Actualitate

Fata „imputita” a justitiei romanesti! Avocatul Radu Chirita se descarca într-o scrisoare socanta: „Sistemul nu ma va apara”

Publicat: 04 ian. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fata imputita a justitiei romanesti Avocatul Radu Chirita se descarca într-o scrisoare socanta Sistemul nu ma va apara
1

In pofida arestarilor si rapoartelor de activitate „pompoase” pe care institutiile de vaza ale justitiei romanesti le flutura prin fata justitiabilor si a cetatenilor, adevarul este mai „murdar” decat s-ar crede. Iar cum cei mai în masura sa spuna lucrurilor pe nume sunt cei care lucreaza la înfaptuirea actului de justitie, un avocat clujean se descarca si arata cum este cu adevarat „fata” justitiei din Romania lui 2016.

Conform avocatura.com, conferentiarul si avocatul penalist Radu Chirita a publicat pe blogul personal un text care ar trebui sa dea de gandit tuturor specialistilor în Drept, dar mai ales celor care stiu ca au uitat de mult principiile de Drept dupa care este (sau ar trebui sa fie) guvernata justitia noastra.  

Textul avocatului revoltat a luat nastere ca urmare a unui alt material scris de catre o colega, Florica Roman, judecator la Curtea de Apel Oradea, în care aceasta îsi relateaza experienta de „judecator acuzat” si nedreptatile prin care a trecut.

„Am citit ieri un text scris de doamna Florica Roman, judecator al Curtii de Apel Oradea, doamna al carei avocat am onorarea sa fiu. Initial, dupa ce am citit textul sau, mi s-a facut rau. Incercasem de mai multa vreme sa o conving sa nu faca asta, pentru ca dosarul penal nu s-a finalizat si experienta îmi sopteste ca a te lua în piept cu tot sistemul nu e o idee buna atunci cand esti cu actiunea penala pusa în miscare. Mi-am adus aminte apoi de un mail pe care l-am primit de la doamna Roman în urma cu ceva vreme si care este cel mai trist mail pe care l-am primit vreodata. Si am primit multe mailuri triste. Si realizez ca e totusi bine ca a spus ce a avut de spus. Daca toti tacem din gura, ne ducem dracu’ totii. Orbiti de o companie mediatica si de un cult al personalitatii DNA ce tinde sa devina faraonic, oamenii de buna credinta nu pot decat sa pice în aceasta capcana pentru ca nimeni altcineva nu vorbeste”.

„Barourile si UNBR tac pentru ca si-au ratat complet misiunea. Iar ratarea e irevocabila”

„Ma obsedeaza nedumerirea dnei. Roman privitoare la faptul ca avocatii tac. E adevarat: tacem. Unii din „capul plecat, sabia…”, altii pentru ca „clientul pierde, nu eu”, altii pentru ca stiu ca multi judecatori se razbuna, altii pentru ca au schelete în dulap si le e frica, altii pentru ca sunt acoperiti. Iar barourile si UNBR tac pentru ca si-au ratat complet misiunea. Iar ratarea e irevocabila. Cat timp pentru conducerea avocaturii din Romania principala problema nu va fi umilinta pe care si-o încaseaza justitiabilii prin instante si parchete, ci plata contributiilor, nu are sens sa discutam despre vorbit.

De ce tac eu? Pentru ca am sentimentul ca, daca vorbesc, sunt singur împotriva tuturor. Am scris acum vreo 3 ani ceva si am primit aplauze la telefon si pumnii în gura în sala. Pentru ca înca cred ca daca ceva de spus o sa o spun în sala (iar acolo o fac). Pentru ca de multe clientii îmi spun sa tac pentru ca înca spera ca „sabia nu îl taie”. Pentru o gramada de alte motive. Unele sunt pretexte, alte sunt motive false, unele sunt reale”.

„Toti cei care sunt decenti nu trebuie sa uite ca daca în cea mai curata camera din lume pui un rahat, o sa puta în toata camera”

„Daca Florica Roman nu mai tace, la fel si Dana Garbovan si UNJR-ul, Adina Lupea sau presedinta AMR (am uitat cum o cheama pe doamna judecator), cred ca ar trebui sa ne apucam de vorbit. Cunosc o gramada de judecatori si procurori care sunt oameni decenti si care încearca sa îsi faca meseria cum pot mai bine. Isi baga însa fiecare dintre ei capul în dosarele proprii, prefacandu-se ca nu îsi vad colegii care îsi bat joc de ideea de justitie. si degeaba majoritatea magistratilor sunt ceea ce ar trebui sa fie pentru ca cei care abuzeaza, care raspund la comenzi politice sau militare, care iau mita, care nu îsi citesc dosarele, care or citit ultima carte de drept în anul IV, care motiveaza în 2 paragrafe, care copiaza rechizitorii etc. sunt suficient de multi încat sistemul sa nu existe. Toti cei care sunt decenti nu trebuie sa uite ca daca în cea mai curata camera din lume pui un rahat, o sa puta în toata camera. Lumea justitiei e plina de abuzuri, de putere scapata de sub control, de ascunderea gunoiului sub pres si de incompetenta si indiferenta vecina cu nesimtirea. Imi asum cele spuse”.

 „Mi-e frica sa dau exemple de abuzuri, cu nume si fapte, pentru ca stiu ca sistemul nu ma va apara”

„In logica textului meu, ar urma sa dau niste exemple. Am vreo 3 exemple din ultima luna, de abuzuri pentru care, într-o tara normala, niste magistrati ar fi fost dati afara, iar unul ar fi ajuns la puscarie. Am început sa le scriu, însa am sters si nu le voi publica. De ce? De frica. Pentru ca am vazut oameni carora li s-au înscenat dosare si au pierdut tot, indiferent daca au fost sau nu condamnati. Pentru ca mi-e frica ca, daca rostesc nume si fapte, maine pot fi Florica Roman. Sunt avocat de multa vreme si atata încredere am în sistemul judiciar: mi-e frica sa dau exemple de abuzuri, cu nume si fapte, pentru ca stiu ca sistemul nu ma va apara”.

Adauga un comentariu