Eveniment-Social

Expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu, în Parcul Copou, din Iași! Manifestare derulată de Muzeul Național al Literaturii Române

Publicat: 11 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu în Parcul Copou din Iași Manifestare derulată de Muzeul Național al Literaturii Române
În Parcul Copou, din Iași, este deschisă o expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu, unde vizitatorii pot vedea însemnările personale ale acestuia, dar și alte obiecte ce i-au aparținut

O nouă expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu are loc în Parcul Copou, din Iași. Expoziția este organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Arhivele Naționale și Biblioteca Central-Universitară „Mihai Eminescu”

Ieșenii pot vizita în această perioadă o nouă expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou.
Opera eminesciană și alte documente ce i-au aparținut poetului au fost scoase din arhive și expuse încă din 15 iunie 2021, dată la care au avut loc manifestări legate de comemorarea poetului național. Pe toată perioada verii, cei interesați pot merge în Parcul Copou pentru a vedea expoziția.

Expoziție deschisă în Parcul Copou din Iași

Reprezentanții MNLR Iași au oferit și alte detalii legate de expoziția dedicată poetului Mihai Eminescu, din Parcul Copou.

„Muzeul Național al Literaturii Române Iași invită publicul să viziteze expoziția «Printre cărți. Eminescu, bibliotecar la Iași», organizată cu prilejul comemorării poetului (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), în parteneriat cu Arhivele Naționale Iași și Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu», din Iași. Curatoriată de Ana Honcu și Liviu Apetroaie, muzeografi MNLR Iași, aceasta prezintă, prin documente inedite de arhive, cele două perioade ieșene în care Eminescu a lucrat la bibliotecă, a iubit parfumul florilor de tei, a creat poezii și a publicat, preocupându-se de soarta culturii românești”, au arătat reprezentanții MNLR Iași.

În luna iunie 2021, MNLR Iași a organizat Zilele „Mihai Eminescu”. Au fost derulate mai multe evenimente dedicate comemorării poetului, la 132 ani de la moartea acestuia.

Expoziție deschisă până la finalul lunii august 2021

Expoziția este deschisă publicului la Muzeul „Mihai Eminescu”, din Parcul Copou, până pe 29 august 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00. Până la ora 16:30 poate fi emis ultimul bilet de intrare.

„Preocupările sale de organizare a bibliotecii și de sporire a fondurilor sunt ilustrate în documentele care au rămas în arhiva internă a Bibliotecii Central-Universitare și a Arhivelor Naționale ale Statului: adrese, rapoarte, cereri, inventare, note și însemnări. Expoziția documentară va fi completată, într-o notă artistică, de o selecție de tușe eminesciene, realizate de artiști de pe întregul mapamond”, au mai spus cei de la MNLR Iași.

Obiectele poetului Mihai Eminescu se află și în Casa Muzeelor din Iași

În Casa Muzeelor, din centrul Iașului, sunt expuse și alte obiecte ce au aparținut poetului Mihai Eminescu. Printre obiecte se află și un ceas ce i-a aparținut poetului național. Casa Muzeelor din Iași a fost inaugurată recent, investiția fiind de circa 5 milioane de euro.
Clădirea fostei Chesturi a Poliției de pe strada Vasile Alecsandri a devenit Casa Muzeelor, imobil ce adăpostește mai multe expoziții. Toate acestea sunt gestionate de către Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Adauga un comentariu