Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași se pregătesc de proteste. Ce revendicări au agricultorii nemulțumiți – FOTO

Fermierii din Iași se pregătesc de proteste. Ce revendicări au agricultorii nemulțumiți – FOTO

17 mai 2024, 02:00, 6 ,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Fermierii din Iași, dar și din alte județe, vor să protesteze pe 27 mai 2024. Agricultorii sunt nemulțumiți că nu primesc banii promiși de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Fermierii din Iași protestează la finalul acestei luni. Agricultorii așteaptă documentele de la instituții pentru a ieși la protest.

„Am cerut autorizație pentru a protesta pe 27 mai. Avem o listă preliminară cu revendicările”, susține Cristian Stoica, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Iași.

Fermierii stabilesc în această perioadă ce nemulțumiri să transmită ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. La aceste proteste vor participa atât cei care sunt membri ai asociațiilor, cât și cei care nu sunt.

„Fermierii și membrii asociațiilor vor protesta. Vom stabili, în această perioadă, revendicările, pentru a putea fi solicitate cele mai urgente”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Lista primelor revendicări poate fi citită AICI.

Fermierii din Iași se pregătesc de proteste

Chiar dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că va plăti 100 de euro la hectar/UMV, în această perioadă, fermierii au acumulat nemulțumiri pe care vor să le transmită când vor protesta. Astfel, printre revendicări sunt tergiversarea fără justificare reală a modificării în Codul Civil a prevederilor privind durata minimă a contractului de arendă la cel puțin 7 ani, întârzierea absurdă a plății compensatorii de 100 euro/ha cadrul Ucraina, cauzând instabilitate financiară și falimente în rândul fermierilor.

Asociația Forumul APPR solicită extinderea acestei măsuri și pentru culturile de primăvară din 2023, în condițiile în care UE tocmai a anunțat că prelungește cadrul temporar „Ucraina”, ce va permite statelor membre să ofere mai ușor ajutoare agricultorilor, dar și emiterea de urgență a unui ordin de ministru care să limiteze și să reglementeze strict activitatea sistemului antigrindină, cel puțin în județele Prahova, Vrancea, Iași, Vaslui, Buzău.

Fermierii din Iași stabilesc o listă de revendicări

Alte solicitări sunt suspendarea imediată a sistemului de protecție antigrindină, până când eficiența și impactul său asupra agriculturii vor fi prezentate clar într-un studiu științific detaliat și obiectiv, prin intermediul căruia să se urmărească evidenţierea cantităţii de precipitaţii, monitorizarea traiectoriei rachetelor şi a locului de deflagraţie, precum și procedura de tragere în ansamblul ei, dar și soluționarea lipsei coordonării inter-agenții și mecanismul deficitar al controalelor vamale, care au făcut posibilă crearea de breșe în sistemul de monitorizare a fluxurilor de marfă și au generat suspiciunea privind intrarea ilegală pe teritoriul României a unor volume însemnate de produse agricole din Ucraina, perturbând profund piața locală și penalizând producătorii autohtoni. Fermierii din toată țara au protestat la începutul acestui an.

Astfel, fermierii din Iași se pregătesc de noi proteste la finalul lunii.

Comentarii
  • Nu mai votați, PSD, PNL și UDMR, USR, votați, PDU.

  • ,,Fermierii” din Iasi sa se spanzure pentru ca fac umbra pamantului degeaba !

    Dupa ce in iarna au dovedit ca sunt IDIOTI irecuperabili abandonand lupta cu satanele din Parlamentul Penal Criminal Tradator si Jefuitor si cu Guvernul Criminal, si au luat-o in gurita asa cum le place, acum se pregatesc sa dovedeasca inca o data ca merita sa dispara si ei ca si pulitrucii criminali.

    Cine are nevoie de asemenea scursuri care cred ca siunt fermieri ? NIMENI !!!

    Scursurile nu stiu sa faca agricultura nici cat au uitat adevaratii fermieri cei din vest sau chinezii.

    La groapa de gunoi cu voi SCLAVILOR !

  • bravo lor! va sustinem !

  • A aparut asta cu caciula de alumină!!

  • Ciolanacu la Putna : – Maria Ta, ce sa fac sa ma ierte moldovenii ca i-am jignit ?
    Vocea lui Stefan : – Liceul !
    Si la Iasi pleca Ciolanacul sperand sa obtina Bacul !

    Guvernul antiromânesc al României condus de fiul de securist, shobolan paduchios Ciolacu a semnat un acord de cedare a grâului către Israel. Ministrul Agriculturii, Avi Dichter, a semnat duminică la Bucureşti un memorandum de înţelegere cu privire la furnizarea de grâu în situaţii de urgenţă, informează agenţia de presă TPS, citată de Agerpres. Potrivit sursei citate, în schimbul grâului, Israelul va furniza României tehnologie şi expertiză agricolă. Așadar, vom ceda grâul și vom primi la schimb ceva panouri solare și foarte multă vrăjeală. „În perioada actuală de incertitudine globală şi conflicte geopolitice severe în regiunea noastră, acest acord, care este rezultatul unor interese comune, va pune la dispoziţia Israelului un canal suplimentar de import, în special în situaţiile de urgenţă”, a declarat Avi Dichter. Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter s-a întâlnit cu omologul român, Florin Barbu, precum şi cu liderul comunităţii evreieşti, Silviu Vexler, şi cu liderii Camerei de Comerţ şi Industrie România Israel.
    Sobolanii Paduchiosi Tradatori Ciuca si Ciolacul: https://vk.com/video629036819_456240599

  • Asa va trebuie fermierilor! In iarna ati abandonat protestul si ati crezut in minciunile golanilor PSD + PNL, Barbu,Ciolacu,Maciuca si toti rahatii. Acum luati-o de la inceput, trebuia dat jos in iarna la protest Guvernul de mincinosi ,tradatori,jefuitori. Ei au zeci de milioane de euro in conturi si averi uriase din jaful Romaniei dar voi fermierilor si noi toti ce avem,? Avem shut in fund si minciuni. Jos guvernul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *