Local

LIVE VIDEO – Expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii” în premieră la Ateneul Național din Iași – GALERIE FOTO

Publicat: 14 sept. 2020
Expoziția
Expoziția "România Regală - Mărturiile unei dinastii"

Ateneul Național din Iași organizează luni, 14 septembrie 2020, de la ora 17:00, vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, o premieră pentru capitala Moldovei. La inițiativa managerului Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, reprezentantul Casei de Licitații Historic, Cezar Florea, a anunțat că vine la Iași pentru a pregăti un proiect cultural inedit.

Luni, 14 septembrie 2020, de la ora 17:00, are loc vernisajul expoziției „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, o premieră pentru capitala Moldovei, la Ateneul Național din Iași. Timp de 10 zile, ieșenii au ocazia să viziteze o expoziție inedită, cu obiecte de patrimoniu și documente care au aparținut Familiei Regale a României, au fost scoase din colecții private și urmează să fie licitate. Evenimentul este organizat alături de Casa de Licitații „Historic”, din București și aduce în premieră la Iași 400 de exponate.

La inițiativa managerului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, reprezentantul Casei de Licitații „Historic”, Cezar Florea, a anunțat că vine la Iași pentru a pregăti un proiect cultural inedit.

Expoziția intitulată „România Regală – Mărturiile unei dinastii”, la Ateneul Național din Iași

Cezar Florea, reprezentantul Casei de Licitații „Historic, având o experiență de 15 ani în domeniu, a declarat:

„La început am fost și eu colecționar, iar apoi am decis să fondez această casă de licitații. Pasiunea mea am preluat-o de la părinții mei, care iubeau cărțile, acasă având o colecție impresionantă. Noi ne ocupăm doar de obiecte precum cele pe hârtie, fotografii, scrisori și cărți unicat. Acum, ajungem pentru prima data la Iași cu acest proiect unic ce va implica o expoziție cu peste 400 de obiecte ce scot în evidență legătura Familiei Regale a României cu Iașul”, arată Cezar Florea.

Printre obiecte se numără și o fotografie inedită, singura în care apare Regele Carol I îngenunchind, fotografie realizată la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”

Printre obiecte se numără și o fotografie inedită, singura în care apare Regele Carol I îngenunchind, fotografie realizată la sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”, stema Regatului României din 1921, ordinul Ferdinand I în grad de Colan sau bastonul de mareșal. Multe dintre exponatele care vor putea fi admirate în cadrul expoziției au legătură nu numai cu Familia Regală a României, ci și cu instituții reprezentative ale Municipiului Iași.

„Este probabil cel mai important eveniment de acest gen care a avut loc la Iași. Vor fi piese cu adevărat unice, care au fost scoase din colecții private, și care, în zilele de 23 și 24 septembrie, vor fi scoase la licitație aici, la Ateneul Național din Iași. Este vorba despre o colaborare cu Casa de Licitații «Historic». Ei au făcut și o cerere de închiriere către noi și cu mare drag am acceptat, dar cel mai mult mă bucură că timp de 10 zile ieșenii vor putea să vină la Ateneu absolut gratuit și să vadă colanul Regelui Ferdinand I, să vadă bastonul de mareșal sau să vadă poze și documente care au aparținut Familiei Regale sau care au fost dăruite de către Familia Regală diferiților colaboratori.

Ne bucură că această Casă de Licitație a reușit să scoată din diverse colecții, fotografii sau documente care au o directă implicare a Familiei Regale în Iași”, a declarat și Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii” va putea fi vizitată gratuit în foaierul Ateneului în perioada 14-24 septembrie 2020.

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași: „Va fi un eveniment cum nu a mai avut loc în orașul Iași…”

Având în vedere toate acestea, licitația și expoziția pot fi repere pentru dezvoltarea acestui segment cultural sau cum poate și Iașul să devină un punct important al organizării de momente și licitații cu bunuri de patrimoniu mobil. În final, managerul Ateneului Național din Iași a ținut să arate că sunt evenimente așa cum nu au mai avut loc în Capitala Culturală a României.

„Pregătim cele două evenimente, alături de multe altele, tocmai pentru a aniversa cei o sută de ani de la fondarea Ateneului. Ne bucură parteneriatul și deschiderea lui Cezar Florea și a Casei de Licitații «Historic» din București. O asemenea licitație nu a mai avut loc în orașul nostru. Multe dintre exponate vor arăta legătura clară dintre Familia Regală și orașul Iasi. Repet, de departe va fi cea mai mare și importantă expoziție și licitație de obiecte regale din România”, a punctat Andrei Apreotesei.

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalitățile de seamă ale României

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalitățile de seamă ale României.

„Povestea continuă, iar zilnic, prin dedicarea noastră, ne asigurăm că transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale. Atunci s-a așezat piatra de temelie a ceea ce urma să fie un lăcaș cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta. Steagul Ateneului a fost primul simbol sub care artiști, scriitori și cronicari s-au unit și au creat o mișcare culturală care avea un singur țel, un singur gând: «Unire prin cultură», se arată în istoricul oficial al Ateneului Național din Iași.

Adauga un comentariu