Bzi.ro

Exclusiv! Un fost traficant de persoane a dat în judecată Statul Român! Ieșeanul cere daune morale de 50.000 de euro!

Publicat: 09 oct. 2019
187 Vizite 0 Comentarii
Editia PDF
15 Oct. 2019

@ Un fost deținut din Iași a chemat la bară reprezentanții Statului Român @ Constantin Stan, care a fost „găzduit” de Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași după o condamnare pentru trafic de persoane, vrea 50.000 de euro de la autorități, drept despăgubiri morale @ Ieșeanul susține că s-a îmbolnăvit grav în pușcăria din Copou, suferind chiar și un infarct miocardic

Dosar controversat, pe rolul instanțelor ieșene! Un fost deținut a dat în judecată Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Astfel, Constantin Stan le cere magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să oblige autoritățile la plata unor daune morale în valoare totală de 50.000 de euro. Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al procesului civil, după care magistrații vor asculta ce au de spus și autoritățile, pentru a putea lua o hotărâre în acest caz.

„Nu m-a anunțat nimeni că am diabet!”

Bărbatul a menționat în cererea depusă la instanță că cere daune morale pentru o gravă eroare medicală și din cauza condițiilor mizerabile din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași.

„Pe 12 mai 2009, am fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru trafic de persoane și alte infracțiuni. Am executat pedeapsa în Penitenciarele Iași, Jilava, Bistrița-Năsăud, Gherla, Rahova, Bacău, Spital Cluj și Spital Târgu Ocna. Mă simțeam rău și ceream să fiu văzut de un medic. Eram dus las infirmerie, mi se dădea o pastilă și eram dus înapoi în celulă”, și-a început povestea Constantin Stan.

Acesta a continuat relatarea, arătând că starea lui a continuat să se deterioreze. „După liberarea condiționată, în februarie 2016, m-am simțit foarte rău, am făcut analize medicale și mi s-a spus că sufăr de diabet zaharat de tip II. Medicul care m-a consultat a introdus datele mele în calculator și a descoperit că, de fapt, fusesem diagnosticat cu această teribilă boală din 2012, când eram încarcerat! Însă mie nu mi-a spus nimeni atunci! Nu am primit tratament specific și nici nu am beneficiat de un regim alimentar conform cu afecțiunea de care sufăr. Din această cauză, boala mea s-a agravat în timp”, afirmă fostul deținut.

Conform acestuia, din cauza diabetului despre care nu știa că îl are, a dezvoltat probleme cardiace, suferind chiar și un infarct.

„Viața mi-a fost pusă în pericol, am avut nevoie de montarea unui stent. Riscul de a muri există încă, deoarece medicii mi-au spus că am o altă venă care este înfundată în proporție de 60 la sută și am nevoie de o nouă operație. Nu am alte venituri decât o pensie pe caz de boală, bani care nu îmi ajung nici de pastile. Totodată, nu mă angajează nimeni, în primul rând pentru că am sechele de TBC, diabet, am suferit un infarct și sufăr de apnee în somn. Vă spun sincer: sunt distrus din cauza condițiilor din penitenciare!”, a adăugat ieșeanul.

„Şobolanii sunt la ei acasă!”

Bărbatul în vârstă de 63 de ani a mai relatat că situația din pușcăria din Copou este cunoscută opiniei publice, datorită în special relatărilor din mass-media și declarațiilor date de foști deținuți.

„Este vorba despre niște condiții inumane: în celulă erau câte trei paturi suprapuse, în total fiind vorba despre 36 de paturi în care stăteau 60 de deținuți, per cameră. Mărimea celulei este de 60 de metri pătrați. Baie puteam face o singură dată pe săptămână, într-un interval de două ore. Beneficiam de apă potabilă doar câteva ore pe zi. Gândacii, ploșnițele, păduchii și șobolanii sunt la ei acasă în penitenciar! Camerele nu sunt igienizate, iar toate aceste condiții sunt cunoscute opiniei publice”, a încheiat fostul deținut ieșean.

Amintim că, în ultimul deceniu, zeci de deținuți care au stat în pușcăria din Copou au acționat în judecată Statul Român, solicitând despăgubiri pentru condițiile în care au fost obligați să stea.

De altfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România în nenumărate rânduri din acest motiv și, mai mult, a obligat autoritățile la plata unor daune de mii de euro pentru fiecare dintre reclamanți.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit