Femeile din Iași s-au înscris în programul Femeia Antreprenor 2024, fiind vorba de peste 50 de dosare depuse de potențialele beneficiare. Acestea pot obține 200.000 de lei pentru fiecare proiect eligibil, la finanțare, ultima zi de înscrieri fiind 4 octombrie 2024.
În timp ce unele antreprenoare din Iași susțin că programul nu este avantajos, din punct de vedere al finanțării, altele s-au înscris în program. Peste 50 de proiecte, din Iași, au fost înscrise în aplicație. Una dintre antreprenoarele care vrea să obțină finanțarea de 200.000 de lei este Gabriela Ilie, fondator „Bucate Alintate”. „Noi vrem să extindem activitatea cofetăriei, de aceea am aplicat în acest program. Suntem beneficiarii programului Start-Up Nation, de aceea putem spune că avem puțină experiență în accesarea acestor fonduri europene. Sperăm că vom fi eligibili la finanțare”, susține antreprenoarea din Iași, care a obținut finanțarea din programul Start-Up Nation, în 2018.
Femeile din Iași s-au înscris în programul Femeia Antreprenor 2024
Antreprenoarea a renunțat la un loc de muncă bine plătit, într-o multinațională, pentru a deveni cofetar și, ulterior, antreprenoare, având, în prezent, două cofetării, unde produce dulciuri fără E-uri sau chimicale, folosind ciocolată belgiană. De la demararea programului Femeia Antreprenor 2024, s-au înscris aproape 2.000 de potențiale beneficiare, din toată țara, dublu față de cât permite bugetul programului, respectiv finanțarea a 1.000 de proiecte. Femeile din Iași se mai pot înscrie în program până pe 4 octombrie 2024. Pentru a obține finanțarea în cadrul programului derulat în acest an, potențialele beneficiare trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
Antreprenoarele din Iași pot folosi banii și pentru achiziția echipamentelor
Una dintre acestea o reprezintă vechimea calității de asociat/acționar feminin din societate, care trebuie să fie mai mare de 24 de luni, de la data publicării procedurii, în Monitorul Oficial, perioadă neîntreruptă. De asemenea, ieșencele asigură o cofinanțare, în procent de minim 10 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, sub sancțiunea neacordării AFN. O altă condiție este ca societatea să fi obținut profit în exploatare, în exercițiile financiare, aferente anilor 2022 și 2023. Antreprenoarele din Iași sunt obligate să mențină locurile de muncă create prin program, pe o perioadă de minim 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată, de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Turism (AIMMT).
Ponderea investițiilor, în echipamente tehnologice, reprezintă mai mult de 60 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile. O altă condiție este ca vechimea calității de administrator feminin al societății să fie mai mare de 6 luni față de data publicării procedurii, în Monitorul Oficial, o perioadă neîntreruptă. Admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea formularelor de înscriere. La punctaje egale, departajarea se face în funcție de criteriile enumerate în Anexa 1 a procedurii. Astfel, femeile din Iași, care nu s-au înscris în programul Femeia Antreprenor 2024, o mai pot face până la 4 octombrie 2024.
Abia asta e discriminare sexuala. De ce plm sa primesti bani doar pt ca esti femeie?! Ori suntem egali, ori nu mai suntem! Hai sictir cu femeile voastre.
cat mai finantam mizeria asta? de ce barbatii nu primesc aceleasi beneficii doar pentru ei?