WoW!

Fertilizare pentru trandafiri – Ce îngrăşământ să alegi

Publicat: 14 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fertilizare pentru trandafiri - Ce îngrăşământ să alegi
Trandafirii au nevoie de fertilizare nu doar pentru a se dezvolta și a face flori multe, ci și pentru a avea rezistența necesară pentru a trece cu bine de iarnă

Pentru a avea o curte frumoasă, plină de flori, nu este necesară doar plantarea lor. Trebuie să te ocupi şi de cultivarea regulată, de fertilizare şi tăiere. Spre exemplu, trandafirii au nevoie, în primul rând, de apă, dar uneori nu e suficientă. Astăzi vorbim despre îngrăşământ şi fertilizare la trandafiri.

Momentul ideal de plantare a butaşilor este toamna. Pe parcursul sezonului rece, planta se axează pe dezvoltarea rădăcinilor, astfel că în primăvară va face multe frunze, iar apoi va începe şi să înflorească. Pentru a trece cu bine de iarnă, după plantare, fiecărui butaş i se pune în cap un pet sau un bidon de plastic, cu capac bine înfiletat. Cum însă procedezi vara şi primăvara, pentru a te bucura de o înflorire cât mai abundentă?

Ce îngrășământ se foloseşte la trandafiri pentru fertilizare corectă?

Apa de ploaie este cel mai bun îngrăşământ natural. Dacă ai posibilitatea, adună cât mai multă apă în butoaie, iar în perioada de secetă, udă trandafirii cu ea. De altfel, apa de ploaie este benefică şi pentru orice altă plantă. De ce? Pentru că ea este foarte curată, nu conţine minerale şi calcar. În plus, este mult mai hrănitoare decât apa de la robinet, care are, printre altele, şi clor. Ca să menţii apa de ploaie cât mai mult timp, după ce ai adunat-o, pune-o în bidoane de plastic şi ai grijă să nu intre în contact cu lumina. Astfel se păstrează pură. Apa de ploaie, în schimb, care stă la soare, prinde o pojghiţă verde la suprafaţă, semn că în ea se dezvoltă diverse microorganisme.

Puţin azot, pus la nivelul solului, de jur împrejurul trandafirului, stimulează dezvoltarea frunzişului. Cât despre fosfor, acesta e necesar pentru dezvoltarea rădăcinilor şi bobocilor. El stimulează şi creşterea lăstarilor sănătoşi şi a mugurilor.
Potasiul, pe de altă parte, este necesar pentru ca trandafirul să nu se îmbolnăvească. Sulfatul de potasiu trebuie pus, la început de iulie, în sol, lângă trandafiri. Iar dacă adaugi şi puţin magneziu, îi întăreşti rezistența pentru sezonul rece.

De alfel, și bicarbonatul de sodiu este bun pentru trandafiri. El reduce din aciditatea solului și stimulează înflorirea. Așadar, l-am putea considera drept îngrășământ pentru fertilizare la trandafiri.

5 reguli de bază pentru plantarea corectă a trandafirilor

Iată cele 5 reguli după care să te ghidezi atunci când plantezi trandafiri:

  1. Trandafirii se plantează cel mai bine toamna.
  2. Au nevoie de un loc cu lumină solară mai multe ore pe zi.
  3. Solul trebuie să aibă drenaj bun. Altfel, trandafirii se pot îmbolnăvi din cauza umezelii. Dacă e prea dens, amestecă-l cu nişte nisip grosier, calcar sau pietriş.
  4. Trandafirii trebuie puşi în apă 1-2 ore înainte de plantare. Atenţie, să nu depăşeşti 24 de ore.
  5. În momentul în care pui trandafirul în pământ, dacă e butaş, asigură-te că îi desfaci bine rădăcinile. Astfel, va avea stabilitate mai bună.

7 curiozități despre trandafiri

Cel mai vechi trandafir din lume are în jur de 700 de ani și crește pe peretele Catedralei Hildesheim, din Germania.

În realitate nu există nici trandafir albastru, nici trandafir negru. Cel albastru este colorat, iar cel negru e, de fapt, vișiniu închis.

Țepii lor au rolul de a-i ajuta să se agațe de pereți, spre exemplu, dar și de a se apăra de animale. Totuși, unele căprioare îi devorează cu poftă inclusiv pe cei cu mulți spini.

Cei mai mici boboci de trandafir din lume sunt de mărimea unui bob de orez.

În Biblie sunt menționate trei plante: trandafirul, crina și henna.

Unele specii pot ajunge la înălțimea de 7 metri.

Cel mai scump trandafir din lume a costat 5 milioane de dolari, iar cultivarea lui a durat 15 ani. El se numește Juliet și a fost cultivat de David Austin.

Adauga un comentariu