Local

Fenomene extreme la Iaşi! Nor de praf saharian a ajuns în municipiu! Poate facilita transmiterea COVID-19 – FOTO

Publicat: 12 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Praful Saharian a ajuns şi la Iaşi. Un nor de praf se afla deasupra Iaşului, iar specialiştii trag un semnal de alarmă legat de fenomenele meteo extreme care se desfăşoară în aceste momente în zona Iaşului.

Praful Saharian va traversa toată ţara, dintre vest spre nord-vest

Reputatul cercetător, Silviu Gurlui explică faptul că praful saharian va traversa România, de astăzi până mâine la ora 12

”De la această oră şi până mâine la ora 12, un strat de praf va traversa România dinspre vest, nord-vest, spre sud est. Constantă este ultima localitate atinsă pe la amiază. Stratul conţine praf Saharian, particule micrometrice care se vor redepune la sol. După amiază se schimbă vremea, apar şi precipitaţi, chiar şi posibil grindina la sol şi rafale de 80 km/h (0.4-1cm)” menţionează SIlviu Gurlui.

Cum călătoreşte praful? Explicaţiile cercetătorilor

Acest praf călătoreşte în aer şi funcţie de ce găseşte, agata alte particule, alţi compuşi, alte gaze, potenţial şi poluanţi. Ne aşteptam, conform prognozelor, să se redepuna la sol. Praful e nociv pentru că pot antrena, aşa cum am menţionat, funcţie de condiţiile meteorologice (vânt, temperatura, umiditate) şi alţi aerosoli, inclusiv viruşi. Trebuie să fim mai atenţi, purtam măşti şi ne îngrijim hainele încă mai mult. Au fost zile când ne-am bucurat de mult Soare şi asta a făcut ca lumina să neutralizeze mult viruşii şi să dezinfecteze suprafeţe mari expuse direct razelor solare.” menţionează Silviu Gurlui.

Atenţie, ieşeni! Condiţiile meteo extreme pot facilita răspândirea virusului COVID-19

Silviu Gurlui trage un semnal de alarmă şi explică faptul că acest vânt, cumulat cu condiţiile meteo extreme poate facilita răspândirea COVID-19. Este de preferat ca toţi ieşenii să stea cât mai mult posibil în case:

”Odata cu creşterea poluării şi a prezenţei norilor, radiaţia uv-c se va slăbi considerabil prin difuzie şi absorbţie. La sol vor ajunge mai nimic. Deci ne îngrijim mai cu multă atenţie. Probabil că cel mai bine e să zăbovim în casa până după amiază. În contextul în care este şi COVID-19, recomand ca nimeni să nu iasă din casa pentru că aceste pot accentua, şi transmiterea COVID-19.” conchide Sirviu Gurlui.

UPDATE

Comunicat de presă al Administrației Naționale de Meteorologie cu privire la transportul de praf saharian în zona României:

Începând din seara zilei de luni, 11 mai, circulația aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sudul, centrul și sud-estul Europei, inclusiv deasupra României. În aceste zone temporar va ploua, fiind favorizată depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor de praf care va ajunge deasupra României va fi redusă. Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua, cu o probabilitate mai mare în noaptea de luni spre marți, 11/12 mai, în vest, nord-vest și în centru, iar, îndeosebi în prima parte a zilei de marți, 12 mai, în zonele de deal și de munte precum și în centrul și nord-estul teritoriului.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

***

În același timp, astăzi, 12 mai, între orele 11.00 și 20.00, județul Iași se află sub o avertizare meteorologică de portocaliu de intensificări puternice ale vântului și vijelii. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Dobrogei și nord-estul Munteniei vor fi intensificări puternice ale vântului, cu viteze la rafală în general, cuprinse între 80 și 100 km/h și vijelii.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

UPDATE: Comunicatul Primăriei municipiului Iași

O masă încărcată cu particule de praf de origine sahariană traversează Iașul. Este bine să rămânem în case și să ținem geamurile închise. În câteva ore acest nor va părăsi orașul. Colegii noștri sunt pregătiți să intervină pentru remedierea eventualelor probleme.

Sesizări legate de curățenia orașului puteți face apelând la numărul de telefon al Salubris SA 0232.276.244.

În ceea ce privește Servicii Publice SA, eventualele probleme (crengi rupte, copaci prăbușiți) pot fi sesizate la numărul de telefon 0232.267.392.

Pentru sesizarea oricărui incident care priveşte siguranţa cetăţeanului și ordinea publică, dispeceratul Poliţiei Locale Iaşi poate fi sesizat la numărul de telefon disponibil non-stop 0232.232.099.

Adauga un comentariu