Local

Este sigură roata de pe Ştefan cel Mare? Reacţia Primăriei municipiului Iaşi

Publicat: 06 dec. 2019

Conducerea Primăriei Municipiului Iași asistă cu stupefacție și revoltă la încercarea impardonabilă a autointitulatului „lider al presei ieșene” – „Ziarul de Iași” – de a crea panică în rândul ieșenilor care își doresc să se bucure de Sărbătorile de Iarnă ale Iașului. Într-un „articol” intitulat VIDEO-INCREDIBIL! Roata din centrul Iaşului nu are nici un sistem de siguranţă și „ventilat” în varianta online, „Ziarul de Iași” susține, fără niciun fel de declarație autorizată ori document oficial, că „persoanele care se urcă în ea (roata instalată pe bulevardul Ștefan cel Mare, în cadrul Orășelului Copiilor – n.n.) nu sunt protejate în nici un fel”.

Conducerea municipalității respinge categoric aceste aberații și, doar din respect pentru vizitatorii site-ului „Ziarul de Iași”, dorește să prezinte opiniei publice dovezile – nu opiniile personale! – legate de condițiile de siguranță ale roatei panoramice, cât și unele considerații despre acest nou atac mediatic.

Înainte de contractarea firmei care a montat echipamentele din Orășelul Copiilor, Primăria Municipiului Iași a solicitat și a primit toate documentele care atestă faptul că roata, precum și celelalte ansambluri (caruselul pentru copii și pista pentru electroscutere), îndeplinește toate condițiile tehnice de siguranță stipulate de legislația în vigoare: proces verbal de verificare tehnică încheiat de un responsabil autorizat, cu supravegherea și verificarea tehnică a instalațiilor, registrul de evidență a supravegherii pentru echipamente din parcuri de distracții și, cel mai important, raport de inspecție încheiat de Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune (CNCIR) SA.

Această roată panoramică a fost adusă în România de la producătorul din Italia în cursul anului 2019 și a mai funcționat până acum, îndeplinind toate cerințele tehnice și legale, în mai multe orașe din țară, printre care la Suceava (iunie) sau Cluj – Napoca (august).

Este profund reprobabil să se insinueze că o instituție publică poate face „experimente” cu siguranța cetățenilor și este absolut intolerabil ca astfel de insinuări să vină tocmai din partea unei instituții mass-media. Așa cum Primăria Municipiului Iași respectă legea, „Ziarul de Iași”, la fel ca orice alt canal media, trebuie să respecte deontologia specifică, aceea care prevede, printre altele, că orice afirmație trebuie sprijinită de probe, documente și declarații autorizate.

Din păcate, în cazul „știrii” de față, nu este vorba de un produs jurnalistic bazat pe probe, ci de o mostră jenantă de „fake news” menită nu să atragă atenția asupra unei probleme concrete, ci să slujească intereselor financiare și politice ale conducerii redacției „Ziarului de Iași”. De altfel, politica editorială a „Ziarului de Iași” a încetat de câțiva ani să urmărească scopul suveran al informării ieșenilor, iar fostul „lider al presei ieșene” a început să propage tot mai frecvent opinii nefundamentate, informații trunchiate, afirmații tendențioase, ba chiar minciuni flagrante.

Ca dovadă, dacă reprezentanții conducerii redacției „Ziarului de Iași” ar fi fost cu adevărat preocupați de interesul public suveran, de ce nu au solicitat dovezi și documente de la instituțiile autorizate și obligate să le prezinte, începând cu Primăria Municipiului Iași?! Cum este posibil să se vorbească de un pericol public și să nu se prezinte în acest sens nicio dovadă obiectivă, ci o simplă discuție purtată, culmea, într-o „familie care s-a urcat în roată și a realizat clipul (și care, culmea! – n.n.) se amuză”?!

Conducerea municipalității respectă opiniile personale ale cetățenilor, pro sau contra, exprimate în spațiul privat ori în cel public, dar relația cu partenerii din mass-media trebuie să se bazeze pe respect reciproc, dialog onest și documente oficiale.

În aceste condiții, conducerea Primăriei Municipiului Iași va respecta în continuare munca onestă a jurnaliștilor „Ziarului de Iași”, va lua act și va reacționa cu toată responsabilitatea la informațiile reale prezentate de acest cotidian, dar nu va mai răspunde minciunilor și tentativelor flagrante de manipulare pe care, din ce în ce mai frecvent, fostul „lider al presei ieșene” le lansează în mod iresponsabil în spațiul public.

 

Comentarii
  • O fi sigură, dar ăla este un loc potrivit pentru un bâlci, că altfel nu se poate numi! Ne dorim oraș cultural, dar aducem tot felul de bâzdâgănii în centrul orașului, în zona de promenadă, pe așa-numitul „pietonal”! Roata aceea, precum și celelalte acareturi trebuiau amplasate în altă parte a orașului, pe Splai Bahlui de exemplu! Rușine domnule primar MIHAI CHIRICA!

Adauga un comentariu