Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași cer despăgubiri de secetă de 2.500 de lei, la hectar, pentru culturile calamitate sută la sută
Fermierii din Iași cer despăgubiri de secetă de 2.500 de lei, la hectar, pentru culturile calamitate sută la sută

Fermierii din Iași cer despăgubiri de secetă de 2.500 de lei, la hectar, pentru culturile calamitate sută la sută

08 iun. 2024, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Fermierii din Iași cer despăgubiri de secetă pentru anul 2024. Agricultorii susțin că sunt culturi calamitate de seceta pedologică severă și arșița atmosferică. Fermierii cer 2.500 de lei, la hectar, pentru culturile calamitate sută la sută

Anul 2024 este încă un an în care fermierii din Iași sunt afectați de seceta pedologică. Aceștia susțin că în continuare, deși a plouat în unele zone din județ, nu s-a refăcut deficitul de apă din sol.

„Nu a plouat suficient, deci sunt probleme la culturile de toamnă. Vom vedea ce va fi și cu cele de primăvară. Noi am fost afectați de secetă în fiecare an, mai ales la culturile de primăvară, dar banii primiți au fost praf în ochi. Încă nu am ajuns la sapă de lemn, dar după atâția ani atât de grei nu suntem departe. Trebuie să primim despăgubirile pentru că situația este grea și nu se înțelege lucrul acesta”, susține fermierul Ionuț Popa.

Organizațiile care formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare (ACC) propun, în contextul din acest an, ca soluție pe termen scurt, „acordarea de ajutoare doar acolo unde seceta pedologică severă și arșița atmosferică a fost și este un fenomen foarte intens”. Astfel, printr-o adresă trimisă Guvernului și ministrului Agriculturii, Florin Barbu, cer despăgubiri de secetă de minim 2.500 lei/ha, pentru culturile calamitate 100 la sută.

Fermierii din Iași cer despăgubiri de secetă pentru anul 2024

Fermierii au nevoie de aceste ajutoare financiare pentru a acoperi pierderile din anii trecuți și pentru a continua activitatea din domeniul agricol.

„Oamenii ne spun că cerem mereu bani, stăm cu mâna întinsă. Noi ne cerem doar drepturile, așa cum fac și alți fermieri din Europa. Avem obligații, dar și drepturi. Statul trebuie să fie pregătit pentru orice situație și să ajute plătitorii de taxe și impozite. Doar așa suntem văzuți, nu ca oameni care trăiesc din agricultură”, mai spune fermierul Ionuț Popa.

Fermierii cer ca banii să fie achitați până la finalul lunii august 2024 și reprezentanții instituțiilor să participe la discuții.

„Ca soluție pentru anul de recoltă 2025 propunem ca începând cu 11 iunie să se organizeze întâniri comune cu toți actorii implicați (MADR – inclusiv AFIR și APIA, ASF, Consiliul Concurenței, Asociația Asiguratorilor, Asociațiile de Fermieri si Cooperative, Brokeri, Reasiguratori, ANM etc) și să se pună bazele creării, aprobării și implementării actului normativ pentru a se scoate la licitație inițial pentru perioada 2025-2027 si ulterior 2028-2034 o asigurare completă pentru toate terenurile înregistrate la APIA (circa 9 milioane de ha) care să acopere inclusiv seceta pedologică severă și arșița atmosferică și să fie decontabilă pe actuala DR 31. Contribuția la aceasta să fie 3 la sută din partea fermierilor și contribuția statului român (care oricum ar fi mai mică decât echivalentul despăgubirilor care se acordă și asigură în plus predictibilitatea și stabilitatea sectorului)”, se arată în adresa AAC, structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România –  LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF.

Fermierii din Iași se pregătesc de proteste.

Sume prea mici pentru nevoile fermierilor din județul Iași

Agricultorii din județul Iași au rămas fără cuvinte când au văzut ce sume mici au primit de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) drept despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară, înființate în anul 2022. Aceștia spun că e o bătaie de joc la adresa fermierilor. Suma aprobată a fost de 335 de lei la hectar. Fermierii au primit ajutoare financiare și pentru culturile de toamnă, dar nu au fost suficiente pentru a acoperi pierderile.

Comentarii
  • Subvenție la motorină, 300 euro la hectar subvenție și acuma mai vor 500 euro despagubire. Daca nu sunteți în stare să faceți sisteme de irigații mai bine lasativa de agricultura

  • Aha. Adica pulimea va plateste si pierderile, si castigurile. Hai sictir.

  • Terchea Berchea

    Apă gratis. Motorină subvenționată . Adică bani de la mine și ceilalți români care nu au treabă cu agricultura. Adică furt din buzunarul tuturor. Și voi? Vacanțe în Dubai , merțane, vagaboante. Trăi nenincă. Repet: SIKTIR!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`