Prima pagină » Culinar » File de somon la cuptor cu lămâie – Rețetă simplă, sănătoasă și delicioasă

File de somon la cuptor cu lămâie – Rețetă simplă, sănătoasă și delicioasă

24 mai 2025, 09:00,
în Culinar

Rețeta de file de somon la cuptor cu lămâie este o opțiune sănătoasă, delicioasă și ușoară pentru prânz sau cină. Aceasta este ideală atât pentru mesele festive, cât și pentru dietele echilibrate.

Somonul poate fi pregătit în diverse variante, cu ierburi aromatice, unt, legume sau vin alb, adaptându-se la gusturile fiecăruia.

Rețeta de file de somon la cuptor cu lămâie și unt aromatizat

Pentru a prepara această rețetă vei avea nevoie de 800 grame de somon fără piele, de 50 grame de unt, de 1 lămâie mare, de 3 căței de usturoi, de 1 legătură de pătrunjel proaspăt, de 1 linguriță de rozmarin, de sare, piper și de 1 lingură de ulei de măsline.

Începe prin a preîncălzi cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi unge o tavă cu puțin ulei. Așează fileurile într-un singur strat, apoi presară sare și piper pe ele și pune deasupra felii subțiri de lămâie. Separat, topește untul într-o crăticioară potrivită și adaugă usturoiul zdrobit, pătrunjelul tocat fin și rozmarinul. Lasă totul pe foc mic pentru 2-3 minute, apoi toarnă amestecul făcut peste fileurile din tavă.

Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. În ultimele 5 minute, înlătură folia, astfel încât somonul să se rumenească ușor. Se servește cald, cu o garnitură de orez basmati sau legume sotate în unt. Gustul untului aromatizat se îmbină într-un mod ideal cu aciditatea de la lămâie, oferindu-i somonului o textură moale și fragedă.

Preparatul este unul echilibrat, plin de savoare și foarte ușor de digerat, ideal pentru un prânz sau o cină sănătoasă și sățioasă. Află cum poți face și o cegă la cuptor, un alt pește foarte rafinat și delicios.

Altă variantă cu legume, lămâie și vin alb

Pentru această variantă vei avea nevoie de 4 fileuri de somon, de 200 grame fiecare, de 1 lămâie mare, de 1 dovlecel, de 1 ardei gras roșu, de 1 ceapă roșie, de 100 ml vin alb sec, de 2 linguri de ulei de măsline, de 1 linguriță de cimbru uscat, de sare, piper și de câteva frunze de busuioc proaspăt.

Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi taie legumele julienne și amestecă-le într-un bol cu sare, piper și o lingură de ulei. Așează-le apoi într-o tavă largă de cuptor, formând un pat colorat.

Condimentează bine fileurile de somon, apoi așează-le peste legume. Pune deasupra lor felii subțiri de lămâie și stropește toate ingredientele cu vin alb și cu restul de ulei de măsline. Acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o la copt pentru aproximativ 25 de minute. Pentru o textură crocantă, înlătură folia în ultimele 5 minute.

În acest mod, fileul va avea un gust rafinat de vin alb, iar legumele vor deveni moi, ușor caramelizate și foarte aromate. Preparatul se servește cald, decorat cu frunze proaspete de busuioc sau de pătrunjel. Este o rețetă potrivită atât pentru mesele festive, cât și pentru dietele echilibrate.

Un file de somon la cuptor cu lămâie este un preparat versatil, foarte gustos și sănătos, care poate fi adaptat cu ușurință la toate preferințele culinare.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025