Celebră conferință internațională intitulată „Romanitatea orientală și Italia din Antichitate”, găzduită de Accademia di Romania din Roma – Italia are ca important partener Facultatea de istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Participă și Universitatea din București și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Academia Română și Institutul Cultural Român. Aceasta va avea loc între 10 și 11 decembrie 2020 (on-line) și va cuprinde comunicări privitoare la legăturile politice, culturale, economice dintre spațiul romanității răsăritene și Italia
Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași este implicată în organizarea Conferinței internaționale „Romanitatea orientală și Italia din Antichitate până în secolul XX”, găzduită on-line de Accademia di Romania din Roma – Italia. Cea de-a II-a ediție a valoroasei conferințe internaționale are ca parteneri: Universitatea din București (UB) și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Academia Română și Institutul Cultural Român (ICR). Totul se va derula între 10 și 11 decembrie 2020, în format on-line! Printre universitarii și cercetătorii care vor susține prezentări în cadrul acestui eveniment, de la Facultatea de Istorie a UAIC se află: Adrian Vițalaru, Adrian-Bogdan Ceobanu, Roxana-Gabriela Curcă sau Lucrețiu Mihăilescu-Bîrliba.
Conferința cuprinde comunicări privitoare la legăturile politice, culturale, economice dintre spațiul romanității răsăritene și Italia
Cum prima ediție, desfășurată anul trecut la Roma, s-a bucurat de un real succes, s-a luat hotărârea organizării unei a II-a ediții în iunie 2020. Criza pandemică a impiedicat însă desfășurarea conferinței la data stabilită.
„Însă, dificultățile au fost depășite și astfel am ajuns să organizăm această manifestare în format on-line, chiar cu mai mulți participanți decât data trecută. Conferința cuprinde comunicări privitoare la legăturile politice, culturale, economice dintre spațiul romanității răsăritene și Italia prin aducerea la cunoștința publicului interesat a noi izvoare documentare și prin noi interpretări ale unor surse deja cunoscute. Organizarea acestei manifestări reprezintă dovada solidarității științifice a membrilor comunităților academice din cele 3 mari universități ale României și ale oamenilor de știință din Italia, solidaritate menită să surmonteze greutățile din perioada complicată prin care trecem”, a precizat prof. univ. dr. Lucrețiu Bîrliba, decanul Facultății de Istorie de la UAIC Iași.
Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Accademiei di Romania din Roma, începând de joi, 10 decembrie 2020, ora 10:00-10:30.