Economic Local

Fermierii din Iași primesc subvenția la motorină, trimestrul III, începând cu luna decembrie 2021. Au depus cererile peste 500 de beneficiari din județul Iași

Publicat: 19 nov. 2021
Utilaj agricol pe câmp și Sergiu Jităreanu, director APIA
Agricultorii din județul Iași vor primi de la APIA subvenția la motorină pentru trimestrul III începând cu luna decembrie 2021. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1.000 litri), potrivit lui Sergiu Jităreanu, director APIA Iași

Fermierii din Iași care au depus cererile prin care obțin subvenția la motorină pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2021 primesc banii începând de luna viitoare. Subvenția este în valoare de 1,5720 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat, sub formă de rambursare. Din Iași au fost depuse peste 500 de cereri, pentru trimestrul III

Agricultorii din județul Iași vor primi de la APIA subvenția la motorină pentru trimestrul III începând cu luna decembrie 2021. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1.000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Subvenția acordată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este mai mare în anul 2021, comparativ cu anul 2020, când decontul pentru un litru de motorină a fost de 1,5258 de lei per litru lei. Agricultorii ieșeni au primit ajutoare financiare în valoare de 80.000 de lei, pentru primul trimestru și, potrivit specialiștilor din cadrul APIA, numărul solicitanților a crescut în ultimii ani, odată cu modernizarea utilajelor agricole.

„S-a finalizat perioada de depunere a cererilor pentru motorina utilizată în agricultură, în trimestrul III. Vor fi autorizate la plată cererile depuse de fermierii din Iași care sunt tot mai interesați de această subvenție. În această perioadă derulăm plata avansului din subvenții, iar de la 2 decembrie încep plățile finale”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

Fermierii din Iași au primit subvenții în valoare de 30,5 milioane de euro

Potrivit APIA, în anul 2021, în campania de depunere a cererilor unice pe suprafață prin intermediul cărora se acordă subvenții pentru terenurile agricole și fermele cu animale, au fost depuse aproape 19.000 de cereri pentru o suprafață de 280.000 de hectare.

Agricultorii au primit primii bani pentru cererile depuse în acest an, respectiv avansul din subvenții. APIA a virat în conturile agricultorilor 30,5 milioane de euro, iar, până la finalul acestei luni, vor mai fi plătite aproximativ 3 milioane de euro. Avansul din subvenții reprezintă 70 la sută din cuantumul stabilit pe schema de finanțare și se acordă doar pentru anumite măsuri. Un fermier din Iași, care exploatează 4.500 de hectare, a primit de la APIA 500.000 de euro, cea mare sumă acordată drept avans din subvenții. Banii au fost virați în contul său săptămâna trecută, fiind acordați în cadrul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS).

Crescătorii de ovine și caprine au primit subvenții în valoare de 400.000 de euro

Cuantumul pe hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr. 1053 din 2 octombrie 2021, privind stabilirea pentru acest an a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și al intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta. Pentru SAPS s-a stabilit plata a 95,4 euro/ha. Această măsură este cea mai accesată de fermierii ieșeni, numai pentru anul 2021 primind avansul din subvenții în valoare de 20 de milioane de euro. Pentru plata redistributivă, pentru primul interval, de 1-5 ha, inclusiv, se acordă 5 euro la hectar, iar, pentru al doilea interval, respectiv de peste 5 hectare și până la 30 de hectare, inclusiv, suma plătită este de 48,1 euro/ha. În schema de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine, cuantumul subvenției a fost stabilit la 17,2 euro pe cap de animal.

Adauga un comentariu