Prima pagină » Eveniment-Social » Facultatea de Istorie a UAIC Iași și Liga Studenților organizează a XIII-a ediție a Concursului Naţional Istoria în licee „N. Iorga” – FOTO

Facultatea de Istorie a UAIC Iași și Liga Studenților organizează a XIII-a ediție a Concursului Naţional Istoria în licee „N. Iorga” – FOTO

23 mart. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Liga Studenţilor la Istorie „Clio” organizează cea de-a XIII-a ediție a Concursului Naţional Istoria în licee „N. Iorga”.

Concurs organizat de Facultatea de Istorie

Concursul se adresează elevilor din ciclul liceal. Individual sau în echipă, tinerii care doresc să participe la întrecere vor trimite o lucrare realizată sub coordonarea unui profesor, la adresa de e-mail [email protected].

Lucrarea va avea între 10.000 şi 15.000 de caractere și va fi scrisă cu font Cambria, cu spaţiere la un rând şi jumătate. Precizăm că un profesor poate trimite doar o singură echipă, dar în cadrul acesteia pot fi prezenți elevi din clase diferite ale liceului respectiv.

Data-limită de înscriere a concurenților, prin trimiterea lucrărilor la adresa de e-mail menţionată, este 31 martie 2024, urmând ca anunţarea finaliştilor să aibă loc pe data de 13 aprilie 2024, printr-o transmisie online.

Finala va avea loc pe 20 aprilie 2024, la Iași. Cu acest prilej, echipele ajunse în ultima etapă a competiţiei vor prezenta lucrarea în faţa unei comisii formate din profesori ai Facultăţii de Istorie.

Temele ce ar putea fi abordate

La redactarea eseurilor poate fi abordată una din temele următoare, care sunt orientative, nu obligatorii: Unirea din 1918 și crearea României întregite; Monarhia românească în secolului XX; România în cele două războaie mondiale (1914-1918, 1939-1945); Politică, diplomație și acțiuni militare; Viața cotidiană în vreme de război. Istorie și memorie; Partide și personalități politice în perioada interbelică; Petrecerea timpului liber în societatea românească dintre cele două războaie mondiale; Comunismul românesc. Regimul politic al partidului-stat;

Stat și cultură în comunismul românesc. Etape și forme de expresie

Viață cotidiană în timpul regimului comunist; Minoritățile etnice și confesionale în România interbelică și în perioada comunistă; Istoria locală în spațiul românesc la intersecția dintre privat și „marea istorie” în România secolului XX.

Concursul este sponsorizat de firma SC Merlins Beverages SRL, care va asigura costurile de cazare, la Iași, pentru finaliști, dar și premii pentru laureați.

Câștigătorii competiției organizate de Facultatea de Istorie a UAIC Iași, ce s-a desfășurat în anul 2023, sunt Penciu Mihaela-Cătălina de la Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, Premiul I, Ilinca-Maria Miron și Denisa-Cristina Patrașcu de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, Premiul II, Denisa Bălteanu, Paula Burcă, Raluca Paula Doboș și Larisa Maria Lucaci de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Premiul II, Filimon Roberta Darya și Lăpădat Ecaterina de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, Premiul III.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *