Actualitate

Exclusiv! Un electrician ieșean, acuzat că a golit conturile unor austrieci printr-o metodă ingenioasă! Bancherii au rămas cu gurile căscate când și-au dat seama ce s-a întâmplat!

Publicat: 20 feb. 2020
ATM insert card

Un electrician originar din municipiul Iași a fost săltat de oamenii legii, fiind suspectat de comiterea unor infracțiuni pe teritoriul Austriei. Conform anchetatorilor, acesta ar fi reușit să se îmbogățească în scurt timp, printr-o metodă ingenioasă, cu peste 30.000 de euro. Bărbatul de 30 de ani a fost extrădat în Austria

Un ieșean a reușit să îi lase cu gurile căscate pe anchetatorii austrieci, dar și pe funcționarii unor bănci. Cătălin Costică Ciapă, un individ originar din Iași, în vârstă de 30 de ani, a plecat în urmă cu câțiva ani în Austria, cu gândul de a se căpătui. Bărbatul, care are antecedente penale, conform procurorilor, s-a alăturat unor persoane care au pus gând rău unor bănci din țara respectivă.

„În cursul lunii ianuarie 2019, Ciapă Cătălin Costică, acționând împreună cu alți participanți, a deschis conturi la instituții bancare austriece, pe numele său, cu intenția de a obține venituri în mod fraudulos, cauzând prejudicii patrimoniale mai multor persoane. Astfel, acesta, împreună cu alți participanți, a influențat rezultatul unei prelucrări de date asistate de calculator, prin crearea unui program, introducerea, modificarea, ștergerea sau prin suprimarea datelor, afectând cursul operațiunii de procesare, în sensul schimbării cartelelor SIM a conexiunii mobile online ale victimelor și obținând acces la conturile online ale acestora”, au menționat anchetatorii.

Conform acestora, membrii grupării au efectuat transferuri de sume de bani din conturile victimelor în conturile deschise de către Costică Ciapă pe numele său.

„Acționând în modul precizat anterior, Ciapă Cătălin Costică, împreună cu ceilalți participanți, a cauzat pagube de mii de euro. De asemenea, prin mai multe acțiuni frauduloase, în perioada indicată, aceștia au transferat sume de bani din conturile victimelor în conturile deschise de către sus-numit, astfel: din contul lui S.S. – suma de 22.320 de euro, iar din contul lui S.G. – suma de 16.892 de euro. Așadar, paguba totală produsă victimelor a fost cuantificată la 39.212 euro, sumă transferată în conturile lui Ciapă”, au adăugat magistrații.

Încătușat și predat

În urma incidentului, victimele au notificat agențiile bancare, iar acestea, la rândul lor, după efectuarea unor verificări, au notificat polițiștii și procurorii vienezi.
Oamenii legii au intrat pe fir și au demarat ancheta. Când au înțeles ce anume s-a întâmplat, procurorii au cercetat și camere de luat vederi de la agențiile bancare vizate și au identificat suspecții. În acest mod, anchetatorii au ajuns la Costică Ciapă. Numai că, ulterior, acesta a părăsit Viena, ajungând în România, mai exact în județul Constanța, unde locuiește acum împreună cu mama sa.
Din acest motiv, procurorii austrieci au emis un mandat european de arestare pe numele bărbatului originar din municipiul Iași. Mai apoi, polițiștii români au dispus reținerea bărbatului, pe care l-au dus în fața judecătorilor din cadrul Curții de Apel Constanța.

„Instanța ia act de consimțământul la predare al persoanei solicitate Ciapă Costică Cătălin. Admite cererea de executare a mandatului european de arestare întocmit pe numele persoanei solicitate, în vederea exercitării urmăririi penale de Procuratura din Viena, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz de prelucrare a datelor, în calitate de co-participant, și spălare de bani”, au precizat magistrații.

Chiar dacă electricianul a fost de acord cu predarea și a cerut să nu fie arestat, pentru că trebuie să o ajute pe mama sa, judecătorii au admis și solicitarea de arestare provizorie, formulată de anchetatori. Asta, deoarece bărbatul are antecedente penale, conform magistraților.

Comentarii
Adauga un comentariu