Filarmonica Moldova din Iași organizează în perioada 14-20 octombrie 2023 Zilele Muzicii Românești, ediția a-XXV-a.

„După o perioadă de reflecție și cu dragostea pentru muzica românească în inimi, ne întoarcem la rădăcinile noastre cu mândrie și respect. Festivalul de muzică românească, cu o istorie bogată ce se întinde pe mai multe decenii și care a cunoscut diferite transformări în decursul anilor, a fost o ocazie de a celebra bogăția și diversitatea muzicii poporului român, iar astăzi, revine la denumirea sa originală, „Zilele Muzicii Românești”.

Pentru ediția din acest an, ne pregătim să vă oferim 3 manifestări muzicale deosebite, susținute de cele 3 ansambluri ale noastre. Fiecare moment va fi plin de semnificație și emoție, oferindu-vă ocazia de a vă conecta la esența muzicii românești.

Ca în fiecare an, vom fi prezenți la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu momentul cel mai important al acestei prăznuiri, Sfânta Liturghie Arhierească, la care va participa Corul academic „Gavriil Musicescu”, condus de Consuela Radu-Țaga.

În plus, ne-am angajat să promovăm și să onorăm memoria muzicianului și prietenului nostru drag, violonistul Adrian Berescu. Cvartetul „Ad libitum” va susține în primă audiție Cvartetul nr. 3 de Viorel Munteanu, dedicat memoriei sale. Acest moment special va fi o ocazie de a reflecta asupra impactului muzical și uman al lui Adrian și de a celebra contribuția sa inestimabilă la scena muzicală românească. Programul va mai cuprinde „Aubade” de George Enescu, în aranjament pentru cvartet de coarde de G. I. Zampieri și „Cvartetul Consonanțelor” de Pascal Bentoiu.

Cu bucurie și respect pentru tradițiile și valorile noastre muzicale, anul acesta avem onoarea să sărbătorim „Anul Porumbescu”, proclamat de către Președinția României, și să aducem în primă audiție o operetă de excepție – „Crai nou”, compusă de Ciprian Porumbescu. Lucrarea va fi dirijată de maestrul Daniel Jinga, iar în distribuție îi vom putea asculta pe soliștii Iustinian Zetea, Radu Ion, Oana Șerban, Alexandru Constantin, Andrei Petre și Daniela Cârstea.

Continuăm să promovăm valorile și misiunea noastră de a împărtăși această muzică minunată cu voi toți”, au transmis reprezentanții Filarmonicii Moldova Iași.

Echipa „Zilele Muzicii Românești”

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, ora 08:30

Catedrala Mitropolitană Iași

Sfânta Liturghie Arhierească

Corul academic Gavriil Musicescu

Dirijor: Consuela Radu Țaga

Duminică, 15 octombrie 2023, ora 19:00

Palatul Braunstein

Concert cameral

Cvartetul Ad libitum

George Enescu – Aubade (ar. de G. I. Zampieri)

Pascal Bentoiu – Cvartetul nr. 2, al consonanțelor

Viorel Munteanu – Cvartetul nr. 3 în memoria lui Adrian Berescu – un altfel de cvartet – primă audiție

Vineri, 20 octombrie 2023, ora 19:00

Casa de Cultură a Studenților

Concert vocal-simfonic

Ciprian Porumbescu – Crai nou

– opereta în concert –

Dirijor: Daniel Jinga

Distribuție

Moș Corbu: Iustinian Zetea

Ispravnicul: Radu Ion

Dochița: Oana Șerban

Bujor: Alexandru Constantin

Leonaș: Andrei Petre

Anica: Daniela Cârstea

Orchestrații: Dan Dediu, Cristian Lolea

Biletele se găsesc la Casa de bilete a instituției din str.”Cuza Vodă” nr.29.