Eveniment-Social

Filarmonica „Moldova” din Iași, la un pas să rămână fără bani de reabilitare și restaurare

Publicat: 22 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Filarmonica Moldova din Iași la un pas să rămână fără bani de reabilitare și restaurare
Consiliul Județean Iași a trimis o solicitare către Compania Națională de Investiții pentru proiectul de reabilitare și restaurare a clădirii Filarmonicii de Stat "Moldova". Dacă nu se urgentează lucrările de reabilitare la imobil, o acumulare mai mare de zăpadă pe acoperișul sălii ar putea produce oricând prăbușirea acestuia și, apoi, a tavanului

Filarmonica de Stat „Moldova” Iași riscă să rămână fără bani de reabilitare. CJ Iași caută o soluție de urgență pentru salvarea clădirii. Instituția a trimis o solicitare către Compania Națională de Investiții, iar aceasta se află în analiza instituției. Dacă nu se urgentează lucrările de reabilitare, o acumulare mai mare de zăpadă pe acoperișul sălii ar putea produce oricând prăbușirea acestuia

Soluții de urgență pentru a salva de la distrugere totală clădirea-simbol din plin centrul orașul Iași, Filarmonica de Stat ”Moldova”! Astfel, Consiliul Județean Iași (CJI) a trimis o solicitare către Compania Națională de Investiții (CNI) pentru proiectul de reabilitare și restaurare. Aceasta se află în analiza entității. Anterior, oficialii CJI au anuțat că o variantă ar fi și o finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De reamintit că, recent, au fost făcute publice o serie de imagini și filmări șocante de pe acoperișul clădirii-monument a Filarmonicii de Stat. Reporterii Cotidianului BZI au prezentat, în exclusivitate, detalii despre situația teribilă. Dacă nu se urgentează lucrările de reabilitare la imobil, o acumulare mai mare de zăpadă pe acoperișul sălii ar putea produce oricând prăbușirea acestuia și, apoi, a tavanului. De reamintit că, la începutul anului 2022 a avut loc o operațiune ce a ținut de evacuarea apei de pe clădirea-monument.

Scrisoare deschisă către șefii administrației locale și județene

Având în vedere întreaga stare de fapt, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, din cadrul Facultății de Istorie de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a trimis o scrisoare deschisă către șefii administrației locale și județene pentru finanțarea cât mai urgentă a reabilitării clădirii unde funcționează Filarmonica de Stat „Moldova” Iași. Aceasta poate fi parcursă aici.

Necesarul financiar pentru finalizarea reabilitării și restaurării Filarmonicii este de 11 milioane de euro. De peste 20 de ani se fac încercări pentru a se demara importantul obiectiv cultural pentru Iași. De precizat că, în mai 2021, a fost obținut și importantul aviz de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Grigore Sturdza”.

Filarmonica „Moldova” din Iași funcționează într-o clădire construită în anul 1815

Întregul ansamblu din care fac parte Casa „Alecu Balș” și „Notre Dame de Sion”, în care se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) și care are proiect de reabilitare, este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonica „Moldova”, și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul – prof. univ. dr. Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea Județului Iași, pentru 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum 2 ani.

Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în 1815. Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș. Aici, la 11 ianuarie 1847 a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugărițele din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”.

Din 1957 a fost inaugurată, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași. O soluție de urgență pentru salvarea clădirii în care se află Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași este finanțarea de la CNI.

Adauga un comentariu