Eveniment-Social

Faimosul coif corintic descoperit în apa Siretului, expus de-a lungul lunii decembrie 2021 la Palatul Culturii din Iași! FOTO

Publicat: 30 nov. 2021
Coiful corintic descoperit în apa Siretului, județul Iași, și Palatul Culturii din Iași
Piese din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: coiful corintic descoperit în apa Siretului, expuse de-a lungul lunii decembrie 2021 la Palatul Culturii din Iași

La Palatul Culturii din Iași, faimosul coif corintic descoperit în apa Siretului va fi expus de-a lungul lunii decembrie 2021. Totul, în cadrul micro-expozițiilor derulate de Complexul Muzeal Național „Moldova”. Evenimentul este intitulat „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei: coiful corintic descoperit în apa Siretului”. Totul poate fi admirat până pe 19 decembrie 2021. Expoziția va putea fi vizitată, cu biletul aferent, fiind accesibilă între orele 10:00 și 17:00 (de marți, până duminică; accesul ultimului vizitator – la 16:30), cu respectarea normelor sanitare impuse în aceasta perioadă

Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentându-le vizitatorilor, până pe 19 decembrie 2021, la Palatului Culturii, o piesă cu o valoare istorică excepțională: coiful corintic din bronz descoperit în apa Siretului.

Piesă unicat în colecțiile din România, coiful de tip corintic a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia râului Siret, pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, din județul Iași, fiind recuperat de Inspectoratul Județean de Poliție Neamț în anul 2021. În acel moment, acesta a intrat în custodia CMNM Iași. Tipul corintic a primit această denumire pentru că piese similare au fost reprezentate pe ceramica pictată grecească de la Corint, unde, probabil, au fost produse și primele exemplare de acest fel.

Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria grecească, dar ele sunt foarte rare la populațiile barbare din nord

Aceste coifuri oferă dovada măiestriei și priceperii meșterilor greci în prelucrarea bronzului, tehnica de realizare dintr-o singură bucată de metal fiind foarte dificilă. Coifurile de tip corintic au apărut încă de la sfârșitul secolului VIII înainte de Hristos și au cunoscut o utilizare intensă pe parcursul secolelor VII-V înainte de Hristos. Coifurile de tip corintic sunt aproape nelipsite din aria grecească, dar ele sunt foarte rare la populațiile barbare din nord. Se cunosc doar câteva exemplare descoperite în morminte scitice din nordul Mării Negre sau la tracii din Balcani.

Coiful descoperit în apa Siretului, care poate fi datat la începutul sau în prima jumătate a secolului V înainte de Hristos, constituie, astfel, o apariție insolită. Publicul este invitat la Palatul Culturii pentru a putea admira acest exponat intrat de curând în patrimoniul cultural național al României. Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent, fiind accesibilă între orele 10:00 și 17:00 (de marți, până duminică; accesul ultimului vizitator – la 16:30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

O statuetă de bronz reprezentând-o pe zeița romană Venus, descoperită anul acesta în județul Iași, a ajuns tot la Palatul Culturii

Amintim că, în cursul zilei de 20 aprilie 2021, Alexandru Nicolae Mâncă, un băiat în vârstă de 13 ani, însoțit de unchiul său, Andrei Hrib, a predat la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași o statuetă de bronz reprezentând-o pe zeița romană Venus. Alexandru Nicolae Mâncă a descoperit această statuetă în curtea casei bunicii sale, Rodica Hrib, din satul Perieni, comuna Probota, județul Iași, în timpul lucrărilor agricole de primăvară. Specialiștii și istoricii arată că este o descoperire extrem de rară și foarte valoroasă. Artefactul datează de acum aproape 2.000 de ani. O asemenea statuetă, conform colecționarilor sau caselor de licitație, trece de valoarea de 6.000 de lire sterline, dar poate ajunge și la sume mai mari.

În satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar, pe raza comunei Probota, au fost reperate monede romane emise de Hadrian și Crispina. În conformitate cu Repertoriul Arheologic al Județului Iași, realizat sub coordonarea regretatul arheolog Vasile Chirica, în satul Perieni au mai fost descoperite fragmente de amfore romane, iar, pe raza comunei Probota, au fost reperate monede romane emise de Hadrian și Crispina. De asemenea, pe raza satului Perieni au mai fost identificate așezări istorice din perioada culturii Precucuteni și Cucuteni, Hallstatt timpuriu, sec. VIII-IX, XIV, XIV-XV și XVIII. Statueta de bronz, reprezentând-o pe zeița romană Venus, datată larg în secolul II-III, a fost predată Muzeului de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în vederea expertizării și restaurării.

Comentarii
  • Nu va este rusine? Omul care a descoperit coiful n-a primit un leu recompensa sub idiotenia spusa de voi ca nu l-a declarat in 24 de ore.De ce nu se publica cheltuielile facute si ce recompense s-au primit pentru acest coif dupa ce gasitorul a fost talharit de el cu acte in regula.

  • Dar o poza cu coifuil in capul drectoarei nu ati facut? Ca atat ce ati mai ridicat-o in slavi de parca ar fi fost a 8-a minune a lumii!

  • Cel care la descoperit in malul Siretului a fost la politie cu el in mana sa il declare si a fost luat in bascalie si trimis la plimbare !, cand a vrut omul sa il valorifice statul ia facut dosar penal , amenzi, ia lau confiscat iar presa la linsat si umplut de rahat !, acum ni se expune o TALHARIE si o nedreptate facuta proprietarului de drept

  • Lăsați oamenii din palat sa-si spună oful. Nu va va nimeni o floare în plus pe mormânt. Faptele bune se răsplătesc, cele rele se plătesc!! Degeaba scrieți despre sfinți și rugăciuni miraculoase, dacă sunteți pacatosi pana în maduva oaselor.

Adauga un comentariu