Titlurile zilei

Copilul de suflet al primarului a ajuns în pragul disperării. Împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă și se roagă să scape cu viață din iarnă: „Am fost în centrul de plasament timp de 16 ani”- VIDEO/IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL

Publicat: 18 nov. 2023
_____ Vizualizări 23 Comentarii
Copilul de suflet al primarului a ajuns în pragul disperării. Împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă și se roagă să scape cu viață din iarnă Am fost în centrul de plasament timp de 16 ani- VIDEOIMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOȚIONAL
Un bărbat dintr-o comună ieșeană împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă

Ciprian Cozma, copilul de suflet al fostului primar din comuna ieșeană Lungani, a ajuns în pragul disperării! Împarte pâinea mucegăită cu șoarecii pe care îi are în casă și se roagă să scape cu viață din iarna ce vine

A crescut timp de 16 ani într-un centru de plasament, iar în 2006 s-a întors la mama lui, în comuna Lungani, care nu l-a acceptat niciodată. Încă de când era minor a fost luat „sub aripa” primarului Gheorghe Pricopie, însă după ce acesta a murit, în 2018, a rămas al nimănui.

Un tânăr dintr-o comună ieșeană a ajuns în pragul disperării. Împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă

Ciprian Cozma are 39 de ani, iar timp de 16 ani a crescut într-un centru de plasament din județul Iași. Datorită Fundației Serviciilor Sociale Bethany a fost adus la mama lui, din comuna Lungani, și a rămas la ea, însă aceasta nu l-a acceptat niciodată.

Mai are încă șapte frați, dar nu a fost niciodată agreat de aceștia. Imediat cum a ajuns la părinții lui biologici a fost luat sub aripa primarului Gheorghe Pricopie, care l-a ajutat să aibă un loc de muncă, un acoperiș deasupra capului. Acesta i-a lăsat în grijă chiar și magazinul din comună, unde avea contract de muncă, în prezent având o vechime de 16 ani.

„Am fost dat la stat de la vârsta de trei luni, iar la vârsta de 16 ani am venit la părinții mei ca să îi cunosc. A fost foarte greu pentru mine să stau în casa de copii și nu am cunoscut ce înseamnă mama și tata. Când veneau mamele să își vadă copii, la mine nu venea nimeni și îmi era foarte greu. Datorită Fundației Serviciilor Sociale Bethany am fost adus acasă și mi-am cunoscut părinții, dar parcă mă trăgea sufletul să mă întorc tot la educatorii mei pe care i-am avut în centrul de plasament. Suntem opt frați, însă nu am fost agreat de ei niciodată, însă, cu toate acestea, imediat cum m-am întors la mama mea am început să car lemne contracost ca să câștig niște bănuți pentru mine și frații mei”, spune Ciprian Cozma.

Astfel, Gheorghe Pricopie a devenit ca un tată pentru Ciprian Cozma, iar în timp a reușit să îi construiască și o casă din chirpici, cu două camere, în curtea în care se afla casa mamei biologie a lui Ciprian.

Fostul primar al comunei ieșene Lungani a decedat înainte să încheie cel de-al cincilea mandat de primar, în 2018. Suferea de diabet zaharat și avea unele afecțiuni cardiace.

Moartea acestuia i-a provocat un șoc lui Ciprian Cozma, care a rămas singur pe lume, deși o are în viață pe mama lui, dar și pe cei șapte frați, aceștia nu îi sunt alături. Merge foarte des la mormântul fostului „tată” și plânge de fiecare dată, iar poza lui o are în ramă chiar la marginea patului. De atunci, nimeni nu a mai vrut să îl angajeze și acum duce un trai greu de imaginat.

„Gheorghe Pricopie a fost primarul comunei Lungani din anul 2000 până în 2018, când a murit. Acesta a decedat înainte să încheie cel de-al cincilea mandat de primar. Imediat cum m-am întors din plasament am fost ajutat enorm de acest primar, care mi-a fost ca un tată. Avea un magazin în comună, iar el îmi preda cheile și eu mă ocupam de magazin, ba chiar mi-a făcut contrat de muncă și am o vechime de 16 ani. El m-a ajutat să îmi construiesc căsuța aceasta în care stau acum, care este în curtea mamei mele, însă nu am acte, nu am nimic și oricând pot fi dat afară de către frații mei și să rămân fără acoperiș deasupra capului. Am suferit enorm când a murit, așa cum am mai spus, el mi-a fost ca un tată și plâng de fiecare dată când merg la mormântul lui”, adaugă Ciprian Cozma.

