Eveniment-Social

Expoziția itinerantă „Caravana EROILOR” și proiecția filmului „7 cuvinte”, la Biserica „Toma Cozma” Iași

Publicat: 31 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Expoziția itinerantă Caravana EROILOR și proiecția filmului 7 cuvinte la Biserica Toma Cozma Iași

Biserica „Toma Cozma” din Iași, în colaborare cu Asociația Ortodoxia Tinerilor, organizează mâine, 1 februarie 2020, la ora 9:00, după Sfânta Liturghie, în Biserica „Toma Cozma”, deschiderea Expoziției itinerante „Caravana Eroilor”. Asta cu participarea lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, Directorul Departamentului de Învățământ Preuniversitar al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Proiecția filmului documentar „7 Cuvinte – povestea unui biruitor”

În cadrul aceluiași eveniment, la ora 18:00, va avea loc proiecția filmului documentar „7 Cuvinte – povestea unui biruitor”. La proiecție se va alătura, ca invitat, regizorul filmului, Andrei Negoiță Zagorodnâi.

„Am primit cu drag propunerea Asociației «Ortodoxia Tinerilor» de a poposi și la Biserica noastră cu «Caravana Eroilor», un proiect prin care se oferă o impresionantă mărturie despre eroii și martirii români din temnițele comuniste și este dedicat deopotrivă celor vârstnici, spre aducere aminte, dar mai ales elevilor, studenților și tinerilor din România. Dorim ca, prin bogatul material expozițional, să readucem în atenția celor care ne vor vizita istoria recentă a țării, să punem în lumină aspecte, informații și situații mai puțin cunoscute din vremea comunismului și, desigur, să înțelegem consecințele nefaste ale acelui regim, unele dintre ele rămase până astăzi.

Mai presus de toate, însă, această manifestare are ca scop descoperirea valorilor, a virtuților și a modului în care, rugător și smerit, răbdător și tăcut, spiritul creștin a extras cu înțelepciune și credință mărgaritarele trăirii în duh, convertind cele mai inumane trepte ale nedreptății și suferinței în urcuș mântuitor. Vom vedea cum, mai presus de acei »puternici ai zilei» care au crezut că prin lipsirea de libertate, distrugerea sănătății și suprimarea fizică pot aservi conștiința omenească, s-au ridicat chipurile adevăraților eroi și martiri, pe a căror statornicie în credința față de Dumnezeu și de Patrie s-a edificat demnitatea neamului românesc”, a explicat părintele Mihai Mărgineanu, paroh la Biserica „Toma Cozma” din Iași.

Mesajul expoziției

Mesajul expoziției, care este de fapt testamentul acestor eroi, izvorât din experiența persecuției îndurată cu credință, este unul care cheamă oamenii la întreita iubire de Dumnezeu, de aproapele și de neam.

„Consider că, mai ales în zilele pe care le trăim, noi, tinerii, avem nevoie de modele vii, asupra cărora suntem datori să ne aplecăm privirea și să încercăm să le înțelegem viața, greutățile și sacrificiile pe care le-au făcut pentru ca noi să trăim astăzi într-o lume liberă. Chiar dacă nu ne putem ridica la înălțimea virtuților lor, trebuie măcar să îi cunoaștem, să îi pomenim și să ne inspirăm din jertfa lor. Am ținut să organizăm acest eveniment în ajun de 2 februarie, zi în care, începând cu anul 1992, prin hotărârea adoptată în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos (Organizația Mondială a Tineretului Ortodox), se celebrează Ziua Internațională a Tineretului Ortodox”, a afirmat Vasilica Onofrei, voluntar PR la Biserica „Toma Cozma”.

Intrarea la eveniment este liberă. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 1-7 februarie 2020.

Adauga un comentariu