Fermierii din Iași au obținut ultimele sume pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul III. Agricultorii au încasat aproximativ 50.000 de euro, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Următoarele plăți, pentru trimestrul IV, vor fi făcute începând cu luna februarie 2021, după finalizarea depunerii cererilor de către fermieri. Termenul de depunere a documentelor este 1 februarie 2021
Fermierii din Iași mai pot obține ajutoarele financiare de la APIA pentru trimestrul IV al anului 2020 dacă depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 octombrie – 31 decembrie 2020. Cererile se depun de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal și este însoțită de copia actului de identitate a persoanei împuternicite. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1.000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,5258 lei/litru. Fermierii trebuie să aducă o copie a facturilor/bonurilor fiscale de cumpărare a motorinei emise de vânzător pe numele solicitanților.
APIA face ultimele plăți către fermierii din Iași care solicită ajutorul pentru motorina utilizată în agricultură
De asemenea, adeverința în original de la Registrul agricol, cu suprafețele aflate în exploatare, în cazul în care au intervenit modificări față de cererea de acord pentru finanțare, trebuie depusă de fermieri. Pentru sectorul zootehnic, cererile de plată pentru rambursare se depun la APIA Iași. Fermierii din Iași pot solicita ajutoarele financiare și pentru sectorul funciar, apicol sau pentru solariile cu legume și ciuperci. Potrivit reprezentanților APIA, toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însoțite de semnătură și vor purta sintagma „conform cu originalul”. Subvenția acordată de APIA este mai mică în anul 2020, comparativ cu anul 2019, când decontul pentru un litru de motorină a fost de 1,8959 lei. În anul 2020, cuantumul sprijinului este de 1,5258 de lei per litru. Pentru trimestrul IV din 2020 se va calcula aceeași valoare ca și cea acordată în celelalte 3 trimestre.
Numărul beneficiarilor din Iași care au încasat ajutorul de stat la motorină a crescut în ultimii 2 ani, astfel că sumele încasate de fermierii din Iași au fost mai mari. Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 30 de milioane de euro, bani care reprezintă avansul din subvenții pentru campania APIA 2020. Din cei 20.000 de fermieri care au depus cererile, au fost autorizați la plată aproape 19.000 de fermieri. Restul sunt autorizați de inspectorii APIA în această perioadă pentru continuarea plăților pentru diverse scheme de finanțare precum SAPS (schema unică de plată pe suprafață), pentru care fermierii care exploatează terenuri agricole primesc 100 de euro la hectar.
Fermierii din Iași primesc 7.000 de euro/fermă, pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19
De asemenea, schemele pentru tinerii fermieri sau pentru ecocondiționalitate sunt câteva dintre programele prin intermediul cărora agricultorii primesc subvenții. Plățile continuă și pentru fermierii din Iași care au depus cererile în cadrul măsurii 21- „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19″, destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi).
Din cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar 965 de fermieri din Iași care sunt crescători de bovine, cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume. Beneficiarii ajutoarelor financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) primesc 7.000 de euro pentru fiecare fermă eligibilă la plată. Bugetul alocat acestei măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost suplimentat de la 150 de milioane de euro la 182,5 milioane de euro.