În perioada 1-10 iulie 2023 are loc o expoziție inedită de haine, semnată de studenții Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, specializarea arte textile-design textil din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design
Cu aceste lucrări își încheie tinerii studiile universitare, iar ideile lor sunt inedite. Lucrările sunt expuse în galeriile de artă ale UAPR Iași, mai exact „N. Tonitza” și „Th. Pallady”, însă punctul culminat a fost realizat de doi studenți care au expus lucrările într-o galerie ce se află în subsol, în „Beciul lui Drossu”.
Catacombele au scos la iveală creații spectaculoase
Lucrările inedite sunt semnate de Ștefan Alexandroae, Miruna-Maria Ancuța, Mihaela Ceban, Iuliana-Alina Chițan, Olivia Hușanu, Andra Iordăchescu, Dumitra-Ștefana Mălinescu, Miriam-Ruth Mînăstireanu, Andreea-Mădălina Topor și Andreea Ecaterina Ursăchianu, care sunt studenți în an terminal la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, specializarea arte textile-design textil din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design. Acestea sunt chiar cele cu care tinerii își încheie studiile universitare.
Ștefan Alexandroae și Miriam-Ruth Mînăstireanu au expus în galeria „Beciul lui Drossu”, care se află într-un subsol ce creează o atmosferă unică. Cei doi studenți au avut temele „NE/CURAT” și „Îngeri”, care s-au potrivit perfect cu locul unde au fost expuse creațiile.
Ștefan Alexandroae a ales această galerie din motivul că tema lui se potrivește mănușă cu atmosfera ce se regăsește în spațiul de care nu mulți ieșeni știu. Tânărul are vârsta de 22 de ani și piesa de rezistență pe care a creat-o este un obiect vestimentar ce a stat timp de o lună la ruginit, iar efectul pe care l-a obținut este unul spectaculos.
„În lucrările mele am îmbinat frumosul cu urâtul. Sunt pasionat de estetica urâtului, pot spune că îmi plac chestiile mai ieșite din comun și toate produsele vestimentare sunt realizate în tehnici diferite. De exemplu, un produs l-am îmbinat în rugină, a stat timp de o lună la ruginit materialul și mai am diferite tehnici de colorare pe care le folosim la facultate. Pe mine m-a ajutat foarte mult spațiul în care mi-am expus lucrările, pentru că se potrivește perfect cu tema mea și de asta am și ales să expun aici”, povestește Ștefan Alexandroae, student.
Miriam-Ruth Mînăstireanu are vârsta de 22 de ani și tema aleasă pentru lucrarea de finalizare a studiilor universitare este „Înger”.
„Pe mine mă pasionează foarte mult această lume nevăzută, a îngerilor, consider că fiecare avem un înger păzitor și am vrut să transmit prin lucrarea mea o modalitate prin care am putea vedea noi îngerii prin niște obiecte”, mărturisește Miriam-Ruth Mînăstireanu, studentă.
Expoziție inedită de haine, semnată de studenții ieșeni: „Am vrut să contrazic ceea ce zice lumea despre păpușile Voodoo”
Obiectele vestimentare realizate de către Andra Iordăchescu sunt ieșite din tiparul normalității și au un aer de actualitate. Tânăra are vârsta de 22 de ani și este pasionată de păpușile Voodoo, iar prin lucrările ei își dorește să schimbe percepția oamenilor asupra acestor păpuși.
„Eu sunt pasionată de această cultură și prin creațiile mele am vrut să contrazic ceea ce zice lumea despre păpușile Voodoo, mai exact faptul că au o conotație negativă și faptul că sunt asociate cu estetica urâtului. Aceste păpuși au un rol de protecție, de vindecare, încă de la începuturile lor au fost folosite pentru a oferi o energie pozitivă celor ce le folosesc. Aceste haine nu fac neapărat parte din tiparele clasice și eu consider că am făcut ceva de actualitate”, spune Andra Iordăchescu, studentă, în legătură cu expoziția inedită de haine.