Local

Fântânile arteziene luminează Parcul Copou pe timp de noapte. Sunt pregătite și mai multe surprize pentru ieșeni: „Vom aduce noi plante acvatice” – FOTO

Publicat: 04 iul. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fântânile arteziene luminează Parcul Copou pe timp de noapte. Sunt pregătite și mai multe surprize pentru ieșeni Vom aduce noi plante acvatice - FOTO
Ieșenii sunt încântați de noile fântâni instalate în Parcul Copou

O nouă atracție pentru ieșeni, în Parcul Copou, fântânile arteziene cu lumini au atras atenția trecătorilor. Acestea pot fi admirate în fiecare seară, începând cu ora 21:00

Angajații de la Servicii Publice Iași lucrează zilnic la amenajarea spațiilor verzi din oraș. După ce au plantat sute de flori colorate în Parcul Copou, peisagiștii au venit cu o nouă idee pentru iazurile cu plante acvatice. Astfel, au fost instalate mai multe fântâni arteziene plutitoare care luminează în diferite culori.

Fântânile arteziene au devenit principala atracție

 o poză cu fântânile arteziene
Spectacolul de lumini poate fi admirat în fiecare seară

Toți trecătorii se opresc minunați pentru a admira culorile noilor fântâni arteziene. Acestea au și o utilitate practică, sunt folosite pentru aerarea apei, pentru a crea un microclimat favorabil plantelor. Ieșenii care vor să admire spectacolul de lumini din Copou trebuie să meargă în parc, începând cu ora 21:00 și până la miezul nopții.

„În primul rând, am amplasat fântânile pentru bazinele de apă ca să mai aereze apa. Iazurile nu au fost făcute de la început cu un sistem de fântâni arteziene. Am căutat ceva care să arate bine și ca desing, dar și care să ne ajută la aerarea apei ca să putem facem un microclimat pentru nuferi și pentru restul plantelor acvatice.

Noi am găsit aceste fântâni care au și lumini, le-am programat, să se activeze lumina de la orele 21:00 până la orele 00:00, deoarece nu avea rost să fie lumină și ziua. Fântânile sunt plutitoare, le-am ancorat ca să nu se miște să rupă vreo plantă, pentru că nu ne dorim acest lucru. Becurile le-am instalat separat pe ele, iar noi le programăm ora ca să lumineze”, a specificat Mihai Răzuș, inginer peisagistic Servicii Publice Iași.

Sunt pregătite mai mult surprize

o poză cu iazurile din parcul copou
În următoarele săptămâni vor mai fi aduse noi plante acvatice

Reprezentanții Servicii Publice Iași anunță că amenajarea parcului nu se oprește aici, în decursul anului vor mai fi aduse diferite plante, precum iriși de apă, salată de apă și cactuși de apă, pentru înfrumusețarea grădinii. Angajații se ocupă constant de curățarea iazurilor, fiind nevoie din cauza crengilor care cad sau a murdăriei lăsate în urmă de către păsări și oameni.

„Mai avem multe de realizat în Grădina Copou, vom mai aduce noi plante acvatice, în primul rând. O să plantăm iriși de apă, salată de apă, cactuși de apă, în general, plante care nu sunt foarte pretențioase și pot fi îngrijite. Doresc măcar o dată pe an să schimbăm apa din iazuri, sunt multe păsări prin parc care afectează apa, sunt crengi care cad în apă, plus că unii oameni care vin aici aruncă tot felul de gunoaie, am găsit chiar și scutece.

Oricum, noi curățăm apa de câte ori este nevoie, avem niște tratamente bio pe care le folosim ca să nu miroasă apa și să distrugem algele care sunt dăunătoare. Mă ocup de mai mult zone, Grădina Copou, Parcul Expoziției, Stadion, Păcurari, deci am o arie mare de acoperire și încerc să găsesc cele mai bune soluții alături de colegii mei”, a mai specificat Mihai Răzuș.

Fântânile arteziene luminează Parcul Copou în fiecare seară, iar cetățenii sunt extrem de încântați de acest proiect.

Adauga un comentariu