Eveniment-Social

Obiect vechi de peste 1.500 de ani, expus la Palatul Culturii din Iași! Acesta a fost găsit în albia râului Prut (FOTO)

Publicat: 23 dec. 2020
Complexul Muzeal Național
Vedere din față cu Palatul Culturii din Iași

Valoros obiect, ce datează de peste 1.500 de ani, expus la Palatul Culturii din Iași! Este vorba despre o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție” din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: „Amforă romană târzie descoperită în albia Prutului”

Obiect, ce datează de peste 1.500 de ani, expus la Palatul Culturii din Iași! În prim-plan este o nouă micro-expoziție din seria „Piese de excepție” din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: „Amforă romană târzie descoperită în albia Prutului„. Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași le va prezenta vizitatorilor, în perioada 23 decembrie 2020 – 23 martie 2021, la Palat, valorosul și interesantul artefact. Micro-expoziția propune, prin intermediul acestui artefact, o incursiune tematică în antichitatea târzie și perioada bizantină timpurie, în timpul împăraților Iustinian I și Iustinus II.

Amfora a ajuns, prin intermediul negoțului maritim și fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Răsărit

Amfora, realizată în sec. VI după Iisus Hristos, în atelierele de la Sinope, pe coasta de sud a Mării Negre, a ajuns, prin intermediul negoțului maritim și fluvial, dincolo de frontierele Imperiului Roman de Răsărit, fiind descoperită accidental, în apele râului Prut, în apropiere de localitatea Zaboloteni, comuna Trifești, județul Iași. Descoperirea este deosebit de importantă, fiind cea mai nordică semnalare a acestui tip amforic, o dovadă a comerțului la mare distanță între lumea romano-bizantină și barbaricum. Amfora de la Zaboloteni arată continuitatea relațiilor economice, și nu numai, între populația locală și lumea mediteraneană, Prutul constituind o arteră comercială încă din antichitatea timpurie. Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10
:00-17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

Valoroasa mărturie din Epoca Antichității! Amfora era produsă în atelierele de la Demirci, centru aflat la 13 kilometri sud de Sinope (oraș situat în nordul Turciei, pe coasta Mării Negre)

De data aceasta, publicul are ocazia să admire un obiect unic în Moldova și descoperit chiar la graniță. În prim-plan este un obiect vechi de peste 1.500 de ani și care provine de la câteva mii de kilometri de Iași. El a fost găsit acum 5 ani. Este vorba despre o amforă, găsită în albia râului Prut. Amfora, foarte bine conservată, are următoarele dimensiuni: înălțimea de 52.5 centimetri (cm); diametrul maxim de 20 cm; diametrul gurii de 8.5 cm; adâncimea – 50 cm. Specialista în ceramologie Dominique Kassab Tezgor, în clasificarea pe care a realizat-o pentru amforele de la Sinope, încadrează tipul respectiv în varianta „D Snp II”.

Așadar, forma aceasta de amforă era produsă în atelierele de la Demirci, centru aflat la 13 km sud de Sinope (oraș situat în nordul Turciei, pe coasta Mării Negre). De obicei, în centrul lor de producere, aceste amfore se datează cu monede de la Iustinianus I (527-565 p. Chr.) și Iustinus al II-lea, respectiv Sophia (565-578 p. Chr.). Exemplare de acest tip sunt binecunoscute atât pe coasta nord-pontică (Chersonesus), cât și în zona vest-pontică, în special Georgia (Gudava, Petra-Tsikhisdziri și Gonio-Apsaros). În Dobrogea romană, respectivul tip amforic este ilustrat prin descoperirea unui fragment de gât la Ibida (Slava Rusa, jud. Tulcea).

Comentarii
Adauga un comentariu