Fabrica din România care a ajuns o ruină după 60 de ani de producție este fabrică de ceramică fină din satul Batiz, Hunedoara. A fost prima manufactură de acest tip din centrul Europei, recunoscută pe întreg continentul pentru piesele realizate. Se făceau articole unicat.
Fabrica din România care a ajuns o ruină după 60 de ani de producție!
O fabrică veche celebră din țară amplasată în Batiz și numită „regina” Europei în domeniul ceramicii fine, a ajuns o ruină. Fabrica impresionantă a fost fondată în anul 1822. Fabrica de la Batiz primea comenzi din toată Europa, mai ales că porțelanul devenise un produs de lux. Fiind foarte scump, porțelanul era întrebuințat doar de elita vremii, articolele fiind inaccesibile publicului larg. Locul porțelanului a fost luat de faianța fină sau maiolica, mult mai redusă la preț și potrivită pentru fabricarea vaselor de uz casnic.
La fabrica de la Batiz din Hunedoara se fabricau articole din faianță fină, suflate cu aur și smălțuite în diverse culori, dar mai ales renumitul „porţelan negru de Batiz”, unic în Europa Centrală. După ani de producție pe bandă rulantă, fabrica a ajuns o ruină.
A fost desființată și cea mai mare fabrică de mătase artificială din țară
Una dintre cele mai mari și importante fabrici din România s-a închis și a rămas o ruină. Fabrica cunoscută cu numele de ,,Vâscoza” a fost înființată în 1938, iar în primii ani ai regimului comunist a devenit unul dintre cele mai importante centre industriale din țară. În anii de apogeu, fabrica avea mii de angajați. Aproape 1.000 de femei lucrau la „Vâscoza”, unde se produceau textile din celuloză pentru nu mai puțin de 70 de întreprinderi din România. La începutul anului 1990, uzina a fost privatizată, iar numărul de muncitori a fost redus la 100. Ulterior, fabrica a fost închisă definitiv. Astăzi, clădirea fostei uzine este aproape complet distrusă și a ajuns o ruină.
De asemenea, una dintre cele mai mari fabrici din România, înainte de 1989, Vastex Vaslui, a intrat în faliment și a fost scoasă la licitație. Fabrica a fost înființată în 1972 ca o filatură de fire din bumbac, apoi a mai fost deschisă o nouă filatură, o țesătorie și un finisaj chimic pentru țesături. În 2000, în urma procesului de privatizare, Vastex a devenit o companie cu capital integral privat românesc. Cu toate acestea, după mai mulți ani de activitate, societatea a intrat în faliment în 2023. Acum, fabrica dispune de un teren cu o suprafață totală de 74.619 metri pătrați, precum și de clădiri, construcții speciale și bunuri mobile. Aceste active sunt disponibile pentru vânzare, iar prețul de pornire la licitație este de 27.184.260 lei, fără TVA. Închiderea fabricii a venit și cu un val de concedieri colective.
Unele fabrici au ajuns astăzi o ruină, iar mii de oameni și-au pierdut locul de muncă. Este și cazul fabricii cunoscută cu numele de „regina” Europei în domeniul ceramicii fine. Fabrica ajunsă în prezent ruină este cea din Batiz, Hunedoara. În anii de glorie, fabrica producea articole din faianță fină unicat, suflate cu aur și smălțuite în culori diferite. Celebru era „porţelan negru de Batiz.”
Pe locul ei o sa se faca blocuri sau supermarketuri. Ce ne trebuie fabrici? Nu putem importa?