Economic Local

Fermierii ieșeni vor să dezvolte afacerile din mediul rural cu 13,5 milioane de lei, bani de la AFIR

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii ieșeni vor să dezvolte afacerile din mediul rural cu 135 milioane de lei bani de la AFIR
Fermierii ieșeni au solicitat fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural

Fermierii ieșeni au solicitat fonduri europene în valoare de 13,5 milioane de euro, cu care să dezvolte afacerile din mediul rural. Agricultorii au depus 35 de cereri în sesiunea de finanțare deschisă de AFIR, în submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole-dezvoltare vegetal

Fermierii ieșeni vor să dezvolte afacerile din mediul rural cu 13,5 milioane de lei, bani acordați de AFIR. În sesiunea deschisă în submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole-dezvoltare vegetal, în perioada 25 octombrie 2021-25 ianuarie 2022, în Iași au fost depuse 35 de cereri. Agricultorii care vor să modernizeze fermele vegetale au cerut fonduri europene cuprinse între jumătate de milion de euro și 1,5 milioane de euro.

Cuantumul sprijinului acordat pentru fiecare proiect eligibil la finanțare porneşte de la 30 la sută şi poate ajunge la maximum 90 la sută din valoarea eligibilă, în funcţie de dimensiunea economică a exploataţiei, de tipul de beneficiar şi de investiţiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Investiţiile pentru care se poate aplica majorarea cu câte 20 la sută a ratei sprijinului sunt cele realizate de tinerii fermieri, cele legate de agromediu şi de agricutura ecologică, investiţiile în zone care se confruntă cu constrângeri naturale şi cu alte constrângeri specifice sau pentru investiţiile colective. Suma totală alocată acestei sesiuni de finanțare, derulată de AFIR a fost de 589 de milioane de euro, pentru proiectele depuse în toată țara.

Fermierii ieșeni vor să dezvolte afacerile din mediul rural cu fonduri europene

Primul raport de selecție a dosarelor depuse va fi publicat la jumătatea acestui an, după ce specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vor verifica documentele depuse de fermierii din Iași. Tot în submăsura 4.1 – Sector achiziții simple de utilaje agricole și / sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei (vegetal), fondurile alocate au fost epuizate înainte de termen. Astfel, în luna decembrie 2021, când s-a închis sesiunea de depunere a proiectelor, ieșenii au solicitat fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro pentru achiziția de utilaje agricole moderne.

Fondurile alocate sesiunii de finanțare au fost de 125 de milioane de euro, dar au fost depuse 846 de proiecte la nivel național, în valoare de 335 de milioane de euro. Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă.

Ieșenii mai pot cere fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului pomicol

Agricultorii din Iași mai pot depune proiecte în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole – componenta modernizare, până pe 7 februarie 2022. Bugetul alocat acestei sesiuni de finanțare este în valoare de 143 de milioane de euro. În submăsura 4.2a – Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol – până pe 14 februarie 2022. În această sesiune de finanțare au fost alocate fonduri europene în valoare de 20 de milioane de euro.

Banii sunt alocați pentru înființarea unor plantații pomicole și procesarea fructelor. Ieșenii pot accesa minimum 250.000 de euro. Interesul acestora pentru fondurile europene alocate sectorului pomicol a fost ridicat, fiind investite 1,3 milioane de euro în afacerile pomicole.

Dacă toți fermierii ieșeni care vor să dezvolte afacerile din mediul rural și au depus proiecte la AFIR vor fi eligibili la finanțare, alte câteva milioane de euro vor intra în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an.

Adauga un comentariu