APIA va elibera mai repede adeverințele pentru creditele bancare solicitate de fermierii din Iași pentru anul 2021. Agricultorii care vor depune cererea unică de plată începând cu data de 1 martie 2021 vor putea solicita și aceste adeverințe. Aceste documente sunt acordate numai în baza subvențiilor ce urmează să fie încasate de fermieri. În anul 2020, APIA a eliberat 233 de adeverințe pentru beneficiarii din Iași
Fermierii din Iași vor putea obține, în acest an, mai repede adeverințele pentru creditele bancare. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) primește cererile unice de plată de la fermierii din Iași începând cu data de 1 martie 2021, iar imediat după ce depun aceste documente pot să solicite și adeverințele necesare obținerii creditelor bancare. În anul 2020, adeverințele au fost eliberate începând cu data de 15 mai, astfel că, în acest an, APIA va acorda adeverințele după ce fermierul va depune cererea unică de plată. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Valoarea creditului va fi de până la 85 la sută din valoarea sumei totale pe care fermierul o va primi ca subvenție. Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2021, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă- M10, M11, M13. De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar.
Fermierii din Iași pot obține de la APIA adeverințele pentru creditele bancare, imediat după ce depun cererea unică de plată
În această perioadă, inspectorii APIA derulează campania de informare cu privire la depunerea cererilor unice de plată. Cei 21.000 de fermieri din Iași care au solicitat în anul precedent subvențiile pentru 280.000 de hectare de teren agricol sunt informați cu privire la modificările din acest an. În anul 2020, fermierii din Iași au transmis online documentele necesare obținerii subvențiilor de la APIA, această regulă fiind aplicată și în acest an. Chiar dacă fermierii din Iași nu s-au mai deplasat la sediile locale APIA, din cauza pandemiei COVID-19, pentru a depune cererile unice de plată, aceștia s-au putut înregistra în sistemul IPA online doar cu ajutorul funcționarilor din cadrul instituției. Celelalte documente necesare pentru completarea dosarelor au fost trimise de către primăriile din județ, respectiv adeverințele care arată unde se află parcelele deținute de fiecare fermier din Iași. Campania de depunere se va desfășura în perioada 1 martie – 15 mai 2021.
Crescătorii din Iași primesc banii de la APIA pentru cererile depuse în anul 2020
Inspectorii APIA Iași efectuează plățile către beneficiarii din domeniul zootehnic în această perioadă. Crescătorii de bovine, ovine și caprine primesc subvențiile pentru efectivul de animale din fermele zootehnice. Suma autorizată la plată este de 4 milioane de euro, jumătate din această sumă ajungând deja în conturile beneficiarilor din județ. Până în prezent au fost efectuate plăți în valoare de 30 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2020. Începând cu data de 1 martie 2021 se pot depune la APIA cererile de sprijin pentru schema de ajutor de stat aferentă Măsurii 15 – „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor” –, SubMăsura 15.1 – „Plăți pentru angajamente de silvomediu” –, din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Fermierii din Iași au primit banii pentru măsura 21, cei 7.000 de euro/fermă, pentru pierderile cauzate de pandemia COVID-19
Fermierii din Iași care au depus cereri în măsura 21 – „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19” –, destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi), au primit banii de la APIA peste 24 de milioane de euro. Cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar.
Dintre aceștia, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume. Beneficiarii ajutoarelor financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au primit 7.000 de euro pentru fiecare fermă eligibilă la plată. Bugetul alocat acestei măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost suplimentat de la 150 de milioane de euro la 182,5 milioane de euro.