Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Expunerea crescută la cadmiu generează infecții respiratorii severe
Expunerea crescută la cadmiu generează infecții respiratorii severe

Expunerea crescută la cadmiu generează infecții respiratorii severe

16 dec. 2020, 20:14,
în Sanatate

Un nou studiu arată că nivelurile ridicate de cadmiu din organism, un metal greu găsit în special în fumul de țigară și legumele contaminate, sunt asociate cu creșterea mortalității la persoanele afectate de gripă sau alte virusuri respiratorii. Iata de ce expunerea crescută la cadmiu generează infecții respiratorii severe!

Cadmiul, un metal greu prezent în mediu în general în concentrații scăzute, dar care crește odată cu intensificarea activităților umane, are efecte toxice și chiar cancerigene asupra rinichilor, scheletului și sistemului respirator, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceste efecte devin mai clare datorită rezultatelor unui studiu dezvăluit pe 16 decembrie în revista Environmental Health Perspectives, care arată că expunerea la niveluri ridicate de cadmiu ar putea crește severitatea infecțiilor respiratorii.

Expunerea crescută la cadmiu generează infecții respiratorii severe

Inițial, cercetătorii de la Universitatea Michigan din Statele Unite au dorit să evalueze impactul cadmiului asupra severității Covid-19. Dar lipsind suficiente date despre această boală recentă, s-au concentrat asupra gripei și pneumoniei. Pentru a face acest lucru, au analizat datele a aproape 16.000 de persoane care au participat la ancheta naționala de sănătate și nutriție (NHANES), din 1988 până în 1994 și din 1999 până în 2006. Nivelurile de cadmiu ale participanților au fost măsurate în urină pentru primul sondaj și în sânge pentru al doilea.

Ca rezultat, pacienții cu cele mai ridicate niveluri de cadmiu au avut un risc crescut de 15% de a muri de gripă sau pneumonie, comparativ cu cei cu niveluri mai scăzute. La nefumători, această diferență a fost și mai accentuată: riscul de mortalitate a crescut cu 27% la cei mai expuși comparativ cu cei mai puțin expuși. După cum observă OMS, la om, expunerea la cadmiu „are loc în principal prin inhalarea activă și pasivă a fumului de tutun, consumul de alimente contaminate și inhalarea cadmiului de muncitori din industria metalelor neferoase”.

O asociere cu Covid-19 care merită să fie explorată

Expunerea pe termen lung la cadmiu, chiar și la niveluri scăzute, are un impact negativ asupra sistemului nostru de apărare pulmonară, spun cercetătorii, ceea ce explică dificultatile prezente în combaterea virusurilor respiratorii.

„Asocierile pe care le-am găsit trebuie verificate la alte populații, dar, de asemenea, studiate în raport cu impactul potențial al cadmiului asupra morbidității și mortalității legate de Covid-19”, adaugă Howard Hu, autorul principal al studiului, potrivit Doctissimo.

Cum reduceți expunerea la cadmiu

„Studiul nostru sugerează că publicul larg, atât fumătorii, cât și nefumătorii, ar putea avea parte de o expunere redusă la cadmiu”, spune cercetatorul Sung Kyun Park. Potrivit celor doi cercetători, trebuie, prin urmare, să continuăm să reducem această expunere prin încetarea fumatului și înlocuirea pe cât posibil a cerealelor, a orezului, a cărnii și a anumitor tipuri de legume cu frunze – surse majore de cadmiu – cu legume crucifere, de exemplu.

„Până atunci, epidemiologii trebuie să se concentreze asupra problemei pe care am ridicat-o. Este necesară o monitorizare sporită a surselor de expunere la cadmiu și a nivelurilor de cadmiu prezente în populația generală, iar politicile publice trebuie să continue să acționeze pentru a reduce poluarea mediului cu cadmi”, spune Howard Hu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024