Local

Fabrică de țigări ilegală, cu geamuri zidite, luată cu asalt de „mascați”! Un moldovean de peste Prut a fost ridicat din Iași! În joc sunt peste 23 de milioane de euro!

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fabrică de țigări ilegală cu geamuri zidite luată cu asalt de mascați Un moldovean de peste Prut a fost ridicat din Iași În joc sunt peste 23 de milioane de euro
Oamenii legii au destructurat o rețea care se ocupa cu producerea ilegală de țigări

Un individ suspectat de contrabandă a fost arestat de judecătorii ieșeni. Serghei Begleț a fost prins în Iași, el fiind căutat de autoritățile spaniole pentru contrabandă. Anchetatorii, care i-au filat pe suspecți câteva săptămâni, au descoperit o afacere ilegală cu produse din tutun, lângă Madrid

Arestare spectaculoasă, la Iași! Un basarabean căutat de autoritățile spaniole a fost băgat după gratii de magistrații ieșeni. Astfel, recent, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis solicitarea formulată de anchetatorii spanioli pe numele lui Serghei Begleț.

„Instanța admite sesizarea formulată de Curtea de Primă Instanță și Instrucție nr. 7 Illescas, Audiența Provincială din Toledo – magistrat judecător al instanței de prim grad și instrucție Beatriz Maria Castiella Sanchez-Ostiz, pentru executarea mandatului european de arestare emis pe numele persoanei solicitate, Serghei Begleț. Dispune predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă, în baza mandatului ce se fundamentează pe decizia privind cercetarea pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă cu tutun, participare la o organizație criminală, infracțiuni împotriva lucrătorilor, împotriva finanțelor publice și securității sociale, contra proprietății intelectuale, pentru care pedeapsa maximă prevazută de lege este de opt ani de închisoare. Menține starea de arest a persoanei solicitate pe o durata de 30 de zile. Definitivă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Serghei Begleț, acuzat că făcea parte dintr-o organizație criminală, după ce a fost filat săptămâni întregi

Serghei Begleț, cu dublă cetățenie (română și moldoveană), a intrat în atenția autorităților spaniole în iunie 2018. Atunci, Serghei Begleț a fost arestat în locuința de unde se realizau transporturile zilnice și reiterate în diferite vehicule până la fabrica din Sesena, Toledo, și halele situate în această zonă, precum și în Arganda del Rey, Madrid. De altfel, acolo a fost efectuată percheziția și înregistrarea, în niște hale care se presupune că au fost folosite ca depozite de siguranță, constatându-se în timpul supravegherii Poliției, manevre de contra-supraveghere la conducerea acestor vehicule.

„Din acțiunile de supraveghere ale Poliției rezultă că Serghei Begleț, care dormea în locuința menționată, unde a fost arestat împreună cu alte cinci persoane cercetate, fusese văzut participând la descărcarea unui camion cu remorcă în hala «Hidalgo». Camionul fusese încărcat în prealabil în hala «Cruz» din Sesena (Toledo). Acesta a mai fost văzut utilizând un stivuitor pentru descărcarea sau încărcarea mărfurilor din tutun într-un camion. Mai mult, el a fost văzut călătorind ca pasager în furgoneta Mercedes-Sprinter, împreună cu persoanele cercetate în deplasările obișnuite de la fabrică la halele de securitate și invers”, au precizat anchetatorii spanioli.

Clădirea – antifonată și cu ferestrele zidite: activitatea se desfășura în întunericul nopții

„Mascații” spanioli au constatat că rezultatul înregistrărilor realizate a confirmat indiciile derivate din investigația efectuată până atunci.

„Era vorba despre o fabrică de țigări complexă, cu izolație fonică, diferențierea părților corespunzătoare celor două faze de transformare a foii de tutun în amestec, pe de o parte, și, pe de altă parte, împachetarea. De asemenea, a fost evidentă șederea în interiorul fabricii pe timpul nopții a 14 lucrători, cu ferestre zidite, cu sechestrarea a aproximativ 4.000 de baxuri cu țigări fabricate, deja evaluate la peste 11 milioane de euro, precum și tone de amestec de tutun și foi de tutun, ce ar permite fabricarea unei cantități duble față de cea fabricată deja. S-a dispus punerea sub sechestru a sumei de 614.240 de euro în numerar în imobilul în care a fost arestat un alt individ, sumă ce se afla în țevile de aerisire ale imobilului respectiv”, au adăugat procurorii spanioli.

Aceștia au adăugat că au pus sechestru pe 19 telefoane mobile, pachete cu țigări „Malboro” și „Chesterfield” fără timbru fiscal, pe 4.654 de baxuri, adică 2.327.000 de pachete cu țigări, în valoare de 11.337.950 de euro, precum și pe 69.927 de kilograme de amestec de tutun, în valoare de 12.120.763 de euro, ceea ce se ridică la suma totală de 23.458.714 de euro. În plus, anchetatorii au pus sub sechestru materialele și utilajele din ambele fabrici și în cele șapte hale de siguranță din provincia Toledo, din Madrid și Sevilla.

Ce a spus suspectul prins la Iași de către „mascați”

Serghei Begleț (33 de ani), născut în satul Ghidighici din Republica Moldova, este și cetățean român din 2011.

„Am fost arestat în Spania în octombrie 2018. Ulterior, am fost în arest la domiciliu. Am vrut să plec din Spania. Pe 21 decembrie 2018 am fost prins pe Aeroportul Beauvais, din Franța. Sunt de acord să fiu predat. Nu am alte probleme în Spania. Alte declarații nu vreau să mai dau”, a spus suspectul.

Autoritățile spaniole au emis, în ianuarie 2019, un mandat european de arestare pe numele individului. De altfel, acesta este și actul pe baza căruia Serghei Begleț a fost încătușat în Iași.

Adauga un comentariu