradițional, prin prezența în școală pentru a da probele scrise. Aici, peste 70 la sută au optat pentru posibilitatea echivalării mediilor în detrimentul derulării examenelor naționale. Mai mult, sutele de opinii scot la iveală realități crunte din sistemul de învățământ preuniversitar românesc.

„Sondajul pe care l-am lansat a explodat în doar câteva ore. Am a avut peste 15 mii de votanți, asta în doar 24 de ore. El va continua până săptămâna viitoare, pe 13 mai 2020. Sunt sute și sute de comentarii, opinii și păreri foarte interesante. Acum, impactul sondajului pentru noi nu este surprinzător… De asemenea, aproximativ 70 la sută din cei care au participat la el, până acum, au optat ca examenele naționale să fie echivalate cu media anilor de studii. Evident că, în acest procent covârșitor sunt și cadre didactice, părinți sau elevi”, arată prof. Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

„Firesc și corect ar fi să conteze mediile celor trei ani de liceu”

În completare, sute și sute de opinii au fost exprimate, fie de profesori, părinți, dar și de mulți liceeni pe marginea acestui sondaj lansat și postat pe pagina USLIP IAȘI News. Și mesajele, în majoritate covârșitoare, exprimă teama de infectare cu COVID-19, dar și dorința de a se renunța la examenele naționale.

„Examenul de Bacalaureat nu are probe la toate disciplinele din planul-cadru. Firesc și corect ar fi să conteze mediile celor trei ani de liceu obținute de elev la disciplinele de examen”, arată un cadru didactic. Alții militează pentru echivalarea notelor, doar pentru candidații care nu pot susține testele on-line. „Examenele ar trebui să fie on-line și echivalate doar unde este imposibil on-line. Notele nu sunt, în clasele V-VIII sau IX-XII decât subiective.. O notă de 7 la un liceu bun este 10 la unul cu mai puțin bun. Echivalarea va propulsa doar mediocritatea”, crede un al profesor.

„Nimeni nu se gândește că poate chiar copii voștri ar putea lua boala…”

Un elev arată că, din păcate și în opinia sa, nimeni nu se gândește la cât de importantă este sănătatea și starea de fapt excepțională prin care trecem.

„Nimeni nu ia în considerare ce părere au elevii care trebuie să susțină aceste examene… Majoritatea spuneți că nu este corect față de cei din anii anteriori, dar nu e ca și cum am fi adus noi boala, nu e vina noastră că sunt necesare astfel de măsuri. Dar față de noi este corect? S-a gândit cineva cum e să stai în stres trei ore doar în timpul examenului, plus orele până când se intră în săli cu masca la gură? S-a gândit cineva la elevii care au probleme de sănătate? S-a gândit cineva la stresul elevilor cărora le este frică să nu ia virusul? Ne este foarte ușor să criticăm, dar nimeni nu se gândește că poate chiar copii lor ar putea lua boala! Nimeni nu pune sănătatea pe primul loc și voi fi criticat de cei de la liceele de elită care se tem de concurența la facultăți și spun că notele din alte licee sunt umflate… Noi nu suntem în stare să asigurăm siguranța în spitale, dar o vom asigura în școli?”, comentează acesta.

„Sunt mamă și nu vreau să treacă nimeni prin ce am trecut și trec eu fiind internată de 3 săptămâni”

O altă mămică arată că, fiind deja internată în spital de zile bune, avertizează că nimeni nu ar trebui să aibă parte de o asemenea experiență, mai ales copiii.

„Sănătatea e primul loc. Cine a vrut să învețe a învățat tot timpul, nu acum pentru BAC! Sunt mamă și nu vreau să treacă nimeni prin ce am trecut și trec eu fiind internată de 3 săptămâni. Nu e de glumit”, dezvăluie femeia. Alții arată că elevii merită o viață normală, fără ca cineva să fie sacrificat inutil. „Trebuie să avem în vedere că sunt și elevi cu handicap, elevi care au boli precum astmul”, detaliază un alt părinte.

„Pledez pentru examene. Nu putem compara România cu alte țări nici în privința notelor”

Unii părinți sunt pentru ca examenele naționale să aibă loc în forma normală și cred că pericolul de infecție nu trebuie luat chiar atât de în tragic.

„Am copil în clasa a XII-a. Pledez pentru examene. Nu putem compara România cu alte țări nici în privința notelor. În alte țări, unde se ține cont la BAC de note, regulile sunt cunoscute la începutul școlii, sunt criterii unice de notare la toate școlile. Prin urmare, nu este corect ca la noi să se țină cont de note. Precizez că al meu copil nu are probleme din aceste punct de vedere. Iar în ceea ce privește virusul, nu este cazul să ne agităm atât. Părinții copiilor merg la serviciu, la magazine. Prin urmare, copilul este expus oricum. Iar când va ieși din casă, după atâta timp… Sistemul imunitar i-a fost afectat fără aer, soare…”, crede acesta.

„Colegii sunt îngrijorați de perspectiva unei potențiale infectări…”

În final, liderul USLIP Iași arată că din reacțiile primite, atât de la colegii profesori, cât și de la elevi și liceeni, foarte mulți dintre ei sunt îngroziți de eventuala infectare cu COVID-19 dacă vor lua parte la examenele de la Evaluarea Națională (EN) sau la Bacalaureat. Asta în contextul în care, în multe unități de învățământ din toată România sunt condiții improprii de igienă.

„Da, am vorbit cu ai mei colegi și mulți sunt îngrijorați de perspectiva unei potențiale infectări… Să nu uităm că avem suficiente unități școlare care nu au apă curentă și au toaletă în curte. La toate acestea, sunt și alte cauze care conduc la această decizie”, a completat profesorul Lăcustă.

De precizat că, încă de acum mai bine de o săptămână, USLIP Iași și-a menținut cu fermitate punctul de vedere că Examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională (EN) nu pot fi organizate în condiții de siguranță deoarece riscul de infectare va fi foarte ridicat.

Comentarii
  • Din pacate, nu cred ca intereseaza pe cineva rezultatele acestui sondaj. Afacerile cu dezinfectanti si masti trebuie sa mearga inainte. Totul se reduce la umflarea conturilor cu bani care se justifica pe baza cheltuielilor efectuate cu organizarea pregatirilor si a examenelor nationale. In situatia in care atatia oameni au fost sacrificati prin taierea veniturilor sau sunt in somaj (pentru a trece cu bine peste perioada COVID), sa chemi copiii si profesorii la scoala consider ca este o CRIMA. Am crezul ca PNL este altfel, dar m-am inselat.

  • Ce să facă, să echivaleze ? Nuuuu, tăticu, așa ceva NU se ezistă. Pot spune și de ce. Sunt licee onorabile, cu profesori onorabili, unde notele se pun pe bune. Așa cum sunt licee deloc onorabile, cu profesori deloc onorabili. Ce note s-au pus acolo, și ce temei se poate pune pe notele alea ? Ce scrii pe diploma de bac ? Deci. Noi nu vrem să vedem elevi omorâți de Covid 19, și nici familiile lor. Însă, examenul trebuie ținut, undeva, cumva. Se poate gândi o schemă. Spre exemplu, săli cu 2 intrări distincte. Dacă n-ai săli adecvate, poți improviza un cort de polietilenă. Personagiile să fie separate cu folii de polietilenă transparentă (geamurile de plexiglas ar costa prea mult). Acolo fiecare să aibă masă, scaun, pix, coli A4, un plic sigilat cu subiecte și formularele de examen. Cu 48 și 24 de ore înainte de examen, fiecare cămăruță din aia, unde va sta elevul, să fie sterilizată prin pulverizare cu hipoclorit. Elevii și examinatorii nu se întâlnesc frontal, de rest ocupându-se camerele de luat vederi. Fiecare elev iese din cutiuța lui, se duce la o masă, dă lucrările, și iese singurel. Nu-i plouă, nu-i ninge. Nu cameră de bagaje, nu alte alea. Elevii vin doar cu buletinul la ei și atât. După terminarea examenului, după ce pleacă toți mușteriii, chestia se sterilizează din nou cu hipoclorit, se desface, iar polietilena se dă celor care au nevoie de ea… la solarii de legume. Un bac mai ciudat, dar ar putea funcționa. Cum se corectează ? Simplu, cineva echipat cu mijloace de protecție zdravene, ca la spital, scanează lucrările, iar corectarea se face online. Contestațiile așijderea.

  • Cred că chestia cu corturile e cea mai bună. E vară, e cald, nu te-apuci de spart pereți, ca să faci fluxuri separate. Scheletul cortului îl faci din cadre de metal, culoar principal, iar compartimentarea tot cu folii. Trebuie interzis elevilor să iasă toți odată, fiecare intrând și ieșind singur. În compartimentul fiecărui elev, pe un prepeleac din lemn, poate chiar în tavan, se pune o cameră de luat vederi. Fiecare foaie de examen va avea un cod de bare, în caz că cineva zăpăcește hârtiile. Oricum, până în august e timp berechet.

  • I-auzi brâul. Niii la el, mă. Ce facem cu generațiile care au susținut Bacalaureatul pe bune, fără ”echivalări”? Și așa se vor face concesii la întinderea materiei evaluate, astfel că acesta a fi un Semi-Bacalaureat. Acu vreți să-l scoateți de tot ? Poate în visele voastre. De la trei zile la cort, a câte 3 ore fiecare, în condiții sterile, nu moare nimeni. Eventual le puneți și sticla de apă minerală pe masă.

Adauga un comentariu