Nimeni nu vrea să îl angajeze din cauza bolii pe care o are

Ciprian Cozma are, încă din perioada în care se afla în centrul de plasament o boală, pecingine, cunoscută și sub numele de dermatofitoză, o infecție fungică foarte contagioasă a pielii, cauzată de paraziți obișnuiți, asemănători mucegaiului, care trăiesc pe celulele din stratul exterior al epidermei. Ciuperca pe care o are este foarte extinsă pe ambele picioare și nu are bani de tratament. De pe o zi pe alta, aceasta se extinde din ce în ce mai mult.

Din această cauză nu reușește să se angajeze și trăiește de pe o zi pe alta, într-o casă fără curent electric care stă să se dărâme peste el. Bărbatul a început să plângă în momentul în care a transmis faptul că jumătate de pâine o mănâncă el și jumătate o mănâncă șoarecii din casă.

„După ce a murit, am avut în continuare grijă de magazin și reușeam să mai am un venit, însă după doi ani a murit și fiul primarului, și magazinul s-a desființat. Acum am vârsta de 39 de ani, însă încă din centrul de plasament am o ciupercă la picioare, care se numește pecingine, și mă mănâncă până la sânge. Mă scarpin până îmi curge sânge, iar din această cauză nu mă mai angajează nimeni acum. Am încercat să merg prin sat, să lucrez cu ziua, dar nu mă mai primește nimeni și nu am nici măcar un leu venit. Îmi este foarte greu, am ajuns să mănânc cu șoarecii în casă, am pâine care jumătate este mâncată de șoareci și jumătate de mine. Nu am nimic, nu am curent electric, nu am lemne și sunt și bolnav”, mai spune Ciprian Cozma.

Pornind de la cazul lui Ciprian Cozma, bărbatul care împarte pâinea mucegăită cu șoarecii în casă și care se roagă să scape cu viață din iarna care vine, cotidianul BZI inițiază o campanie de strângere de fonduri. Astfel, doritorii pot dona bani în contul său personal, RO25 RZBR 0000 0600 2471 1760. Cei care doresc să ia legătura cu el pentru donarea unor lemne, a unor alimente, sau pentru donarea unor bani pentru tratamentul ciupercii pe care o are pe ambele picioare o pot face la numărul de telefon 0734 746 180.

Comentarii
  • La 39 de ani așteaptă milă ? e ditamai bărbatul, e așa de greu să muncească ? atunci să mănânce ce rămâne de la șoareci ! Este de lucru în agricultură tot anul dar pt putori care n-au nicio pregătire încă nu s-au inventat birouri !

  • Al dracului romane stii sa judeci si sa jignesti pe romanul tau,daca nu – l ajuti,nu – l judeca, nu – l impinge la suicid,a muncit 16 ani dar nu este usor sa vii in oras de la tara sa muncesti,sa stai cu chirie sa dai tot salariul minim pe economie ca nu ramane nici de- o paine. Daca era un strain din alta tara nu- l judecati asa neam prost de rusine ce sunteti voi,romanul se bucura foarte tare de raul romanului si daca poate il si omoara in loc sa- l ajute. Rusine crestinilor daca mai aveti un pic de credinta.

  • Mihaela..sa ti iau moia n pooola !… 2/3 din salariatii din Romania au salariu minim pe economie! Si au rate, copii, chirii etc! Rapanu de tigan singur la 39 de ani ce vrea! Sa i umplem contul? Mars la muncă! P/S Cat despre ,, pecingine”, …sa se spele rapănul mai des doar cu sapun si garantat ii trece!👨‍🍳

  • Sigur se gasesc niste oameni cu suflet bun sa- l ajute. Multi dintre noi cu suflet bun suntem saraci dar nu se stie poate poate fiecare are ingerul lui pazitor.

  • A fost in centru de plasament ? A beneficiat de toate conditiile , mancare , cazare , bani la iesirea din sistem . S a invatat sa primeasca doar , fara sa ofere nimic in schimb > Este bun de munca , boala pe care o are , nu l impiedica sa munceasca in agricultura sau constructii . O lepra care asteapta doar mila Din fericire pentru asemenea oameni , nu am asa ceva

  • A rămas putoarea fără ajutor social ? „Copilul” de 39 de ani vrea să trăiască din mila publică ? Neapărat zice Mihaela că jegul nu poate munci la oraș pt ca bautura și țigările sunt scumpe și nu-i rămân bani de chirie ? Dar la țară nu găsește de lucru ? Când pt un zilier se oferă 150 lei/zi, o cafea, tigari, 1 l de vin, 100 g de țuică, și un prânz cu 3 feluri ? Unde mai pui că în aceste condiții muncesc în dorul lelii și trag de timp ca să vină noaptea… La școală nu merg și nu au mers dar știu să judece și să guițe ca niște nesimțiți, nu mă interesează că e român sau țigan sau altă nație, e o putoare , un parazit ca mulți alții care trăiesc din alutoare sociale pe care primarii le oferă în schimbul voturilor. Când vor dispărea ajutoarele sociale pt putori, atunci va crește economia !

