Prima pagină » Titlurile zilei » Fenomen straniu la o școală din Iași. Fetele sunt retrase la vârsta de 15 ani, pentru căsătorie: „Nu le mai lasă soțul să vină la școală” – FOTO

Fenomen straniu la o școală din Iași. Fetele sunt retrase la vârsta de 15 ani, pentru căsătorie: „Nu le mai lasă soțul să vină la școală” – FOTO

21 nov. 2023, 02:00, 11 ,
Ștefana Șovea, în Titlurile zilei

La Școala Profesională Lungani este un fenomen straniu care sperie cadrele didactice. Tot mai multe fete abandonează școala de la o vârstă fragedă pentru a se mărita sau pentru că rămân însărcinate

Deși singurul profil pe care îl are acest liceu este cel de lăcătuș mecanic, sunt înscrise atât fete, cât și băieți. Cele predispuse la abandonul școlar și absenteism sunt tinerele, care se mărită și rămân însărcinate încă de la vârsta de 15 ani.

Fenomen straniu la o școală din Iași

La Școala Profesională Lungani este un fenomen straniu. Tot mai multe fete rămân însărcinate la o vârstă fragedă și abandonează școala. Reporterii BZI au luat legătura cu Iordache Cojocea, directorul unității de învățământ, care a transmis faptul că problemele încep încă de la clasa a IX-a, iar în fiecare există câte două sau trei fete care primesc bursă pentru că sunt mame minore.

Școala Profesională cuprinde învățământul preșcolar, primar, gimnazial și cel profesional, de trei ani. Motivul principal pentru care fetele abandonează învățământul profesional este pentru că se mărită, dar și pentru că rămân însărcinate.

Motivele invocate pentru abandon școlar sunt diverse, de la lipsa posibilităților financiare până la tradiția care le impune fetelor să se mărite de tinere, renunțând la educație, deși unele ar vrea să își continue studiile.

„Sunt un cumul de factori care duc la abandonul școlar, intervin chiar și factorii sociali. Pot spune că la fiecare clasă, aproape, sunt fete care primesc bursă pentru mame minore. Elevii încep să abandoneze școala în clasa a X-a, majoritatea fiind fete care se mărită și nu le mai lasă soțul să vină la școală, ele rămân și însărcinate și nu mai vin deloc la ore. În clasa a IX-a intră în jur de 50 de copii și abandonează aproximativ 15-20, așa cum am mai spus, majoritatea fiind de sex feminin. Anul trecut chiar a fost un curent ascendent, o scădere bruscă pe care încă o analizăm. Avem un singur profil la Școala Profesională Lungani, acesta fiind lăcătuș mecanic”, a transmis Cojocea Iordache, directorul Școlii Profesionale Lungani.

Tot mai multe mame tinere

Școala Gimnazială Crucea are învăţământ preşcolar, primar și gimnazial. Cu toate acestea, chiar și aici sunt cazuri în care elevele rămân însărcinate de la vârste fragede. Din numărul total de 578 de elevi care urmează cursurile obligatorii, două fete primesc bursă pentru mame minore. Maria Rotaru, directorul adjunct al unității de învățământ, a transmis faptul că ar fi fost mai multe fete cu această bursă, însă ele au născut după ce s-a finalizat depunerea documentației.

„Noi avem înscriși un număr de 578 de elevi, dintre care 2 fete iau bursă pentru mame minore. Ar fi fost mult mai multe fete cu această bursă, însă ele au născut după ce noi am terminat de depus documentația. Unitatea de învățământ are învățământ preșcolar, învățământul primar și învățământ gimnazial. Iar cele mai multe fete însărcinate sunt la clasele a VII-a și a VIII-a”, a spus Rotaru Maria, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale Crucea, în legătură cu fenomenul straniu.

Comentarii
  • R E A L I T A T E A

    România lucrului bine făcut! România lucrului bine educat! O Românie educată! Unde ajungem? Rău tare!

  • Nu faceti educatie scolara in scoli…Doamne fereste sa luati curăția copiilor….si alte minunatii de expresii ale traditionalistilor!

    Aici se ajunge, la copile care nasc copii și se perpetueaza astfel saracia si ignoranta.

  • Pentru dl director

    Cred ca bursele pentru mame minore se actualuzeaza lunar. Daca o eleva, minora, a nascut din luna in care ea revine la scoala ar trebui sa primeasca bursa. Ar fi incorect sa primeasca doar cele care au nascut pana in sept. Una care a nascut in lunile urmatoare este in risc de abandon. Domnul director sa citeasca metodologia si sa vada ca bursels se reactualizeaza lunar. Nu mai primesc burse cei cu absente peste 10, dar primesc cei ai caror parinti isi schimba starea financiara, daca un copil ramane orfan, daca mama divorteaza ori, in aceasta situatie, daca eleva naste.

  • Ce-i de facut?……Lungani, Crucea,……Cine si cum trebuie sa indrume copii?…..trebuie sa intervina penticostalii? Ce fac televiziunile „cumparate”? Vesnicii lucratori cu gura, in fiecare sera numai politica. Lege: toata media, televiziuni, radio, ziare si tot ce este pe internet sa fie obligate sa aiba in cuprinsul lor si emisiuni educative.

  • De ce nu se face EducatieSe..x..uala in Scoala? clar este vorba de o problema. Din cauza preotilor sau a celor ultra religiosi?

  • E o școală-stindard a ideologiei UE, woke și neomarxiste, care a început dezincriminarea pedofiliei. Școala asta a luat-o înaintea altor scoli de renume, ideologic vorbind. Uite-asa, tinerele sunt simpatizante USR fara să știe.

  • Dar politie, asistenta sociala nu exista la nivelul comunei? Dacă sunt înregistrate aceste situații, d-le director, de ce nu le semnalați primăriei, politiei sau protecției copilului? Pentru ca nu va pasă!
    De ce „fenomen straniu” ? Asta pentru ca nu faceti educatie!
    Exista legi…sau se trăiește ca-n evul mediu în acea zona?

  • era mai rau p vremea lu ceausecsu

  • !! Fete fierbinti sunt în așteptare pentru tine pe – – – – Sexy18.pw

  • Și în țările nordice fac sex adolescenții dar, educația în școli este completă, de ajutor copilului, aceștia știu ce înseamnă metode contraceptive, responsabilitatea care urmează unei sarcini, și, mai ales, finalizarea studiilor.
    La noi băutura tulbură mințile,drept urmare instinctele primează, mizeria, agresiunea sub toate formele…
    Este foarte trist, aceste adolescente devin mamele umilite, bătute de niște mizerabili de tați, soți, brute cu porniri animalice.
    Ce păcat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *