Actualitate

Explozia de la Combinatul Azomureș. Iată prima explicaţie oficială a comisiei

Publicat: 17 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Explozia de la Combinatul Azomureș. Iată prima explicaţie oficială a comisiei
Comisia cere regândirea proiectului și utilizarea altor materiale pentru conductele de gaz de sinteză

Comisia care a investigat incidentul devastator din data de 7 iulie 2021 arata că este foarte probabil să existe o eroare de design tehnic la conductele ce au cedat și au provocat explozia de la Combinatul Azomures.

În același timp, comisia cere regândirea proiectului și utilizarea altor materiale pentru conductele de gaz de sinteză.

Reamintim faptul că explozia la Combinatul Chimic Azomureș a avut loc în timpul procedurii de pornire a uneia dintre instalațiile de producere a amoniacului. Incendiul a pornit după ce o porțiune de sub sudura unei conducte a cedat.

În urma deflagrației, un om a fost rănit și a ajuns la spital.

Explozie puternică la Combinatul chimic Azomureș

În cursul nopţii de pe 7 iulie 2021, la Combinatul chimic Azomureș a avut loc o explozie puternică. Martorii au transmis faptul că iniţial a fost o lumină foarte mare, iar mai apoi după câteva secunde spre cer s-a înălţat o coloană albă ca un fel de ciupercă. Explozia a fost vizibilă din depărtare.

”Explozia s-a produs în jurul orei 01:00. Potrivit ISU Mureş, incendiul a fost localizat, fără pericol de extindere, şi s-a intervenit pentru lichidare. La fața locului au intervenit imediat pompierii militari de la ISU Mureş şi Serviciul Privat Pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul operatorului economic. ” au transmis autorităţile.

Populaţia nu a fost pusă în pericol

În altă ordine de idei, oficialii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mureș au menţionat faptul că populaţia trebuie să stea fără griji pentru că nu există niciun pericol. Totuşi a fost activată grupa operativă pentru a gestiona evenimentul.

„Nu se înregistrează emisii de amoniac la nivelul platformei sau în afara ei. (…) Nu există pericol pentru comunitate”, susțin și reprezentanții Azomureș.

Mai mult decât atât, vântul bătea dintr-o direcție care îndepărtează pericolul ca norul cu eventuale noxe degajate în urma exploziei să se îndrepte către municipiul Târgu Mureș.

Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată și au oprit în siguranţă instalaţia Amoniac 3.

Care a fost cauza exploziei de la Azomureș

Potrivit primei ipoteze, operatorii instalaţiei susțin că explozia de la Azomureș a fost cauzată de o fisură a unei conducte care transporta gaz de sinteză la presiune foarte mare. Incendiul a izbucnit în timp ce angajaţii efectuau mai multe manevre de pornire a unei instalaţii de producere a amoniacului.

„Situaţia este acum sub control, este monitorizată de autorităţi, instalaţia unde a avut loc incendiul fiind oprită complet”, a dat atunci asigurări Azomureș.

Incidentul de la Azomureș a avut loc la doar câteva zile după ce la Petromidia s-a produs o tragedie. Vorbim despre faptul că la Petromidia mai multe persoane au fost rănite și un bărbat a murit. Victimele de la explozia de la Petromidia au suferit arsuri grave și au fost transferate la un spital din Germania.

 

Adauga un comentariu