Razboi în Ucraina

Filipine nu va trimite trupe în Ucraina dacă SUA se va angaja într-un conflict

Publicat: 18 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Filipine nu va trimite trupe în Ucraina dacă SUA se va angaja într-un conflict
Președintele Filipine a declarat că nu va trimite trupe în Ucraina

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că nu va angaja trupe să lupte în Ucraina dacă America s-ar implica în conflict.  America și Filipine au un tratat de apărare reciprocă care obligă ambele națiuni să se sprijine reciproc dacă oricare dintre țări ar fi atacată de o parte externă.

Filipine nu este singura țară care adoptă o poziționare netru. De exemplu China s-a abținut la votul pe rezoluția ONU care condamna Rusia pentru invazie. O altă țară care are o poziționare mai degrabă prorusă este India care la rându-i s-a abținut.

Filipine nu va trimite trupe în Ucraina,chiar dacă SUA ar trimite

Președintele Rodrigo Duterte a declarat că Filipine nu va trimite trupe în Ucraina, chiar dacă există un pact de apărare reciprocă cu SUA. Președintele a menţionat faptul că nu este de datoria lui să lupte într-un război care nu îi aparține:

„Nu mă voi angaja. Dacă americanii se angajează într-un război și sunt aici, de ce îmi voi trimite soldații? Nu este lupta noastră să luptăm”, a spus Duterte într-un discurs de joi.

Președintele a menţionat faptul că în timpul mandatului, Filipine nu va trimite niciun soldat la război:

„Dacă violența se revarsă și războiul ajunge cumva aici, asta va fi foarte dificil. Atâta timp cât voi fi președinte, nu voi trimite niciun soldat de-al meu să meargă la război”, a adăugat el.

După ce a preluat mandatul la jumătatea anului 2016, Duterte a luat măsuri pentru consolidarea relațiilor cu Moscova, criticând în același timp politicile de securitate ale SUA.

Duterte s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin de două ori la Moscova. În discursul de joi, el l-a descris pe Putin drept „prieten personal” și, în trecut, se pare că l-a descris pe liderul rus drept „idolul” său. Asta în condițiile în care poziționarea americii și mai ales a lui Joe Biden este una evidentă. Vă aducem aminte faptul că Senatul SUA l-a declarat criminal de război pe Vladimir Putin. Cu toate acestea, el a făcut și o comparație cu conflictul din Ucraina cu „Războiul împotriva drogurilor”, care a văzut mii de suspecți de droguri uciși în timpul operațiunilor poliției de la începutul anului 2016.

„Putin ucide civili acolo”, a spus Duterte, „eu am ucis criminali doar din cauza drogurilor”.

China – o poziționare neutră în războiul din Ucraina

Încă de la începutul războiului din Ucraina, autoritățile chineze au fost mai degrabă neutre. China nu a condamnat, pe modelul occidentului, Rusia și războiul din Ucraina. Ba mai mult, Xi Jinping a fost unul dintre puținii lideri mondiali care au mai vorbit cu Vladimir Putin după izbucnirea conflictului. Președintele chinez a vorbit cu omologul său despre găsirea unei soluționări pașnice și diplomatice. De altfel, China s-a abținut în momentul în care rezoluția ONU a fost supusă la vot.

Un alt stat apropriat de Rusia este India care a abordat aceeași poziționare ca și țara vecină. India s-a obținut la votul de pe rezoluția ONU și nu au condamnat Rusia pentru invazie. Pe de altă parte este bine de amintit faptul că războiul din Ucraina face în continuare victime, iar milioane de cetățeni au fugit din calea războiului.

Așadar, faptul că Filipine nu va trimite trupe în Ucraina este completat și de declarațiile chinezilor care au menționat că China nu va ajuta militar vreo tabără.

 

Adauga un comentariu