Prima pagină » Actualitate » Fenomen astronomic rar pe cerul Iașului. Superluna albastră a făcut un adevărat spectacol cosmic. Silviu Gurlui: „Apare la fiecare 2-3 ani”
Fenomen astronomic rar pe cerul Iașului. Superluna albastră a făcut un adevărat spectacol cosmic. Silviu Gurlui: „Apare la fiecare 2-3 ani”

Fenomen astronomic rar pe cerul Iașului. Superluna albastră a făcut un adevărat spectacol cosmic. Silviu Gurlui: „Apare la fiecare 2-3 ani”

20 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Actualitate

Fenomen astronomic rar și inedit, în același timp, pe cerul Iașului. Este vorba despre superluna albastră, fenomen care apare atunci când au loc două evenimente astronomice, care implică poziția lunii față de pământ. Datorită condițiilor meteorologice favorabile, evenimentul a putut fi vizualizat și de la Iași.

Superluna albastră, fenomen astronomic inedit pe cerul Iașului

Superluna albastră este fenomenul astronomic care a avut loc în noaptea de 19 spre 20 august 2024. Numele nu se referă la culoarea lunii, ci la faptul că este a doua lună plină dintr-o singură lună calendaristică. Acest fenomen, cunoscut și ca „Luna Sturionilor”, este numit astfel după peștii care se prind mai ușor în această perioadă a anului. Potrivit specialiștilor ieșeni, fenomenul a putut fi vizualizat și pe cerul Iașului, datorită condițiilor meteorologice favorabile.
„Atunci când au loc, simultan, două evenimente astronomice care implică poziția lunii față de Pământ (luna va fi mai aproape de Pământ cu 23.000 de km, adică cu aproximativ 3,5 raze terestre) și, respectiv, luna nouă sau plină, vorbim de o superlună. O superlună este mult mai strălucitoare decât de obicei, cu circa 30%. O lună albastră apare la fiecare doi-trei ani, când există două luni pline într-o singură lună calendaristică sau patru luni pline într-un sezon”, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică.
De asemenea, acesta a subliniat faptul că numele fenomenului nu coincide, în realitate, cu nuanța lunii.
„Luna nu va apărea albastră. Nu există nicio legătură dintre această poziție astronomică și culoare. Dimpotrivă, ieri, în Marea Britanie, luna a avut nuanțe roșii/portocalii. E adevărat, uneori, nuanțele pot fi și albastre, însă orice culoare e legată strict de atmosfera terestră, de poluanții din atmosferă care împrăștie, mai mult sau mai puțin, radiațiile cu anumite lungimi de undă. Spre exemplu, fenomenul înregistrat ieri, e legat de o masă mare de fum, particule micrometrice din atmosferă care provin de la o serie de incendii și care au împrăștiat, mai mult, radiațiile cu lungimi de undă mici (albastre), lăsând, mai degrabă, să se transmită spre sol radiațiile de lungimi mai mari (roșii, portocalii)”, a mai declarat Silviu Gurlui.
Potrivit specialiștilor, luna albastră apare odată la doi-trei ani, ultima apariție având loc în octombrie 2020 și august 2021, iar următoarea având loc în luna mai 2027. Fenomen astronomic rar pe cerul Iașului. Superluna albastră a fost un adevărat spectacol cosmic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`