  • @Anonimus Venețianul
    noiembrie 19, 2023 la 1:34 pm

    Anonimus venețianul, ești prost? Tu ești…imbecil, ești un exemplu de handicapat functional in viu ! Esti rezultatul scolii din Iași unde profesorii slabi necalificați de nota 2 primesc catedră.

    Unde să lucrezi la tară zilier in luna octombrie ? Astea sunt povești de adormit copii cretini cu nu se gaseste forta de muncă la țară ! In realitate NU sunt locuri de muncă la sate, de aia pleacă in Jermania toate femeile si bărbații tineri de la sate.

  • Anonimus are dreptate !, Parascheva daca nu traiesti la tara , la casa , pe linga ferme habar nu ai ce vorbesti si maninci ciuperci !, la casa , la tara daca esti gospodar ai treaba si in Noiembrie si in ianuarie non stop zi lumina !, acum de exemplu in Noiembrie la tara ai treaba pe alese de la curatat la sapat gradini, de la crapat lemne la curatat livezi , de la munca la padure la ingrijit animale , etc, etc , acum sa ma intorc la ce a zis Anonimus , eu personal platesc zilieri (cind prind vreunul mai de doamne ajuta ) dimineata cafeaua e gata , ciocanelul de tarie , tigari , mincare vreo doua feluri (si tot fac mofturi ) treaba mai putin si mai incet decit mine , seara 150 de lei si dupa ce leaca tot trebuie sa mai indrept , sa string din urma , vin cit vin si daca nu au chef nu mai vin !, le dau avans bani pentru maine , dimineata ai astept cu cafeaua facut a si nu mai vin !, ai sun si el e la …… Vaslui !, altu a stat acasa beat o saptamina dupa ce iam bani in avans , altu dupa bani in avans sa dus in alta parte la munca , ………

  • @Ciurea, numai 150 lei? Eu platesc 200 ziua. Si a doua zi nu mai vin, ca-s onositi.
    Stii de unde le vine chestia asta? De la ajutorul social. Se invata prost, sa primeasca bani moka, fara munca. Normal, atunci cand merge la munca are pretentii exagerate pentru oricat de putin face.

  • Acum depinde si ce stie si poate sa faca !, sa tunda iarba , sa taie boscheti , sa coseasca, sa sape , sa adune , sa aseze lucruri e deajuns si 150 lei cash in mina seara , termosul de cafea dimineata , un rachiu bun , 1 pachet de tigari, un pet bere de 2,5 L Bucegi , ori vin , mincare pe saturate la prinz ,,,, da dao in masa ca ei castiga peste 200 in total necalificat , mai bine decit altii in sudul Italiei si mai si faci treaba de dupa ei si de fiecare data imi strica cite ceva si fara sa exagerez aiurea de multe ori ce treaba mia facut unu intro zi eu am facut in trei ore

  • Tare s-o învățat mulți leneși la cerșit. „Cine nu muncește să nu mănânce” zice Domnul.
    Cu mai să nu găsești de munca dacă cauți

  • Vre o bucatî di pâni …ca pe cea cari o ari o mînâncî cu șoaricu bro , că și el e animale ….ptiu batatear focu de borâtura ! Uita te in oglinda ….arati beton , ai gecuță buna pe tine…munca iti lipseste bro! Si o sa ai de toate! P/s ..pe bune?! Șoarecii au gaurit paiinea cea televizata?

  • Sunt operat la picior și nu mă angajează nimenii credeți că nu aș muncii mie nu îmi place ajutorul social judecată nu o faceți aici este Dumnezeu

  • Eu vreau sa muncesc oameni bunii dar nu mă primește nimenii cu boala care o am numai comentarii aiurea eu vreau sa fiu judecat de Dumnezeu eu ajutor social nu am nu am nimic trăiesc așa bolnav cum sunt dar lăsați comentariile prosteștii cine vrea să mă ajute le mulțumesc deci o mai zic o data vreau sa muncesc nu sa cerșesc dar la boala care o am nu pot muncii sărbători fericite dar la mine nu vin sărbătorile mulțumesc pt intelegere

  • Anonim geaca pe care o am primit-o din sufletul unui om fiecare care om are o judecată sărbători fericite pt tine pt mine nu

Adauga un comentariu