Eveniment-Social

Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează Zilele „Mihai Eminescu”. O serie de evenimente inedite sunt dedicate comemorării celui mai mare poet român – FOTO, LIVE VIDEO

Publicat: 15 iun. 2021
În perioada 15-16 iunie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează Zilele "Mihai Eminescu", o serie de evenimente dedicate comemorării poetului (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), care se vor desfășura la Muzeul "Mihai Eminescu". În deschiderea "Zilelor Eminescu", publicul este invitat să viziteze expoziția "Printre cărți. Eminescu bibliotecar la Iași", curatoriată de Ana Honcu și Liviu Apetroaie, muzeografi. Și Casa de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iasi comemorează 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Sub titulatura "Eminescu să ne judece"

Între 15-16 iunie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează Zilele „Mihai Eminescu”. Astfel, legat de acest moment, sunt organizate o serie de evenimente dedicate comemorării poetului ce vor avea loc la Muzeul „Mihai Eminescu”. În deschiderea „Zilelor Eminescu”, publicul este invitat să viziteze expoziția „Printre cărți. Eminescu bibliotecar la Iași”, curatoriată de Ana Honcu și Liviu Apetroaie, muzeografi. De asemenea, și Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași comemorează 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu prin activitatea „Eminescu să ne judece”

În perioada 15-16 iunie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează Zilele „Mihai Eminescu”, o serie de evenimente dedicate comemorării poetului (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), ce se vor desfășura la Muzeul „Mihai Eminescu”. De asemenea, și Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași comemorează 132 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Sub titulatura „Eminescu să ne judece”, astăzi, 15 iunie 2021, începând cu ora 12:00, va avea loc o ceremonie cu depunere de coroane la bustul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou. După acest moment, invitații vor participa la un recital de poezie și la o serie de dialoguri culturale despre ceea ce a însemnat Mihai Eminescu pentru literatura română. La eveniment vor participa importanți scriitori. După acest moment, invitații vor participa la un recital de poezie și la o serie de dialoguri culturale despre ceea ce a însemnat Mihai Eminescu pentru literatura română.

În deschiderea „Zilelor Eminescu”, publicul va putea să viziteze expoziția „Printre cărți. Eminescu bibliotecar la Iași”, curatoriată de Ana Honcu și Liviu Apetroaie

Pe de altă parte, în deschiderea „Zilelor Eminescu”, publicul este invitat să viziteze expoziția „Printre cărți. Eminescu bibliotecar la Iași”, curatoriată de Ana Honcu și Liviu Apetroaie, muzeografi MNLR Iași. Aceasta prezintă, prin documente inedite de arhive, cele două perioade ieșene în care Eminescu a lucrat la bibliotecă, a iubit parfumul florilor de tei, a creat poezii și a publicat preocupându-se de soarta culturii românești. Expoziția documentară va fi completată, într-o notă artistică, de o selecție de tușe eminesciene, realizate de artiști de pe întreg mapamondul. Începând cu ora 13:30, publicul interesat este invitat să asiste la conferința „Șarjând printre cărți… Bibliotecarul Eminescu”.

Profesor de lingvistică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în prezent și director al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași, coordonator al diverselor programe biblioteconomice, conf. univ. dr. Ioan Milică va conferenția despre activitatea de bibliotecar a lui Mihai Eminescu. Expoziția și conferința sunt organizate de MNLR Iași în parteneriat cu Arhivele Naționale Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași.

Elevii de la Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași sunt invitați la Muzeul „Mihai Eminescu”, unde vor participa la atelierul „Imaginarul teatrului eminescian prin ochi de copil”

În data de 16 iunie 2021, elevii claselor a V-a și a VI-a de la Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași sunt invitați la Muzeul „Mihai Eminescu”, unde, începând cu ora 14:00, vor participa la atelierul „Imaginarul teatrului eminescian prin ochi de copil”. Parte a proiectului de educație literară „Strategii de lectură creativă”, va fi o lecție deschisă, interactivă, pornind de la operele de teatru scrise de Mihai Eminescu. Evenimentul se va desfășura sub coordonarea Iuniei-Maria Ștefan (educator muzeal MNLR Iași), Georgianei-Livia Antoci, Alinei Cristiana Albu (prof. coord.) și a Ancăi Colotilă (bibliotecar). De la ora 17:00, va avea loc ședința nr. 6 a atelierului de lectură Junimea XXI, proiect marca MNLR Iași ce constă în ateliere de lectură, scriere creativă, lansări de carte, lecturi publice cu poeți (re)cunoscuți. Invitat: Ioana Danielescu. Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan.

Adauga un comentariu