Dr. Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre dependența de operațiile estetice. Care este datoria medicului curant, atunci când observă că pacientul său a dezvoltat o dependență față de procedurile de îndrumusețare?
Chirurgia estetică a depășit cu mult bariera necesității medicale, iar intervențiile chirurgicale estetice precum mărirea sânilor, rinoplastia sau abdominoplastia au devenit un capriciu al vremurilor în care trăim. Din păcate, de la capriciu la dependență nu mai este decât un pas.
Există dependență de operațiile estetice? Dr. Sidonia Susanu: „Există, într-adevăr, așa-zisa dependeță de procedurile de înfrumusețare”
În ultimii ani, tot mai multe persoane, atât femei, cât și bărbați apelează la operații estetice. Fie că se orientează spre rinoplastie (chirurgia estetică a nasului), fie spre blefaroplastie (remodelarea chirurgicală a pleoapelor), lipoaspirație sau ginecomastie (reducerea pieptului masculin), unele persoane dezvoltă așa-zisa dependență de procedurile estetice.
„Există, într-adevăr, așa-zisa dependeță de procedurile de înfrumusețare, dar să știți că acestea reprezintă un procent foarte mic din pacienții care se adresează clinicilor noastre. Să spunem că sub 0,5% dintre pacienți chiar dezvoltă, în realitate, o dependență de procedurile estetice și aici, consider eu, că este de datoria medicului curant să diagnosticheze această dependență și să întrerupă tratamentele. Pentru că, din păcate, ele nu își mai ating scopul. Pacientul nu mai capătă acea stare de bine și efectuarea lor în exces poate fi, chiar, dăunătoare, pentru persoana respectivă.”, a declarat dr. Sidonia Susanu, pentru BZI LIVE.
Cu toate acestea, dependența față de procedurile estetice este de înțeles, deoarece repetarea anuală sau la zece luni a tratamentelor are rolul de a menține continuitatea efectului, în cazul pacienților care își doresc diminuarea ridurilor, de exemplu.
„Altfel, repetarea anuală sau la zece luni a tratamentelor nu are rolul decât să mențină continuitatea efectului, pentru pacienții care își doresc, de exemplu, diminuarea ridurilor, pentru că toate aceste tratamente au o perioadă de funcționare limitată, sunt produse resorbabile sau cu acțiune reversibilă.”, a adăugat medicul.
Dr. Sidonia Susanu: „Anumite semne de îmbătrânire, anumite trăsături dismorfice, nu trebuie neapărat corectate, dacă nu fac obiectul unei nemulțumiri din partea pacientului”
Potrivit medicului Sidonia Susanu, având această popularizare a procedurilor și tratamentelor estetice în mediul online, majoritatea pacienților sunt foarte bine informați asupra procedurilor care li s-ar potrivi și, de multe ori, aceștia solicită o anumită procedură. În acest context, este foarte important ca anumite semne de îmbătrânire, anumite trăsături dismorfice, nu trebuie neapărat corectate, dacă nu fac obiectul unei nemulțumiri din partea pacientului.
„În ultima vreme, având această popularizare a procedurilor și tratamentelor estetice în mediul online, majoritatea pacienților sunt foarte bine informați asupra procedurilor care li s-ar potrivi și, de multe ori, dumnealor solicită o anumită procedură. Nu este neapărat greșit, dar varianta corectă, din punctul meu de vedere, este ca pacientul să-și prezinte nemulțumirea vis-a-vis de felul în care arată sau de starea de sănătate pe care o resimte, medicul să aprecize unde constată o anumită deteriorare a țesuturilor, o anumită anomalie morfologică, o anumită distorsionare a aspectului normal și medicul este cel care trebuie să vină cu propunerea pentru un anumit tratament. Evident este foarte important ca pacientul să-și prezinte nemulțumirea față de felul în care arată, pentru că anumite semne de îmbătrânire, anumite trăsături dismorfice nu trebuie neapărat corectate, dacă nu fac obiectul unei nemulțumiri din partea pacientului.”, a mai spus medicul Sidonia Susanu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.