Expoziția „Ecleraj. Obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă”, va avea loc la Muzeul de Istorie a Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Aceasta este organizată la Palatul Culturii din Iași, în perioada 16 decembrie 2021 – 1 mai 2022. Tema este ilustrată de o varietate de obiecte, precum vetre, opaițe, cățui, sfeșnice din lut, fier sau metale nobile, candele, lămpi pe gaz, candelabre și lampadare
Muzeul de Istorie a Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 16 decembrie 2021 – 1 mai 2022, expoziția „Ecleraj. Obiecte și sisteme de iluminat, din Preistorie până în Epoca Modernă”. Pe parcursul expoziției, vizitatorul este pus în legătură directă cu creația materială a înaintașilor, în cazul de față cu realizările, aparent modeste, dintr-un vast și vechi domeniu: iluminatul artificial.
Tema este ilustrată de o varietate de obiecte, precum vetre, opaițe, cățui, sfeșnice din lut, fier sau metale nobile, candele, lămpi pe gaz, candelabre și lampadare. Acest discurs muzeal include în mod logic prezentarea, în format fizic, a unor produse rezultate din activitățile agro-pastorale, așa cum erau ceara și seul, dar și a altor elemente pe care natura le-a oferit omului. Expoziția, care prezintă piese ce provin din colecțiile următoarelor muzee din structura Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul Unirii Iași și Muzeul Etnografic al Moldovei, poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet), cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Vernisajul va avea loc joi, 16 decembrie 2021, de la ora 14:00, la Muzeul de Istorie a Moldovei.
Muzeul Etnografic al Moldovei a organizat Târgul de Crăciun al meșterilor populari
Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în calitate de partener al Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului” Iași, alături de Primăria Municipiului Iași, Ateneul Național Iași, Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare”, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Centrul de Informare Turistică Iași, Palatul Copiilor Iași, Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) – Filiala Iași, a organizat recent Târgul de Crăciun al meșterilor populari.
Acesta s-a desfășurat până ieri, 14 decembrie 2021. Evenimentul a reunit în Piața Unirii din Iași aproximativ 30 de meșteri și creatori populari din Moldova. Au fost invitați și din alte zone etnografice ale țării, membri ai Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului”, care au expus spre vânzare obiecte meșteșugărești tradiționale, ce pot constitui cadouri de Crăciun, promovând astfel datinile și obiceiurile specifice Sărbătorilor de Iarnă.
Un nou atelier DICE la Palatul Culturii din Iași: „Sunetul sărbătorilor”
De asemenea, în luna decembrie, echipa Atelierelor DICE, din cadrul CMNM, derulează o nouă serie de activități, sub genericul „Sunetul sărbătorilor”. Conceput în strânsă legătură cu tematica expoziției „Datini și obiceiuri de iarnă. Recuzita din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei”, deschisă la Palatul Culturii din Iași până pe 16 ianuarie 2022, atelierul își propune să aducă în atenția copiilor atmosfera Sărbătorilor de Iarnă din satul românesc de altădată. Pe parcursul a aproximativ 90 de minute, participanții vor vizita expoziția „Datini și obiceiuri de iarnă”, apoi vor picta câte un clopoțel de ceramică în Sala de Educație Muzeală de la Palatul Culturii. Biletul costă 20 de lei / persoană (prețul include vizita în muzeu și toate materialele necesare).
La cerere, atelierele pot fi programate până la finalul lunii decembrie, de marți până vineri, de la orele 10:00 și 13:00, la tel. 0232 275 979 (interior 116), pe e-mail, la adresa ateliereledice@palatulculturii.ro sau prin mesaj pe pagina de Facebook @Atelierele DICE – D(istractiv)-I(nteractiv)-C(reativ)-E(ducativ), cu cel puțin o zi înainte. Participarea se face respectând normele în vigoare la data desfășurării evenimentului, accesul fiind permis în limita locurilor disponibile.