Prima pagină » Culinar » Fasole scăzută cu afumătură! Iată secretul pe care puține gospodine îl știu!

Fasole scăzută cu afumătură! Iată secretul pe care puține gospodine îl știu!

17 feb. 2025, 09:01,
Redacția BZI în Culinar

Fasolea scăzută cu afumătură este una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale românești, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă dată de carnea afumată. Acest preparat consistent și sățios este ideal pentru zilele reci, fiind o alegere perfectă pentru mesele în familie sau sărbători.

Fasolea scăzută cu afumătură ocupă un loc de cinste în gastronomia românească, fiind un fel de mâncare făcut de generații întregi. Combinând fasolea cu bucăți de carne afumată, ceapă, morcov și condimente alese, acest preparat devine un adevărat festin pentru papilele gustative.

Fasole scăzută cu afumătură

Poate fi ceva mai bun pentru o zi de iarnă friguroasă decât fasolea cu afumătură? Cu puțină ceapă roșie sau murături lângă ea, fasolea este tot ce ți-ai putut dori pentru masa de prânz sau cină. Cea mai bună fasole are lângă ea ceva afumătură.

Fie că este un ciolan, costițe sau cârnați, musai să fie carne afumată. Din cauza balonării mulți oameni preferă să o ocolească, dar dacă boabele de fasole stau minim 8 ore în apă rece la înumuiat și schimbi apa de 2-3 ori nu vei avea probleme.

Pentru șase porții vei avea nevoie de următoarele ingrediente 800 g fasole albă; 400 g ciolan afumat; 200 g cârnați afumați; 1 ceapă mare; 1 gogoșar sau 1 ardei kapia; 2 morcovi; 1 frunză dafin; cimbru; 1-2 căței usturoi; 1 ceașcă bulion+50 ml vin alb; sare și piper. Pentru servit vei avea nevoie de pătrunjel verde, ceapă roșie sau murături.

Prima dată se spală fasolea în mai multe ape și se lasă la muiat într-un bol cu apă minim 8 ore, apoi se schimbă de 2-3 ori în acest timp. Se scurge apoi de apa în care a stat și se pune la fiert în apă rece. După aproximativ 20 de minute, când apa se îngălbenește, se aruncă și se înlocuiește cu altă apă rece, continuând fierberea. Se va proceda astfel de două ori.

Când se înlocuiește apa pentru a treia oară, se adaugă și ciolanul afumat, morcovii, gogoșarul, usturoiul și frunza de dafin. Se lasă totul să fiarbă la foc mic, luând spuma de câte ori este nevoie.

Separat se călește ceapa, peste care se adaugă bulionul, vinul, cimbrul și cârnații prăjiți anterior. Se lasă la fiert 2-3 minute, apoi se toarnă peste fasole. Se asezonează totul cu sare și piper și se continuă fierberea pentru încă 30 de minute.

Ce se pune în fasole să nu te balonezi

Indiferent de cum este pregătită, fasolea se numără printre mâncărurile care provoacă balonare. Cu toate acestea, este bine ca alimentul să fie consumat, mai ales că are un conținut ridicat de carbohidrați și fibre, ceea ce oferă doza zilnică de energie organismului. Fasolea provoacă balonare, dar există câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când o gătești, pentru a evita flatulența.

Pentru a evita senzația de disconfort, este bine să lași fasolea peste noapte în apă ori să torni apă fierbinte peste ea, iar mai apoi, peste o jumătate de oră, se schimbă apa și se pune din nou la foc. Se mai repetă procesul încă o dată.

Un alt truc util este să pui bicarbonat de sodiu atunci când fierbi fasolea. În acest fel, amidonul are timp să se dizolve, fiind una dintre substanțele care pot provoca balonare. La fel de bine este să combini fasolea cu alte alimente, chiar legume, pentru că vor ajuta la digestie. Același efect îl are și pătrunjelul proaspăt tocat.

Nu doar că va da gust preparatului, dar va reduce senzația de balonare. Și condimentele au un rol esențial, căci pot preveni disconfortul, așa cum este chimionul. Un alt sfat din partea specialiștilor este ca imediat după ce ai consumat o mâncare cu fasole, să bei apă, pentru că în acest fel carbohidrații se pot descompune mult mai ușor, iar balonarea nu mai apare. Ținând cont de aceste sfaturi, poți servi o fasole scăzută cu afumătură fără griji.

Bugetul.ro
Nenorocit pe viață de Piedone, un producător local și-a plâns public durerea. Șeful ANPC l-a nimicit pe „țăranul român” fără milă
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
”Salariul” legendar al Andreei Esca, depășit de propria fiică. Alexia Eram are încasări uriașe
observatornews.ro
Vremea se schimbă radical de luni în ţară. Revin ninsorile, iar temperaturile scad cu 20 de grade
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Niciun șofer nu mai scapă de data asta. Plouă cu amenzi uriașe
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Bombă de presă! Idilă în familia lui Trump, după ce detaliile dintre Tiger Woods și Vanessa au făcut înconjurul lumii
Playtech.ro
Sporurile recunoscute la calculul pensiei, în 2025. Legea despre turele de noapte
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Mihai Trăistariu, dezvăluiri despre relația cu Ioana Ignat. De ce a fost părăsit: Ne plăcea să facem dragoste în fiecare dimineaţă
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025