Economic Local

Fermierii din Iași pot primi fonduri europene de până la 1,2 milioane de euro, pentru procesarea sau marketingul produselor agricole. Sesiunea de înscrieri începe pe data de 8 octombrie 2021

Publicat: 24 sept. 2021
Sediul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est
Fermierii din Iași care vor să dezvolte afacerile din mediul rural cu fonduri europene pot depune proiectele la AFIR. În perioada 8 octombrie 2021-7 ianuarie 2022 este deschisă sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în submăsura 4.2. Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul instituției

Fermierii din Iași care vor să dezvolte afacerile din mediul rural cu fonduri europene pot depune proiectele la AFIR. În perioada 8 octombrie 2021-7 ianuarie 2022 este deschisă sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în submăsura 4.2. Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul instituției

Ieșenii care vor să devină antreprenori pot accesa fonduri europene în submăsura 4.2 – Procesarea sau marketingul produselor agricole. Cererile se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), iar ghidul solicitantului este deja disponibil pentru cei interesați. Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și forme asociative și de 40 la sută pentru alte întreprinderi. În cazul investițiilor colective, intensitatea sprijinului poate crește cu 20 de puncte procentuale. Valoarea fondurilor europene obținute variază în funcție de tipul de beneficiar și de investiție, astfel: pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/ proiect pentru investițiile noi permise în cadrul fișei submăsurii. Fonduri europene în valoare de 600.000 de euro/ proiect se acordă pentru modernizare/ extindere.

Ieșenii au la dispoziție fonduri europene în mai multe sesiuni de finanțare

De asemenea, pentru întreprinderi mijlocii, se pot accesa fonduri în valoare de 1.200.000 de euro/ proiect pentru investițiile noi permise în cadrul fișei submăsurii sau de 1.000.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere. Pentru alte întreprinderi și forme asociative, valoarea sprijinului crește la 1.500.000 de euro/ proiect în cazul investițiilor noi permise și la 1.200.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere. Ghidul solicitantului și anexele aferente conțin informațiile necesare depunerii cererilor de finanțare în sesiunea care se va desfășura în perioada 8 octombrie 2021, ora 9:00, și 7 ianuarie 2022, ora 16:00.

În această perioadă sunt deschise mai multe sesiuni de finanțare pentru fermierii din Iași care vor să devină antreprenori în mediul rural. Acestea sunt deschise în submăsurile 17.1 – Prime de asigurare pentru culturi, plante sau animale, submăsurile 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri și 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. De asemenea, sunt disponibile fonduri în submăsurile 16.4 / 16.4a – Cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol.

Tinerii din Iași mai pot depune proiecte în submăsurile 6.3 și 6.1 până la finalul lunii noiembrie 2021

Tinerii din Iași care vor să devină antreprenori mai pot solicita fonduri europene pentru dezvoltarea unor afaceri de succes în mediul rural. Aceștia pot accesa între 15.000 și 70.000 de euro, în cadrul Acelor sesiuni de finanțare deschise în luna august 2021. Una dintre submăsuri este 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici – , unde suma care poate fi accesată este de 15.000 de euro. Altă măsură destinată tinerilor fermieri este 6.1. Finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este sută la sută nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole- față de cinci ani cât era anterior). Suma accesată poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației, exprimată în SO (standard output), care se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR http://so.afir.info/.

Fermierii din Iași care se asociază pot obține fonduri europene de până la 250.000 de euro

Sprijinul maxim financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4a/ 16.4 a fost majorat la 250.000 de euro, de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare și este sută la sută nerambursabil. Costurile de funcționare a cooperării nu vor depăși 10 la sută din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect. Sprijinul solicitat trebuie să fie justificat și corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate și cu valoarea adăugată generată de acesta, după implementare. În această perioadă este deschisă o sesiune de depunere a proiectelor pentru înființarea grupurilor de producători, fiind vorba de submăsura 9.1. Fermierii din Iași au depus cereri de finanțare și în submăsura 17.1 – Prime pentru asigurarea culturilor, plantelor și animalelor.

Adauga un comentariu