Prima pagină » Titlurile zilei » Exclusiv! Răsturnare de situație în cazul clanului Corduneanu! Un locotenent a găsit o portiță de a scăpa de gratii! Tocmai judecătorii l-ar putea ajuta să iasă din pușcărie!
Exclusiv! Răsturnare de situație în cazul clanului Corduneanu! Un locotenent a găsit o portiță de a scăpa de gratii! Tocmai judecătorii l-ar putea ajuta să iasă din pușcărie!

Exclusiv! Răsturnare de situație în cazul clanului Corduneanu! Un locotenent a găsit o portiță de a scăpa de gratii! Tocmai judecătorii l-ar putea ajuta să iasă din pușcărie!

10 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Unul dintre membrii clanului Corduneanu afirmă că a ajuns aiurea în pușcărie. Mihai Silviu Cordunenu fusese condamnat de prima instanță la patru ani de închisoare și nu a mai făcut apel. Acesta afirmă, totuși, că sentința a fost contestată de procurorii DIICOT și în cazul său și că ar fi trebuit ca judecătorii să emită o decizie și în ceea ce îl privește, dar acest lucru nu s-a întâmplat

Brambureală în una dintre cele mai importante sentințe emise de instanțele din România în ultimii ani! Unul dintre membrii clanului Corduneanu a formulat recent o contestație în anulare. Astfel, Mihai Silviu Corduneanu le solicită magistraților din cadrul Curții de Apel Cluj să dezlege ițele în cazul său și să constate că ar fi fost băgat aiurea după gratii. Cauza a fost înregistrată la instanța clujeană, care a decis ca primul termen al procesului să aibă loc pe data de 11 martie 2020.

Mai exact, Mihai Silviu Corduneanu susține în cadrul contestației în anulare că Tribunalul Maramureș a emis aiurea un mandat de arestare pe numele său, dar și faptul că instanța superioară, Curtea de Apel Cluj, nu ar fi clarificat situația sa. Acesta le solicită judecătorilor să constate că, și în cazul său, infracțiunile de care a fost acuzat s-ar fi prescris și că nu ar fi trebuit să fie băgat după gratii.

Ar putea cere daune morale

La Tribunalul Maramureș, cei mai mulți dintre cei 27 de inculpați din dosarul clanului Corduneanu au primit pedepse cu executare, printre aceștia aflându-se și Mihai Silviu Corduneanu. Numai că acesta din urmă nu a contestat cu apel decizia primei instanțe. Însă, afirmă el, procurorii DIICOT au formulat apel la sentința emisă de Tribunalul Maramureș, inclusiv în ceea ce îl privește pe el. Așadar, susține acesta, ar fi trebuit ca instanța superioară (Curtea de Apel Cluj) să se pronunțe și în privința sa, la fel cum a făcut-o și în ceea ce îi privește și pe ceilalți 26 de inculpați din dosar. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat, iar autoritățile au considerat că sentința Tribunalului Maramureș a rămas definitivă.

„El nu a făcut apel, dar au făcut procurorii apel și în cazul său. Curtea de Apel Cluj ar fi trebuit să lămurească situația, în sensul de a constata că a intervenit prescripția răspunderii penale, la fel ca în cazul celorlalți inculpați. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat. Logic și legal ar fi fost ca, în cazul în care sentința primei instanțe, respectiv Tribunalul Maramureș, ar fi rămas definitivă, el ar fi trebuit să fie dus în penitenciar încă de atunci! Or, acest lucru nu s-a întâmplat atunci, ci acum!”, a declarat o sursă judiciară pentru reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași”.

Aceeași sursă a confirmat faptul că, dacă instanța clujeană va admite contestația în anulare formulată de Mihai Silviu Corduneanu, acesta ar putea solicita ulterior despăgubiri de la Statul Român, pe motiv că a fost dus la închisoare dintr-o eroare judiciară.

Decizia Curții de Apel Cluj

În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Cluj a emis sentința în apelul formulat în cazul celor 27 de inculpați din dosarul clanului Corduneanu.
Astfel, magistrații clujeni au desființat sentința penală pronunțată de prima instanță.

„Constată nulitatea absolută a proceselor de redare a interceptărilor dispuse în prezenta cauză în faza de urmărire penală și dispune excluderea de la dosarul cauzei a suporților optici ce stochează rezultatele activității de supraveghere tehnică dispusă în cauză, precum și a proceselor-verbale de redare a acestor activități”, au precizat magistrații clujeni.

Aceștia au dispus doar trei condamnări în dosar, respectiv a lui Costel Corduneanu – la trei ani de închisoare, a lui Marian Simon, fost Corduneanu, la cinci ani de închisoare, dar și a lui Vasile Ursariu, la aceeași pedeapsă, de cinci ani de detenție.

Amintim că, la începutul lunii martie 2016, Tribunalul Maramureș a decis pedepsele pentru membrii clanului Corduneanu. Atunci, aceștia au primit pedepse cuprinse între trei și zece ani de detenție. De remarcat este faptul că Mihai Silviu Corduneanu fusese condamnat de prima instanță la patru ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`