Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași au irigat peste 11.000 de hectare cu terenuri agricole. Apa este livrată gratuit de ANIF
Fermierii din Iași au irigat peste 11.000 de hectare cu terenuri agricole. Apa este livrată gratuit de ANIF

Fermierii din Iași au irigat peste 11.000 de hectare cu terenuri agricole. Apa este livrată gratuit de ANIF

10 iun. 2024, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași au semnat contracte de irigații cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare pentru anul 2024. Fermierii au irigat 11.200 de hectare, o treime din suprafața contractată, de 30.609 hectare. Apa este livrată gratuit de ANIF

Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Iași are încheiate contracte pentru furnizarea apei pentru irigații cu Federația Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) sau cu Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), persoane juridice și fizice, suprafața contractată, până la data de 7 iunie 2024, fiind de 30.609 hectare. Suprafața irigată cumulat, până la data de 7 iunie 2024, este de 11.200 de hectare. Astfel, fermierii din Iași sunt în plină campanie de irigare a culturilor. Chiar dacă a plouat în anumite zone din județ, agricultorii se plâng de secetă pedologică și susțin că și 2024 va fi un an secetos, cu probleme pentru fermieri.

Fermierii din Iași pot cere fonduri europene pentru irigații

Sesiunea de depunere de proiecte pentru intervenția DR 26 – „Înființarea sistemelor de irigații” a fost prelungită până la 15 iulie 2024. Ieșenii pot să obțină fonduri europene pentru înființarea unor sisteme de irigații noi. Apelul de proiecte are alocat un buget total de 102 milioane de euro. Fermierii din Iași, persoane fizice, au mai multe șanse să acceseze fonduri europene pentru înființarea unor sisteme de irigații. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că a prelungit sesiunea pentru DR-26 cu două luni, pentru a permite beneficiarilor să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor. Potrivit ghidului solicitantului, documentul este eliberat de ANAR (Administrația Națională Apele Române) în situația în care sursa de apă nu este asigurată prin intermediul infrastructurii ANIF. De asemenea, pragul de selecție în perioada de prelungire a depunerii proiectelor va fi de 30 de puncte. Ieșenii au depus 6 proiecte. La nivel național, sunt peste 200 de proiecte.

Asociațiile de fermieri pot să acceseze fonduri europene pentru irigații

O nouă măsură privind accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de irigații a fost lansată pe 15 martie 2024. Aceasta este destinată asociațiilor de fermieri care vor să obțină fonduri europene. Astfel, cei interesați pot depune cererile de finanțare în măsura DR-25-Modernizarea infrastructurii de irigații. DR-25 se axează exclusiv pe modernizarea infrastructurii de irigații din afara fermei, respectiv componenta intermediară între sursa de apă și echipamentul final pentru distribuirea apei la plante. Doar Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații pot depune proiectele. Alocarea financiară este de 400 de milioane de euro, iar valoarea unui plan este de 1,5 milioane de euro. Cererile de finanțare pot fi depuse până la 15 iulie 2024.

Astfel, fermierii din Iași pot accesa banii europeni pentru înființarea sistemelor de irigații sau pentru modernizarea lor. Până în prezent, au fost depuse trei proiecte din Iași. De asemenea, anul acesta, fermierii din Iași au irigat peste 11.000 de hectare cu terenuri agricole.

Comentarii
  • Apa e gratuita pentru fermieri, dar cineva tot o plateste: pulimea. Doar nu vine de la sfantul duh. Solutii de kkt, produse de kkt, agricultura de kkt.

  • La seceta actuala care a inceput undeva in 2010 -2011 .plm . o sa cumperi de la super,puper exact ce scrii tu. La suprapret.

  • Draga Raluca,
    Hectarele sunt DE terenuri agricole, nu CU.

  • @Anonim:
    Exista varianta importurilor. Nu de apa, ci de produse agricole. Oricum sunt mai ieftine decat cele romanesti.
    Taranii romani nu mai stiu sa fie nici… tarani. Se tot vaicaresc si stau cu mana intinsa la noi, pulimea. De parca ar imparti si profiturile cu noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *